fbpx

Februar-tema

Februar-tema

Februar skulle efter sigende officielt være årets sidste vintermåned, men jeg er nu ikke så sikker på, at vi skal forvente forår lige med det samme. Men de små forårsbebudere i form af krokus, erantis, vintergækker osv. skal nok nu komme inden længe.

Men der er jo meget mere at nyde og fejre i februar, end at det er årets sidste vintermåned, og at vi går den varmere og lysere tid i møde.

For i februar er det kyndelmisse, det er fastelavn, og det er også i februar, den internationale pandekagedag og valentisdag falder, nå ja, og så er det vinterferie for de heldige.

Kyndelmisse

Den 2. februar er det kyndelmisse – eller Mariæ renselsdag, lysmesse eller kjørmes, som det også hedder. Her fejrer man at halvdelen af vinterhalvåret (fra 1. november til 1 maj) er gået.

Tidligere afholdt man ved kyndelmisse kjørmes-gilder, som var sammenskudsgilder, hvor der blev serveret kraftige supper, pandekager med øl og brændevin eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse.

Fastelavn og pandekagedagen

En god uges tid efter kyndelmisse falder fastelavn. Her er fastelavnsris, -tønder, og -boller forbundet med dagene, hvor ungerne skal ud at rasle ‘boller op og boller ned’.

Men der er også flæskesøndag og -mandag, som fastelavnssøndag og -mandag også kaldes, hvor man spiser … flæsk og andre kødretter.

Der er hvidetirsdag og pandekagens dag, som begge falder om tirsdagen, og hvor man skal have spist mælk og æg og andet let fordærveligt, inden fasten.

Hvidetirsdag har fået sit navn, fordi maden var hvid. Nogle steder spiste man mælk med hvedeboller i, andre steder æggesøbe med hvedebrød til. Hvedebrød var “fint” brød, og æggesøben var også for det “finere” borgerskab, fordi der var sukker i, og sukker var dyrt.

Valentinsdag

Askeonsdag og valentinsdag falder sammen i år. Det er onsdag den 14. februar. Askeonsdag er altid onsdag efter fastelavn, og det er den første dag i fasten. Det er også den dag, man kan bryde med gamle vaner og starte på en frisk – lidt ligesom nytår.

Valentisdag er de elskendes dag, hvor de forkæler hinanden, tager ud og spiser eller disker op med en romantisk middag hjemme. Valentinsdag er en forholdsvis ny tradition i Danmark, og det er heller ikke alle, der holder den.

Uanset hvad, så får du opskrifterne på februars måltider herunder.

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Cremen bliver næsten ét med bollen i disse skønne fastelavnsboller. De er fedtfattige, men kulhydratindholdet er stort, så man skal nok ikke spise sig mæt i dem.

læs mere
Brunkål

Brunkål

Klassisk vinterret, der gerne må simre længe. Brug rødkål eller hvidkål.

læs mere
Paneret flæsk

Paneret flæsk

Så er der dømt valgflæsk. Vi gør ligesom politikerne, vi pakker det ind. Vi har nemlig valgt paneret flæsk. Spis det som tilbehør til grøntsagerne, hvis du vil spare på fedtet.

læs mere
Madpandekager med fyld

Madpandekager med fyld

Om man laver pandekagerne selv eller køber færdiglavede er valgfrit, men vælg nogle, der ikke er for fede. Det står dig frit for, hvad du vil fylde dem med. Vi giver dig her et eksempel med oksefars tilsat forskellige smagfulde ingredienser.

læs mere
Ingefærkylling med pasta

Ingefærkylling med pasta

Er ingefærkyllingen ment som en romantisk middag for to, kan man koge pastahjerter i stedet for båndpasta eller man kan anrette den som her, og spise af fadet.

læs mere
Brændende kærlighed uden kød

Brændende kærlighed uden kød

Der er vist ikke ret mange – børn eller voksne – der ikke kan lide brændende kærlighed, men tit bliver det serveret svømmende rundt i stegefedt. Det er dog slet ikke nødvendigt. Denne version – brændende kærlighed uden kød – smager skønt.

læs mere
Brændende kærlighed fra madmors barndom

Brændende kærlighed fra madmors barndom

Da jeg var barn, fik vi børn maks. 2 stykker flæsk til en portion stegt flæsk med persillesovs. Vores far fik lidt flere. Og dagen efter – for der var altid beregnet ekstra – blev resten af flæsket skåret i store tern og brugt til brændende kærlighed.

læs mere
Fastelavnsris

Fastelavnsris

Det er sjovt at lave fastelavnsris, -tønder eller hvad I nu føler for. Her en lidt sundere udgave end den sædvanlige sukkerfyldte.

læs mere
Morgenmad på sengen

Morgenmad på sengen

Man kan altid finde en god grund – hvis det overhovedet er nødvendigt med en grund – til at servere morgenmad på sengen, hvis man holder af det.

læs mere
Pandekager med øl

Pandekager med øl

Pandekager … uhm! siger jeg bare. Pandekager smager skønt, og efter jeg har fået en rigtig pandekagepande, elsker jeg at lave dem.

læs mere
Røget medisterpølse med mornaykartofler

Røget medisterpølse med mornaykartofler

Når vi skriver røget medisterpølser, så betyder det ikke, at du skal fare ned og hente en røget medister i Faktas køledisk. Næ, du, i gang med pølsehornet og røgelsen. Det er sk… sjovt og nemmere end du tror.

læs mere
Svensk pølseret

Svensk pølseret

Skift de sædvanlige pølser ud med kalkun- eller kyllingepølser… Måske det så skal hedde Dansk pølseret?

læs mere
Hjertegryde med grov kartoffelmos

Hjertegryde med grov kartoffelmos

Vi kan lige så godt indrømme det: Vi havde ikke skrevet “HJERTEgryde” på madplanen, for alle børnene er gamle nok til at læse! Og karakterne taler for sig selv.

læs mere

Om forfatteren

Beate Grandahl

Kostvejleder og ivrig fortaler for fedtfattig livsstil.

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

STOP madspild!

STOP MADSPILD – Bogen

Annonce

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!

Bliv bedre til at udnytte dine madrester!

Tilmeld dig vores gratis, lukkede Facebook-gruppe og modtag den gratis e-kogebog "7 grundopskrifter du kan bruge igen og igen til lækker restemad", og få adgang til vores lille minikursus om restemad.

Få adressen til Facebook-gruppen her og tilmeld dig i dag!

Du modtager en mail med adressen på Facebook-gruppen om lidt!

Share This