Simremad
For at få lov at lege med i denne gruppe skal man være over en time om at blive færdig med at koge, syde, stege, boble – og gerne mere. Simremad. Simremad er mad, der tager laaaang tid at lave. I hvert fald længere tid end de hverdagsagtige retter, som frikadeller, bøf, koteletter osv. Men simremad er også hygge, velduft og lækkert, mørt kød – så mørt som du aldrig vil få det med en tilberedningstid på 45 minutter eller mindre – med mindre vi taler mørbrad, fisk og lignende, som ikke skal have for langt tid.
En anden fordel med simremad er, at smagen fra de øvrige ingredienser – krydderurter, eddiker, marinader, krydderier osv. – trænger godt og grundigt ind i kød, rodfrugter og hvad der ellers er i din ret. Det giver en fantastisk velsmag, som du heller ikke kan opnå ved at koge eller stege i 10 – 20 – 30 minutter. Hvis du f.eks. i en simreret kommer hele champignoner i i stedet for at skære dem i skiver – som f.eks. i hjerter i flødesovs – så bliver de en saftig smagsbombe uden lige.
Vinterens simremad
Simremad hører nok mest vinteren til, men du kan faktisk med fordel lave simremad på din grill – og således både sommer og vinter – hvis du har et sted, hvor du og grillen kan stå i læg og tørvejr. Så retten også få lidt ægte røg, hvis du kan lide det.
Jeg glæder mig altid selv vanvittigt, når der står “simremad” på menuen, fordi det er en behagelig, afslappet måde at lave mad på. Helt uden stress. Alle ingredienser der skal bruges fra start, gøres klar. Og så er det bare at lave forberedelserne, sætte gryden, bradepanden, stegepanden, taginen, stegesoen eller hvad du bruger over blusset, på grillen eller i ovnen. Så passer retten sig selv, og du kan gå og nyde duften og spare appetit op, til den lækre ret er færdig og skal serveres.
Gammeldags oksesteg
En af de mest populære simrerette vi danskere kender, er nok gammeldags oksesteg. Den har vi også her på siden, men den får ikke lov at mænge sig så meget, for den er ikke fedtfattig – og det er ikke engang det sunde fedt den består af, desværre. Men den smager godt sådan en langtidsstegt okseculotte.
Gryderetter
Men det er ikke kun stege, det tager tid at tilberede. De fleste opskrifter du finder i denne gruppe, er gryderetter – ikke nødvendigvis lavet på komfuret, for den del kommer også i ovnen eller på grillen. Det kræver bare, at du har en gryde, der kan tåle mosten.
Tilbehør til simremad
Nogle af retterne er “alt i en gryde”, men andre kan du servere med kartoffelmos, ris, pasta, ovnkartofler eller hvad du nu har lyst til, men skal der et godt brød til, kan jeg varmt anbefale et godt grydebrød – evt. tilsat lidt grovere mel, så det bliver til et groft grydebrød eller du kan lave verdens bedste brød med blomkålsris.
Står den på simremad? Se de mange forslag herunder. Velbekomme og god fornøjelse!
Oksekød i mørkt øl
Lad bare gebisset blive i glasset. Oksekød i mørkt øl bliver så mørt og lækkert af at stå og simre. Og den mørke øl, giver en fantastisk god smag.
Skipperlabskovs
Det tager tid at lave skipperlabskovs, men det er det værd, og det meste af tiden passer det sig selv. Husk ikke at hælde for meget vand ved så hellere spæde lidt til undervejs hvis det bliver nødvendigt.
Pulled pork-burger
Trukket svinekød! Har du ikke smagt pulled pork, så giv dig tiden til at lave det, for det smager skønt og er al tiden værd.
Paprikagryde med kanel og hvide bønner
Der dufter lidt af jul og hjemmebagte kanelsnegle i køkkenet efter tilberedningen af denne lækre paprikagryde, men den kan sagtens spises hele året rundt.
Hjerter i flødesovs
Hjerter i flødesovs – sund, lækker og fedtfatig simremad. Mums!
Bankekød
Lækkert mørt oksekød, der har fået lidt bank. En herlig sovs med den helt rigtige farve og så kartoffelmos … masser af kartoffelmos.
Ølbraiseret svin
Bacon – og en masse andre lækre ingredienser – langsomt kogt i øl … hvad er der ikke at kunne lide.
Svinekæber i slow cooker – Crock-Pot
Den holder sig lige på kanten med hensyn til fedtprocenten. Til gengæld er der en del kalorier i. Men det bedste af det hele er smagen. Du skal prøve den!
Grøntsagsgryde med kokosmælk
Lækker cremet grøntsagsgryde med stor smag. Tilberedt i slow cooker, men kan også langtidskoges i ovnen.
Hjertegryde med grov kartoffelmos
Vi kan lige så godt indrømme det: Vi havde ikke skrevet “HJERTEgryde” på madplanen, for alle børnene er gamle nok til at læse! Og karakterne taler for sig selv.