Simremad
For at få lov at lege med i denne gruppe skal man være over en time om at blive færdig med at koge, syde, stege, boble – og gerne mere. Simremad. Simremad er mad, der tager laaaang tid at lave. I hvert fald længere tid end de hverdagsagtige retter, som frikadeller, bøf, koteletter osv. Men simremad er også hygge, velduft og lækkert, mørt kød – så mørt som du aldrig vil få det med en tilberedningstid på 45 minutter eller mindre – med mindre vi taler mørbrad, fisk og lignende, som ikke skal have for langt tid.
En anden fordel med simremad er, at smagen fra de øvrige ingredienser – krydderurter, eddiker, marinader, krydderier osv. – trænger godt og grundigt ind i kød, rodfrugter og hvad der ellers er i din ret. Det giver en fantastisk velsmag, som du heller ikke kan opnå ved at koge eller stege i 10 – 20 – 30 minutter. Hvis du f.eks. i en simreret kommer hele champignoner i i stedet for at skære dem i skiver – som f.eks. i hjerter i flødesovs – så bliver de en saftig smagsbombe uden lige.
Vinterens simremad
Simremad hører nok mest vinteren til, men du kan faktisk med fordel lave simremad på din grill – og således både sommer og vinter – hvis du har et sted, hvor du og grillen kan stå i læg og tørvejr. Så retten også få lidt ægte røg, hvis du kan lide det.
Jeg glæder mig altid selv vanvittigt, når der står “simremad” på menuen, fordi det er en behagelig, afslappet måde at lave mad på. Helt uden stress. Alle ingredienser der skal bruges fra start, gøres klar. Og så er det bare at lave forberedelserne, sætte gryden, bradepanden, stegepanden, taginen, stegesoen eller hvad du bruger over blusset, på grillen eller i ovnen. Så passer retten sig selv, og du kan gå og nyde duften og spare appetit op, til den lækre ret er færdig og skal serveres.
Gammeldags oksesteg
En af de mest populære simrerette vi danskere kender, er nok gammeldags oksesteg. Den har vi også her på siden, men den får ikke lov at mænge sig så meget, for den er ikke fedtfattig – og det er ikke engang det sunde fedt den består af, desværre. Men den smager godt sådan en langtidsstegt okseculotte.
Gryderetter
Men det er ikke kun stege, det tager tid at tilberede. De fleste opskrifter du finder i denne gruppe, er gryderetter – ikke nødvendigvis lavet på komfuret, for den del kommer også i ovnen eller på grillen. Det kræver bare, at du har en gryde, der kan tåle mosten.
Tilbehør til simremad
Nogle af retterne er “alt i en gryde”, men andre kan du servere med kartoffelmos, ris, pasta, ovnkartofler eller hvad du nu har lyst til, men skal der et godt brød til, kan jeg varmt anbefale et godt grydebrød – evt. tilsat lidt grovere mel, så det bliver til et groft grydebrød eller du kan lave verdens bedste brød med blomkålsris.
Står den på simremad? Se de mange forslag herunder. Velbekomme og god fornøjelse!
Gryderet med oksekød
Alt i én gryde – eller næsten i hvert fald. “Tøm køleskabet” kunne vi også kalde den. Retten kan selvfølgelig også serveres med kartoffelmos.
Farmands kraftige oksekødssuppe
Et godt kraftben, en masse timer og så nogle grøntsager, så har du en oksekødssuppe, der kan stå og passe sig selv det meste af tiden. Godt med kraft og saft.
Kalv med estragon
Der er altså noget ved estragonsauce, som vi ikke kan stå for. Det smager bare så… uhmmmmmm. Retten tager lidt tid at tilberede, men det meste af tiden, står den over simrer, så man kan sagtens lave noget andet imens.
Gullasch med kartoffelmos
En god, gammeldags, dansk ret… fra Ungarn. Sønnike har lige været på brobygningsforløb som kok, og de havde lavet gullasch, så det fik han lov til at genopfriske sammen med bonuslillesøster.
Den fedtfattige udgave af hønsekødssuppe – kyllingesuppe
Den fedtfattige udgave af kyllingesuppe. Undlad melbollerne, og den falder yderligere 5 procent. Suppen bliver knap så fed, som når man koger den på en høne.
Brunkål
Klassisk vinterret, der gerne må simre længe. Brug rødkål eller hvidkål.
Grønkålssuppe med kartofler
Grønkålssuppe er en dejlig varmende ret i det blæsende efterår med regn og rusk eller i vinterkulden med sne og frost.
Okseossobuco
Lækker robust ret, som jo også kan laves som kalve osso buco – det skal så ikke have helt så lang tid.
Gule ærter med æble og timian
En noget lettere udgave end de sædvanlige gule ærter. Det smagte skønt. Og det er ikke så besværligt at lave gule ærter som i de gode gamle dage.
Suppe med svinekød og kikærter
Dejlig krydret suppe med svinekød og kikærter. Smager skønt og er lidt orientask både i duft og smag.