Julen har bragt velsignet bud… og derfor byder vi på velsignede godter til ganen … for nu er det jul, jul, jul.
Julen handler i høj grad om hygge, kærlighed og varme. Og vi danskere forbinder jo hygge med at proppe noget i munden. Det er der som sådan heller ikke noget galt i afhængig af, hvad det er vi putter i munden.
Det er ikke løgn, når jeg siger, vi elsker julen. Og vi er da heldigvis ikke alene. Dog hører vi ikke til dem, der pynter op allerede i starten af november eller deromkring. Weekenden før 1. december er fint for os.
I hvert fald er der pyntet op i spisestuen inden den 1. december. For der starter julen i vores familie. Vi starter nemlig hvert år december med risengrød.
Den 1. december samles vi herhjemme med børn, svigerbørn og børnebørn og spiser risengrød med kanelsukker og smørklat. Jeg laver den i ovnen. For så kan jeg hygge med familien, mens grøden passer sig selv. For selvom køkkenet er det naturlige samlingssted, når hele familien kommer på besøg, så skal der jo holdes øje med grøden, hvis den står på komfuret, så den ikke brænder på.
Julemad i hele julemåneden
Der findes rigtig mange retter, som vi oftest kun får op til jul. Derfor får vi altid klassiske juleretter, som finker, æbleskiver med bacon og løg (ikke fedtfattig), æbleflæsk og så selvfølgelig vores take på julefrikadeller i løbet af december måned. Men også andre – knap så klassiske – julede retter. Alle dage fra den 1. til den 24. december er der jule- eller julede retter på madplanen. Nogle af dem er ikke fedtfattige, men du kan finde dem i den sorte gryde, hvor du også finder mange andre ikke fedtfattige retter.
Og tænker du dig om, kan du sagtens kombinere hygge og julens lækkerier med god, sund og fornuftig livsstil. Hvis du gør det, bliver der såmænd nok også plads til lidt af de mindre sunde lækkerier, uden at du i starten af januar vågner op med 10 kg ekstra på sidebenene.
Rigtig god og hyggelig jul til alle!
Momses æbleflæsk
Julen er ved at være ovre, og vi skal til at vænne os af med den fede mad, så her sidst på julen laver vi en portion æbleflæsk.
Andebryst med rødvinssauce og svampe
Man kan naturligvis også lave sin helt egen hjemmelavede rødvinssauce til dette lækre andebryst, men vi har her valgt at købe en færdiglavet. Helt igennem lækker ret i øvrigt.
Rødspætteruller med pesto af nødder
Rødspætteruller med pesto af nødder er en anderledes måde at tilberede rødspættefileter på.
Gulerodssuppe med appelsin, chili og kanel
Gulerodssuppen her kunne næsten lyde som en ret med julens rester – appelsin og kanel i hvert fald. Men selvfølgelig kan du lave den hele året. Og er du så færdig, den er lækker!
Andebryst med brombærsalat
And smager skønt, når det er lækkert tilberedt. Det er synd for alle andre end anden kun at spise det til jul og mortensaften.
Glaseret svinekam
Glaseret svinekam vil være en værdig afløser for det traditionelle måltid juleaften eller evt. nytårsaften. Vi havde købt en kam med svær, som vi så skar af og stegte ved siden af – for ellers ville det jo have været madspild, og det går vi bestemt ikke ind for.
Ristet andebryst med kartoffel-tomatsalat
Ristet andebryst er jo altid lækkert, og and er bestemt ikke kun julemad. Kartoffel-tomatsalaten er dejligt let og frisk og velegnet til stege- og grillretter.
Julefrikadeller med rødkålssalat
Tilbered rødkålssalaten dagen før. Den skal trække i mindst et døgns tid. Salaten kan naturligvis serveres til mange andre retter end disse lækre, lækre, lækre julefrikadeller.
Julemarmelade
Julemarmeladen her kan sagtens spises hel året. Grunden til jeg kalder den “jule”-marmelade er, fordi der er kanel, kardemomme og rosiner i.
Finker
Finker! Gode julefinker! Spis dem på rugbrød eller med brunede kartofler og lynstegt grønkål.
