Finker er lavet af indmad – ja, jeg kan lige så godt sige det, som det er. Og er du indmadsfornægter, så har jeg ikke tænkt mig at omvende dig. Men kan du lide finker, eller kunne du bare godt tænke dig at få RIGTIGE finker, så er du kommet til rette sted.

Personer

Minutter

Finker er julemad … eller er det? Det var det i hvert fald i “gamle dage”. Dengang man slagtede julegrisen, så man kunne få flæskesteg juleaften, medisterpølser i juledagene, skinke og grønlangkål … osv.

Så var der al indmaden tilbage, og på lige fod med, at hovedet blev brugt til sylte, og grisefødderne blev syltet eller kogt, så lavede man finker af indmaden – nyrer, lunger, hjerte og den del af leveren, som ikke blev brugt til leverpostej. Alt blev brugt. Fedtflommen røg også med i disse retter.

I mine finker kommer der hverken lunger eller nyrer … eller flomme for den sags skyld. Jeg har aldrig smagt svinelunger, men jeg har smagt svinenyrer, og det var ikke nogen kulinarisk oplevelse, for de var ikke udvandede nok.

Jeg skal nok lade være med at komme ind på, hvad nyrer, ikke alene lugter af, men også smager af, når de ikke er udvandet tilstrækkeligt, men hvis du kender nyrernes funktion, kan du nok gætte det. Så INGEN nyrer i mine finker.

Ingredienser

  • 1 svinehjerte – ca. 225 g
  • 600 g svinelever
  • 1 løg
  • 2 laurbærblade
  • 3 store, syrlige æbler
  • 40 g margarine
  • 20 g hvedemel
  • Kulør
  • Ca. 1 spsk. eddike
  • Ca. 2½ spsk. sukker
  • 450 g små, kogte, pillede kartofler
  • Lidt olie
  • 200 frisk grønkål
  • 4 spsk. jumborosiner
  • Ca. 12 skiver syltet rødbede
  • Salt
  • Peber

Sådan tilberedes finker

  1. Fjern fedt og sener fra både hjerte og lever.
  2. Pil løget, og skær det i både.
  3. Kom indmad, løg, laurbærblade og lidt salt og peber i en gryde, og dæk med vand.
  4. Bring det hele i kog, skum det, og lad det koge under låg i ca. 20 minutter – skum evt. en eller to gange undervejs.
  5. Skyl imens æblerne, og skær dem i mindre stykker (både).
  6. Si fonden, og lad indmaden køle lidt af, før du kører det en enkelt gang igennem kødhakkemaskinen sammen med æblerne.
  7. Smelt 20 g margarine, rør melet i, og tilsæt fond lidt efter lidt, til du har en tyk sovs. Der skal ca. 3-3½ dl i.
  8. Farv evt. med lidt kulør.
  9. Rør det hakkede indmad i sovsen, og smag til med salt, peber, eddike og ca. 1 tsk. sukker.
  10. Smelt 2 spsk. sukker til karamel på en pande.
  11. Tilsæt margarine, og lad også den smelte.
  12. Skyl kartoflerne, og hæld dem panden, og lad dem karamellisere godt hele vejen rundt.
  13. Drys med lidt salt.
  14. Skyl, og rib grønkålen, og hak den over en enkelt gang.
  15. Varm lidt olie på en pande, og kom grønkålen i, og lad det stege, til det falder lidt sammen, og begynder at dufte.
  16. Tag panden af varmen, drys med salt, og bland rosinerne i.
  17. Servér med syltede rødbeder.

Finker kan spises med brunede kartofler og grønkål som ovenfor nævnt, men kan også spises på et stykke groft brød – f.eks. hjemmebagt rugbrød med surdej med et par syltede rødbeder til. Og her holder fedtprocenten sig også under de 30.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 40 minutter
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2204/525
  • Energifordeling:
    Protein: 31 %
    Fedt: 29 %
    Kulhydrat: 40 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     374/89
    Protein: 7 g
    Fedt: 3 g
    Kulhydrat: 8 g

Andre opskrifter med lever

Stegt kalvelever med selleri
Leverpostej
Stegt kalvelever med bløde løg
Stegt kyllingelever med tomatsalat og bagt kartoffel

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Finker
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)