Det er grilltid og udetid, og så er det salattid. Og vi mener ikke bare grøn salat.
Salat er meget andet end en grøn salat, tomater, agurk og dressing. Og salat kan både være dejligt tilbehør eller en selvstændig frokost- eller forret. Eksempelvis mætter bulgursalaten fantastisk godt med et stykke brød til. Eller hvad med en portion tomatsalat til en omgang bøf bearnaise. Prøv også den lækre og lidt mere specielle quinoasalat.
Opskrifter på lækre salater
Herunder finder du en masse opskrifter på lækker salat, du kan bruge som tilbehør til dine grill- og sommerretter.
Andebryst med brombærsalat
And smager skønt, når det er lækkert tilberedt. Det er synd for alle andre end anden kun at spise det til jul og mortensaften.
Grønkålssalat med æble og granatæble
Frisk og sprød grønkålssalat til madpakken eller som tilbehør til f.eks. stegte retter.
Ristet andebryst med kartoffel-tomatsalat
Ristet andebryst er jo altid lækkert, og and er bestemt ikke kun julemad. Kartoffel-tomatsalaten er dejligt let og frisk og velegnet til stege- og grillretter.
Hvilling paneret i urterasp med fyldig bønnesalat
Hvilling er en lækker sild. Den bliver tit brugt til fish ’n’ chips, men den er også mange andre måder at tilberede den på f.eks. ved at panere den i rasp blandet med urter.
Pariserbøf med syrlige grøntsager
Så er der serveret! En lækker pariserbøf med et lidt anderledes tilbehør. Grøntsagerne skal ikke være møre, der skal stadig være bid i dem. hvis blomkål og broccoli er delt i lige store stykker, er de færdige samtidig.
Råkostsalat
Denne råkostsalat er et eksempel på, hvordan man kan få brugt sine ”grønsags/-frugtrester”, for alt muligt kan bruges i denne salat. Det er bare om at kigge i køleskabet og se, hvor mange halve, kvarte eller andre rester grøntsager, man ikke har fået spist i løbet af ugen.
Helstegt rødspætte med bulgursalat
Det er ikke sådan lige at opdrive en hel rødspætte (med ben), hvis du handler i almindelige dagligvarebutikker. Men prøv i en fiskeforretning, og servér så helstegt rødspætte. Det er pengene værd.
Frikadeller med kold kartoffelsalat
På en ferie på Rømø smagte vi første gang kartoffelsalat med vindruer i – det var nyt for os, men det var en dejlig forfriskende smag.
Stegeben med god kartoffelsalat
Gnaveben er ikke noget alle bryder sig om, måske fordi det er lidt ”dyrisk” at spise, det er ikke lige noget man skærer ud med kniv og gaffel, og så fedter det.
Grillet flæsk med grillet rabarberkompot og restebulgursalat
Salat og dressing var, hvad vi lige havde i køleskabet og så spædede vi op med lidt bulgur. Rabarber var der kun et par stilke af, så de blev spædet op med et rødløg, nå ja, og en håndfuld hindbær, bare fordi de nu også var der. Det hele blev serveret til grillet flæsk.
Coleslaw
Frisk og lækkert tilbehør til stegte og grillede retter.Varier evt. med andre rodfrugter eller kål- og frugtsorter.
Skindstegt kuller med bønnesalat
Skindstegt kuller med dejligt tilbehør. Bønner er lækre og sunde. Sådan er det bare. Men husk at sætte dem i blød i minimum 8-12 timer eller gerne aftenen før.
Råmarineret fennikel
Fennikel kan være meget hårdt at tygge og kraftig i smagen, men hvis du laver råmarineret fennikel, bliver den blød og blid som et lam. Perfekt som tilbehør til f.eks. grillretter.
Kalvecuvette i hyldeblomst med agurkesalat og jordbær
Kalvecuvette med frisk frugt til smager skønt, og når sæsonen er der for frisk, dansk frugt, så er det med at udnytte det. Anden frugt end jordbær kan anvendes. Hvis du bruger rabarber eller stikkelsbær bør de koges med lidt sukker først.
Nem salat
Her får du opskriften på verdens nemmeste salat. Smager godt som tilbehør eller i madpakken.
Avocado med rejer
Avocadoer – med eller uden rejer – er nogle fede sataner (undskyld mit ordvalg, men det passer), men de er samtidig ualmindeligt sunde. Det kan du læse mere om under ’Info’. Spis avocado med rejer som et mellemmåltid, eller servér dem som en forret. Jeg har på grund...
Kalveschnitzler med karrydampet salat og frisk æblesalat
Når schnitzlerne skæres i skrå skiver, virker de større og rækker lidt længere. Varm salat er ikke lige det, man måske spiser tit, men det smager dejligt.
Kyllingebøf med mangosalat
Kyllingebøf er en lidt lettere udgave end den traditionelle bøf af oksefars. Du kan også bruge bøffen i en lækker sandwich eller burger.
Små, krydrede bøffer med tzatziki
En herlig ret med tzatziki, lidt krydret, og nok ikke den ret, man skal spise dagen før, man skal til jobsamtale. Retten tager lidt tid at lave, så lav den evt. på en fridag.
Kartoffelsalat med kanel
Mange forbinder nok kartoffelsalat med kartofler – siger sig selv – og en hvid dressing fyldt med maynonnaise. Denne her er uden mayonnaisedressing. Til gengæld er der rigtig mange andre lækre ting i.
Sej med stegte frugter
Hvis der anvendes en mager flæskefars i stedet, sænkes fedtindholdet, men vi synes også, at smagen bliver ringere.
Rissalat
Rissalaten smager også fantastisk, hvis salatternene udskiftes med tofu. Salaten er velegnet som tilbehør eller som en selvstændig frokost eller forret.
Hvidkålssalat med dadler og appelsin
En frisk hvidkålssalat til f.eks. medisterpølse eller andre stegeretter. Tallene i parantes er hvis salaten serveres til medister, kartofler og sovs.
Mango-granatæblesalat med stegt kylling
Dejlig frisk salat med lidt anderledes, men spændende, ingredienser. Kan serveres med forskelligt slags kød – eller alene – her er den serveret med stegt kylling.
Rissalat med lun, krydret sauce
Rissalat er en frisk ret, som også sagtens kan spise til frokost – i madpakken – dagen efter. Nem og hurtig at lave, og så får man brugt resterne af den kogte ris.
Broccolisalat med mormordressing
Broccolisalt med mormordressing. Fristende, farvestrålende og fedtfattig, og så er den hurtig at lave.
Kyllingesalat med lakridssirup og ananas
En anderledes, men lækker kyllingesalat – især hvis du er lige så vild med lakrids, som jeg er!
Kartoffelsalat med brasede kartofler
En rest kogte kartofler, lidt salat, lidt ost, lidt bacon og en god dressing, og et lækkert tilbehør. Salaten kan spises varm, lun eller kold.
Salat med edamame bønner og gedeost
Dejlig frisk salat med lækre ingredienser, såsom bl.a. de skønne edamame bønner og friske grønne asparges. Faktisk består denne salat kun af fire ting – og så lige en ciabattabolle til.
Kyllingespyd med barbecuemarinade og coleslaw
Lækre, lidt stærke grillspyd med kylling og hertil en cremet coleslaw.