Simremad
For at få lov at lege med i denne gruppe skal man være over en time om at blive færdig med at koge, syde, stege, boble – og gerne mere. Simremad. Simremad er mad, der tager laaaang tid at lave. I hvert fald længere tid end de hverdagsagtige retter, som frikadeller, bøf, koteletter osv. Men simremad er også hygge, velduft og lækkert, mørt kød – så mørt som du aldrig vil få det med en tilberedningstid på 45 minutter eller mindre – med mindre vi taler mørbrad, fisk og lignende, som ikke skal have for langt tid.
En anden fordel med simremad er, at smagen fra de øvrige ingredienser – krydderurter, eddiker, marinader, krydderier osv. – trænger godt og grundigt ind i kød, rodfrugter og hvad der ellers er i din ret. Det giver en fantastisk velsmag, som du heller ikke kan opnå ved at koge eller stege i 10 – 20 – 30 minutter. Hvis du f.eks. i en simreret kommer hele champignoner i i stedet for at skære dem i skiver – som f.eks. i hjerter i flødesovs – så bliver de en saftig smagsbombe uden lige.
Vinterens simremad
Simremad hører nok mest vinteren til, men du kan faktisk med fordel lave simremad på din grill – og således både sommer og vinter – hvis du har et sted, hvor du og grillen kan stå i læg og tørvejr. Så retten også få lidt ægte røg, hvis du kan lide det.
Jeg glæder mig altid selv vanvittigt, når der står “simremad” på menuen, fordi det er en behagelig, afslappet måde at lave mad på. Helt uden stress. Alle ingredienser der skal bruges fra start, gøres klar. Og så er det bare at lave forberedelserne, sætte gryden, bradepanden, stegepanden, taginen, stegesoen eller hvad du bruger over blusset, på grillen eller i ovnen. Så passer retten sig selv, og du kan gå og nyde duften og spare appetit op, til den lækre ret er færdig og skal serveres.
Gammeldags oksesteg
En af de mest populære simrerette vi danskere kender, er nok gammeldags oksesteg. Den har vi også her på siden, men den får ikke lov at mænge sig så meget, for den er ikke fedtfattig – og det er ikke engang det sunde fedt den består af, desværre. Men den smager godt sådan en langtidsstegt okseculotte.
Gryderetter
Men det er ikke kun stege, det tager tid at tilberede. De fleste opskrifter du finder i denne gruppe, er gryderetter – ikke nødvendigvis lavet på komfuret, for den del kommer også i ovnen eller på grillen. Det kræver bare, at du har en gryde, der kan tåle mosten.
Tilbehør til simremad
Nogle af retterne er “alt i en gryde”, men andre kan du servere med kartoffelmos, ris, pasta, ovnkartofler eller hvad du nu har lyst til, men skal der et godt brød til, kan jeg varmt anbefale et godt grydebrød – evt. tilsat lidt grovere mel, så det bliver til et groft grydebrød eller du kan lave verdens bedste brød med blomkålsris.
Står den på simremad? Se de mange forslag herunder. Velbekomme og god fornøjelse!
Suppe med svinekød og kikærter
Dejlig krydret suppe med svinekød og kikærter. Smager skønt og er lidt orientask både i duft og smag.
Pulled Beef med grønt, salat og kartoffelmos
Er der noget bedre end simremad, hvis tiden er til det. Det dufter i hele huset, og der er god tid til at samle appetit.
Citronkylling
Kylling, kikærter og kål kunne den næsten hedde. Kålen er broccoli. Ikke udkogt som i min barndoms dage, men sprød og lækker.
Bankekød med indisk touch
Bankekød og kartoffelmos på en helt ny måde. Den smager langt fra den traditionelle bankekød, men den smager bestemt ikke dårligt.
Bøf bourgogne med ærtemos
Dejligt, mørt kød med en let smag af det røgede bacon. Herlig bøf bourgogne. Men den tager sin tid på komfuret, hvor den jo heldigvis stort set passer sig selv.
Oksekød i mørkt øl
Lad bare gebisset blive i glasset. Oksekød i mørkt øl bliver så mørt og lækkert af at stå og simre. Og den mørke øl, giver en fantastisk god smag.
Skipperlabskovs
Det tager tid at lave skipperlabskovs, men det er det værd, og det meste af tiden passer det sig selv. Husk ikke at hælde for meget vand ved så hellere spæde lidt til undervejs hvis det bliver nødvendigt.
Pulled pork-burger
Trukket svinekød! Har du ikke smagt pulled pork, så giv dig tiden til at lave det, for det smager skønt og er al tiden værd.
Paprikagryde med kanel og hvide bønner
Der dufter lidt af jul og hjemmebagte kanelsnegle i køkkenet efter tilberedningen af denne lækre paprikagryde, men den kan sagtens spises hele året rundt.
Hjerter i flødesovs
Hjerter i flødesovs – sund, lækker og fedtfatig simremad. Mums!