Det er hamrende koldt udenfor. Vinden suser og tager til i styrke. Det sner, det sner ikke, det sner. Saltvognen kører, for frost er også et faktum – både nat og dag. Så hvad er mere indlysende end at sætte noget varmt på middagsbordet. Suppe!
Der findes mange forskellige supper. Nogle der er gode til forretter, nogle til middagsretter, nogle til natmad, nogle til sommer, nogle til vinter, nogle til det hele.
Suppe og simremad
I gamle dage – dengang man lavede suppen hele fra bunden af … helt fra bunden af, som fra at slagte hønen, plukke den, tømme den for indmad osv. – tog det at lave suppe laaaang tid. Det kan det stadig gøre.
Du kan sagtens koge en suppe, som står og simrer i flere timer på komfuret, som f.eks. oksehalesuppe (den er ikke fedtfattig), men det er ikke en absolut nødvendighed for at lave en lækker supper.
Hverdagssuppe
Til hverdag har vi sjældent mulighed for at lave mad time ud og time ind, skumme, koge mel- og kødboller osv., så er det jo heldigt, at der er en genvej. For du kan nemt lave supper hurtigt og velsmagende.
En af de hurtigste supper jeg kender, er tyrkisk sommersupper, og selvom den hedder ‘sommersuppe’, ville jeg ikke betænke mig et sekund for at servere den i denne tid.
I Tyrkiet serverer man den for syge. Så mon ikke den skulle kunne hjælpe på en dansk influenza også.
Det tager kun 20 minutter at lave suppen. Vil du selv bage brød til, skal du nok afsætte noget mere tid.
Alverdens supper
Herunder har jeg samlet alle mulige slags supper, som du og din familie kan varme jer ved her i kulden. Der er både de hurtige og dem, der tager tid, men fælles for dem alle er, at de er fedtfattige. Husk, at supper også kan tages med i madpakken. De skal blot varmes og hældes på en god termoflaske, så kan de sagtens holde sig varme, til de skal spise.
Tilbehør til suppe
Foruden supper har jeg også samlet nogle opskrifter på tilbehør, som du kan servere til din hjemmelavede suppe. God fornøjelse, velbekomme, og hold nu varmen derude.
Rosenkålssuppe
En dejlig mættende rosenkålssuppe der rigtig kan give varmen. Rosenkål kan være skarpe i smagen, men tilberedt på denne måde, bliver de så milde, at selv børn vil spise dem – og så er det hurtig mad, især hvis man bruger frosne rosenkål.
Naanbrød
Der bliver 8 store naanbrød ud af denne portion. Man kan selvfølgelig vælge at lave dem halvt så store, så der bliver 16 ud af den, for et enkelt brød er jo næsten et helt måltid.
Jordskoksuppe med æbler og perlebyg
Her i huset er jordskokker altid et hit, og denne jordskoksuppe med æbler og perlebyg er ingen undtagelse, og flot ser den jo også ud.
Rødbedeboller – Kommunistboller
Disse rødbedeboller er ikke nogen, vi serverer som fødselsdagsboller – eller eftermiddagskaffen i de hele taget. Rødbedebollerne – som vi ynder at kalde kommunistboller – er gode til frokost, burgeren eller til suppen.
Grøntsagssuppe med fisk
Denne suppe er superb. Der er så mange lækre grøntsager i. Pangasius kan sagtens erstattes af anden hvid fiskefilet uden skind eller kylling for den sags skyld.
Verdens bedste brød med blomkålsris
Brødet her er lækkert, svampet og velsmagende – og nej, det smager ikke af blomkål. Brug glutenfri mel, hvis du har valgt at spare på de stivelsesholdige kulhydrater eller lider af glutenallergi.
Risboller
Risboller kan bruges som en lækker ”suppe-bolle” eller anvendes til madpakken eller morgenmaden. Og så er det rart at få brugt overskydende ris fra dagen før til noget fornuftigt.
Græskarsuppe med fisk og linser
Lange er en stor torsk… Den er i hvert fald i familie med torsken. Langen er en særdeles lækker fisk. Den er fast i kødet og har en ren hvid farve. Langen er den fisk, svenskerne tørrer til delikatessen Spillånga også kaldet Lutfisk.
Græskarsuppe med kokosmælk samt sprøde kikærter
Skøn græskarsuppe med kokosmælk, som er toppet med sprøde kikærter, granatæblekerner og frisk mynte eller citronmelisse.
