Grønkålssuppe er en gammel ret i Danmark. Hvor gammel ved jeg ikke, men med garanti mere end 300 år gammel. Den er dog nok spicet op i løbet af årene, og der er nok også kommet et hav af varianter, siden den første grydefuld grønkålssuppen blev sat på bordet. Grønkålssuppen har så været lidt “ude” i en periode, men nu skal den ind igen!

Personer

Minutter

Kål har altid haft et lidt dårligt ry, selvom vi godt ved, det er sundt. Måske fordi vi i vores barndom fik kål som en slatten, udkogt ingrediens i middagsmåltidet.

Godt nok har grønkål altid været sådan lidt en “fest”-kål. Sikkert nok fordi at grønkål tit er i selskab med fløde – stuvet grønkål, grønlangkål og faktisk også nogle gange i grøntkålssuppe.

Jeg vil gerne slå et slag for grønkål – ja, kål i det hele taget – og jeg er ikke den første, der har haft de lyster. Husker du “kålkællingerne“? Jeg ved faktisk ikke, om de eksisterer stadig. De kom frem i DR – DR2 – i starten af 2013. Det var to unge piger i 50’er-kjoler, der lavede alt fra mojito over kål au vin til karameller… af kål. For “kål er nemt at få fat i, sundt, billigt og smukt”, som de udtrykte det.

Så her får du opskriften på min nemme, sunde, billige og smukke grønkålssuppe.

 

Ingredienser

  • Suppeurter efter eget valg – porrer, selleri, persillerod, løg og/eller lignende
  • 500 g kyllingebrystfileter
  • 2 l vand
  • 500 g frisk grønkål
  • 4 gulerødder
  • 100 g bacon
  • 800 g kartofler
  • Salt
  • Peber

Sådan tilberedes grønkålssuppe med kartofler

  1. Skræl, skrub og skyl suppeurterne, og skær dem i passende stykker.
  2. Kog kyllingebrystfileterne i vandet tilsat suppeurter, salt og peber. Kog til kødet er mørt – ca. 35 minutter.
  3. Tag kødet op, og si suppen.
  4. Riv stokken fri for grønkålsblade. Skyl bladene og hak dem. Ikke helt fint, men heller ikke for groft.
  5. Blancher grønkålen i et par minutter.
  6. Blend ca. halvdelen af grønkålen med lidt af kyllingesuppen, til du får en lind grød.
  7. Kom det i den resterende suppe sammen med resten af grønkålen, og lad det simre i ca. 1 time.
  8. Skræl imens gulerødder og kartofler, og skær begge dele i passende skiver, og kom dem i suppen, når der er ca. 20 minutter tilbage af simretiden.
  9. Skær baconen i tern eller strimler, og svits det, til det bliver sprødt. Lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle.
  10. Skær derefter kyllingekødet i større tern, og svits det på den samme pande, som baconen blev svitset på.
  11. Jævn suppen med fløde, og smag til med salt og peber.
  12. Servér den varme grønkålssuppe med kartofler, gulerødder og kyllingekød og sprød bacon.

Fagudtryk

At blanchere betyder, at komme i kogende vand og derefter skylle i iskoldt vand, så kogningen stopper.

Grønkålssuppe smager næsten bedre dagen efter, så smid den ikke ud. Nu tænker du måske “er der ikke noget med, at man ikke må genopvarme grønkål?” Men nej, det er der ikke. Det er en myte. Selvfølgelig må du genopvarme grønkål, bare du sørger for at køle suppen hurtigt ned og varme den grundigt igennem dagen efter.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 1¾ time
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     1745/415
  • Energifordeling:
    Protein: 29 %
    Fedt: 25 %
    Kulhydrat: 46 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     178/42
    Protein: 3 g
    Fedt: 1 g
    Kulhydrat: 4 g

Andre opskrifter med grønkål

Kogt hamburgerryg med grønlangkål

Kartofler i fad med grønkål

Bøf i foliepakker med grønkål og vermouthsauce

Sauté med bladselleri


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Grønkålssuppe
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)