Jeg elsker min Crock-Pot – slow cooker – og laver mad i den så tit, jeg har mulighed for det. Jeg elsker også svinekæber. De bliver så møre og lækre efter et par timer i gryden. Og det er lige netop det, der gør, at vi normalt ikke får grisekæber i hverdagene, for hvem har 2½-3 timer til rådighed til madlavning en ganske almindelig arbejdsdag? Men det er der råd for.

Personer

Minutter

Svinekæber lavet i Crock-Potten. Ja, det tager godt nok endnu længere tid end traditionelt tilberedte svinekæber, men de kan sættes over om morgenen, inden jeg tager af sted, og så er de færdige til normal spisetid – eller før, og så står de bare og hygger sig på varmefunktionen.

Ingredienser

  • 1 løg
  • 1 stort skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 800 g svinekæber
  • 10 g smør
  • 6 dl mørk øl – jeg brugte en mørk Mumme fra Schiøtz (se mere under opskriften)
  • 2 spsk. balsamicoeddike
  • 1½ tsk. fast honning
  • Sojasauce
  • kulør
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

  • 1 kg kartofler
  • 3 skalotteløg
  • Lidt olivenolie
  • 40 g smør
  • 2 løg (gerne med top)
  • 1 spsk. flydende honning
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • Salt
  • Peber

Sådan tilberedes svinekæber i slow cooker – Crock-Pot

  1. Pil løg, skalotteløg og hvidløg og skær det i grove stykker.
  2. Skræl gulerødderne, og skær dem i tykke skiver
  3. Afpuds kæberne, og brun dem på en pande – eller i gryden til Crock Potten, hvis det er en mulighed.
  4. Krydr med salt og peber undervejs.
  5. Tag kæberne op, og kom grøntsagerne i, og lad dem svitse et par minutter.
  6. Tilsæt balsamicoeddike og honning, og lad det karamellisere.
  7. Kom det hele – også kæberne – i slow cookeren sammen med øllen samt lidt mere salt og peber.
  8. Indstil til lav varme og 9 timer.
  9. Gå i gang med kartoflerne ca. 1¼ time før spisetid.
  10. Tænd ovnen på 190° C.
  11. Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver.
  12. Pil skalotteløgene, og skær også dem i tynde skiver.
  13. Smør et ovnfast med olien, og læg kartofler og skalotteløg skiftevis og taglagt i fadet.
  14. Smelt 30 g smør, og hæld det over.
  15. Krydr med salt og peber.
  16. Sæt fadet i ovnen i 3 kvarter til 1 time, til kartoflerne er møre og har taget farve.
  17. Skær imens løgene over i både, og sauter dem i resten af smørret, til de er klare.
  18. Tilsæt honning og balsamico, og lad det karamellisere.
  19. Tag kæberne op af Crock-Potten, når de er færdige.
  20. Blend grøntsager og væde til en sovs, og hæld det over i en gryde.
  21. Varm op, og tilsæt evt. mere væde, hvis du synes, sovsen er for tyk.
  22. Smag til med sojasauce, og giv evt. sovsen et par dråber kulør, hvis du føler for det.

Mumme er fra den sene middelalder. Det er en kraftig, mørk og maltet øltype. Den variant, jeg bruger, er brygget med de nordiske bær slåen, solbær og hyben, som passer vældig godt til langtidsstegte grisekæber.

Brygmester Schiøtz var en kontroversiel herre, som var meget betaget af botanik og en stor naturelsker. Han skulle engang høfligt have givet sin mening til kende om kirken og dens øvrighed ved at sige: ”Skoven er min kirke, og svalens kvidren, min lovsang”.

Øllen har en alkoholprocent på 6,5, og der er ½ liter i flasken. Det betyder, at du skal have to flasker øl for at kunne komme 6 dl i retten – godt tænkt, for resten går selvfølgelig til kokken.

Det kan i perioder være svært at få fat i grisekæber, for de er ikke altid at finde hos slagteren eller i supermarkederne, så det kan være en god idé at købe dem, når du støder på dem og så fryse dem ned, til du skal bruge dem.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 9 timer + 20 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     3007/716
  • Energifordeling:
    Protein: 30 %
    Fedt: 30 %
    Kulhydrat: 40 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     395/94
    Protein: 7 g
    Fedt: 3 g
    Kulhydrat: 9 g

Andre retter med lækkert mørt kød

Stegt kalvelever med selleri

Pulled pork-burger

Leverpostej

Oksekød i mørkt øl

Rødvinsmarineret, stegt lever

Pulled beef med grønt, salat og kartoffelmos

Andeleverpostej

Bøf Bourgogne med ærtemos


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Svinekæber i slow cooker – Crock-Pot
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)