Linsesuppe med kylling
Linsesuppe er en dejlig suppe, hvor kyllingen kan erstattes med kalkun. Virkelig velsmagende.
Fiskesuppe med torsk, tomat og rejer
Dejlig fiskesuppe med masser af fyld og masser af smag. Servér den også gerne som natmad, men til forret er den lidt for tung.
Nemme flutes
Pep købe-flutene op med nogle simple tiltag, der ikke tager ret lang tid. Nemt, når du ikke har tid til at bage selv.
Fyldig oksekødssuppe
En anderledes oksekødssuppe Velsmagende, mættende og nem at lave. Kan det være bedre. Man kan evt. pifte suppen op med en klat fromage frais og lidt finthakkede forårsløg ved serveringen.
Æble-pastinak-suppe
Lækker suppe til hverdag eller forret/natmad til fest. Den kan spises hele året. Æblechipsene giver lidt knas til den “bløde” suppe.
Broccolisuppe med bacon og ristet brød
Skøn suppe. Mild i smagen. Broccolisuppen er hurtig og nem at tilberede. Og billig. Du kanselvfølgelig og servere suppen med kalkunbacon, lufttørret skinke eller røget laks.
Rødbedesuppe med feta og syltet ingefær
En meget anderledes rødbedesuppe med smage vi ikke er vant til i det danske køkken, men bestemt velsmagende og en lækker måde at få rødbede på – og så er det jo en fantastisk flot farve, så der også er lidt for øjet.
Hjemmelavet tomatsuppe med basilikum
En sund og velsmagende suppe. Kan også serveres som forret eller natmad. Hvis man har behov kan man også tilsætte lidt at tygge i – melboller f.eks.
Peberfrugtsuppe med ost og kylling
En flot og mættende peberfrugtsuppe. Farven på peberfrugterne afgør farven på suppen. Kalkun kan evt. bruges i stedet for kylling.
Fransk løgsuppe
Fransk løgsuppe med ristet brød gnedet med hvidløg og gratineret med ost – behøver jeg sige mere???
Rød løgsuppe med linser
Skal du have nem mad, så er du ikke gået forkert i byen her. Der skal lige snittes nogle løg, og så er det stort set det. Og se, hvor flot den er. En fryd for øjet.
Kørvelsuppe
Sund og nærende suppe – og så smager den faktisk prima, og den er hurtigt lavet, nem og billig. Der er faktisk ingen grund til ikke at lave den!
Gulerodssuppe med ingefær, chili og kikærter
Flot og velsmagende gulerodssuppe, der minder om sol og sommer, men som også smager dejligt i de kølige og kolde måneder.
Blomkålssuppe
Kan bruges til natmad, forret eller hovedret. Ja, vi spiser den sågar til frokost, dagen efter vi har fået den til hovedret, hvis der er mere tilbage.
Græsk gulerodssuppe med ærter
Dejlig fyldig suppe, hvor den græske yoghurt lige sætter prikken over i’et. Hvis yoghurten tilsættes ved serveringen, så kan evt. tiloversbleven suppe fryses.
Pastinaksuppe
Suppe med sprøde gulerødder og fuldkornstortillaer. Dejlig velsmagende vintersuppe. Overskydende tortillaer er fine til madpakken.
Det hurtige brød
Dejligt hurtigt at få færdigt, men vi foretrækker nu vores grydehvedebrød, men har du ikke lige nået at røre dejen til sådan et, kan det her hurtigt bagte brød sagtens bruges.
Karrysuppe med vilde ris og hjemmelavede naanbrød
Fyldig, mættende, velsmagende vintersuppe med hjemmelavede naanbrød. Nemt og hurtigt – hvis naanbrødene er bagt på forhånd. Mums.
Ostefladbrød
Disse brød er gode at have med i madpakken, at spise til suppen eller anden varm mad, eller at spise til aftenskaffen.
Gulerodssuppe med porrer og squash
Det er sjovt med suppe, nogle er vilde med suppe, ligegyldigt hvilken slags suppe det er – næsten – andre rynker på næsen, bare de hører ordet suppe.
Den fedtfattige udgave af hønsekødssuppe – kyllingesuppe
Den fedtfattige udgave af kyllingesuppe. Undlad melbollerne, og den falder yderligere 5 procent. Suppen bliver knap så fed, som når man koger den på en høne.