Rødkål
Faktisk smager den rødkål, man køber i butikkerne i dag udmærket, men at lave den selv giver en duft af den anden verden.
Kogt hamburgerryg med grønlangkål
Kogt hamburgerryg er en dejlig, dansk ret. Og grønkål er jo dejligt nærende. Har man lyst til flere grøntsager, kan man jo servere nogle små karotter til eller gulerødder.
Andeleverpostej
Leverpostej – der ikke er bagt, men stegt. Lavet på andelever og evt. hjerte fra juleanden, hvis ikke du har brugt det til sovs.
Vaniljekranse
Denne dej er utrolig nem at arbejde med. Så man kan sagtens lave kagerne uden at være to til at køre dejen igennem kødhakkemaskinen.
Risengrød
Når julen sig nærmer, er der én ting, der står helt fast… Vi skal have risengrød! – med smørklat og kanelsukker.
Andebryst med kanel-citron-sauce
Andebryst med kanel-citron-sauce smager herligt kan spises hele året, men kunne også godt erstatte julemaden bortset fra at ingen i her i huset kan forestille sig at spise ris juleaften ud over i risalamanden. Men helt sikkert en lækker ret. Og billig hvis man køber andebrysterne, når de er på tilbud.
Marineret, stegt andebryst med bagte æbler
Marineret, stegt gåse- eller andebryst kan sagtens være afløseren for gåsen eller anden til mortensaften – eller til julemiddagen – hvis I ikke er så mange. Smager herligt og tager ikke hele dagen.
Stegte sild i eddike
Lækre stegte sild i eddike til frokostbordet – evt. til julefrokosten. Lav dem dagen før eller to dage før, og lad dem trække i køleskabet. Sildene er dejligt, friske i smagen.
Leverpostej
Næringsværdien er regnet ud fra, at man spiser 8 g leverpostej på ½ skive brød – det er et tyndt lag. Normalt regner man med 8 g for et tyndt lag, 15 g for et almindeligt lag leverpostej og 30 g for et tykt lagt.
Pastaret med kanel
Mange forbinder kanel med jul og kager, men kanel kan sagtens bruges i varme retter hele året, det gør de i mange sydlandske lande. Vi har her tilsat det i en velsmagende pastaret.
Paprikagryde med kanel og hvide bønner
Der dufter lidt af jul og hjemmebagte kanelsnegle i køkkenet efter tilberedningen af denne lækre paprikagryde, men den kan sagtens spises hele året rundt.
Lammekølle
Traditionen tro bringer vi en opskrift på lammekølle igen dette nytår. Ikke fordi vi ikke kan lide kogt torsk, vi synes bare ikke, det er festmad.
Kartoffelsalat med kanel
Mange forbinder nok kartoffelsalat med kartofler – siger sig selv – og en hvid dressing fyldt med maynonnaise. Denne her er uden mayonnaisedressing. Til gengæld er der rigtig mange andre lækre ting i.
Hvidkålssalat med dadler og appelsin
En frisk hvidkålssalat til f.eks. medisterpølse eller andre stegeretter. Tallene i parantes er hvis salaten serveres til medister, kartofler og sovs.
Frugtdessert
Cremfine til piskning er noget mere fedtfattig end piskefløde, og det smager lige så godt. Frugten kan selvfølgelig varieres.
Kanelkager
Det mest irriterende ved mandler er som regel bare, at de skal smuttes – i disse småkager skal der også mandler – usmuttede.
Frokost: Hvad skal jeg servere?
Hvor mange retter, du vil servere, afhænger naturligvis af hvilken slags frokost, der er tale om, og hvad du selv synes er passende.
Frokost: Det skal vi have til julefrokosten
Du har naturligvis allerede en liste med frokostretter, du kan tage udgangspunkt i. Så er det jo at bare at skifte nogle af retterne ud til nogle juleretter og tilpasse tilbehøret.
Risalamande
Nu har vi også prøvet at lave risalamande af minutris, men lad os slå fast, at resultatet ikke var storslået efter vores smag, men prøv selv.