Pizza ligger på top 10 over danskernes foretrukne middagsretter. Den vandrer lidt rundt på listen. Et år ligger den nr. 2, et andet år nr. 4, og i 2018 lå den på en 3. plads. Om det så er hjemmelavet pizza, frysepizza eller pizzeria-pizza, melder resultatet af Madkulturs undersøgelse, Madkultur18, ikke noget om. Men selvfølgelig skal du da lave den selv.
Herunder får du derfor opskriften på den perfekte pizzadej. Fyldet kan du selv bestemme, eller du kan vælge nogle af forslagene under opskriften på pizzabunden. Under opskriften på pizzadej kan du også få svaret på, hvorfor din pizzabund bliver blød eller tør, eller hvorfor pizzadejen ikke hæver, som den skal.
Ingredienser
- 5 g gær
- ½ l vand
- 4 tsk. salt
- 1 tsk. sukker
- 1 kg tipo 00 hvedemel
- 2 spsk. olivenolie
Sådan tilberedes den perfekte pizzadej
- Opløs gæren i vandet – det skal ikke være fingerlunt, bare direkte fra den kolde hane.
- Bland salt og sukker med melet, og tilsæt det sammen med olien.
- Ælt dejen grundigt igennem, til den er smidig og elastisk. Du kan med fordel bruge en kraftig røremaskine – rør i mindst 10 minutter. Har du ingen røremaskine, så er det i gang med knofedtet.
- Sæt dejen i køleskabet, og lad den hæve natten over – eller i minimum 12 timer.
- Tag dejen ud 1 time før, du går i gang med at forberede pizzabunden.
- Sæt fuld knald på ovnen, almindelig ovnvarme, så pizzaen skal bage så lidt tid som muligt.
- Lad pizzastenen eller bageplade varme med i ovnen.
- Bred dejen tyndt ud med fingrene – sådan ca. 3-4 mm i tykkelsen. Brug IKKE kagerulle, så presser du al luften ud af dejen.
- Læg pizzabunden over på et stykke bagepapir.
- Kom fyld på.
- Bag pizzaen i bunden af ovnen i 8-10 minutter.
- Skift over til varmluft – eller flyt pizzaen op i toppen af ovnen – og bag et par minutter mere.
- Tag pizzaen ud af ovnen, og lad den stå på bordet, og nyd duften, og glæd dig til at sætte tænderne i den bedste pizza, med den sprødeste pizzabund nogensinde, mens den køler lidt af.
Velbekomme!
Læs herunder, hvor din pizza mislykkes, eller i hvert fald ikke bliver, som du havde forventet.
10 tips til at få din pizza til at lykkes!
En traditionel italiensk pizza skal ikke overfyldes med 15 forskellige ingredienser. Og ananas samt cocktailpølser har ikke noget at gøre på en italiensk pizza, hvis du spørger en italiensk pizzabager. Men selvfølgelig er det jo dit vald, hvad der skal på din pizza. Men du skal ikke overdænge den med fyld, og det er heller ikke lige meget, hvilken ost du bruger. Men det kan du læse meget mere om i de 10 tips, du får herunder.
- Brug det rigtige mel. Melet skal have et højt glutenindhold for at få den rigtige smidighed og for at hæve godt.
- Gær for sig, og salt for sig. Salt dræber gær, så hvis du blander det sammen direkte, så hæver dejen ikke, som den skal.
- Kom sukker i dejen. Selvom det ikke er en kagedej, så skal der en anelse sukker i. Det øger gærens egenskaber, det forstærker smagen, og det gør, at pizzabunden får en pænere gyldenbrun farve, når den bliver bagt.
- Ælt dejen grundigt. Giv dig god tid med at ælte dejen, så den bliver elastisk og smidig.
- Overhold hævetiden. Ting tager tid. Gode ting tager lang tid. Det kan synes længe at lade dejen stå i køleskabet natten over, men langtidshævet brød – og pizzabund – smager bare bedre. Det gør det fordi gærcellerne danner flere aromastoffer, jo længere tid de får lov til at arbejde.
- Glem alt om kagerullen. Hvis du bruger kagerulle til at rulle dejen ud med, presser du al luft ud af dejen, og så får du en flad, tung pizzabund. Pizzabunden skal være tynd og luftig. Har du nogen sinde set en pizzabager bruge kagerulle? Nej, vel?!
- Spar på tomatsovsen. Kommer du for meget tomatsovs på pizzabunden, bliver den kogt i stedet for bagt. Du vil på den måde aldrig kunne få en sprød bund, den bliver svampet i stedet for.
- Spar på fyldet. Du skal heller ikke komme for meget fyld på. Bunden skal kunne “ånde”, ellers hæver den ikke ordentlig.
- Brug frisk mozzarella. Glem alt om pizzatopping – det har intet med ost at gøre. Brug frisk mozzarella – du ved den i væske. Gerne bøffelmælksmozzarella, men komælksmozzarella kan også gøre det. Frisk mozzarella branker heller ikke lige så hurtigt, som revet ost.
- Bag ved høj temperatur. Der skal fuld knald på ovnen. “Rigtige” pizzaovnen kan komme op på 300-350° C. Så varm kan de færreste “almindelige” ovn blive. Derfor er det vigtigt, at bagepladen eller – endnu bedre – pizzastenen er varm, når pizzaen kommer i ovnen.
Pizzaboller med kylling
Dejlige til madpakken. De kan dog også sagtens spises som aftensmad. 2 stk. til hver serveret med salat.
Pizza med skinke og tomat
Dejlig hjemmelavet pizza – også bunden. Skal man lave en hastepizza, kan man jo købe bunden færdig.
Nataschas pizza
Natascha ville lave pizza på sin maddag. Det fik hun lov til, men det blev ikke én af hendes favoritter.
Tyrkisk pide med kyllingekebab
Lækker pide – aka tyrkisk pizza – lige til at tage med i madkurven på en varm sommerdag.
Pizza med basilikumost og salat
Lækker, hjemmelavet pizza med basilikumost – næsten fra bunden (pizzabunden) af. Det kan vi li’. Og selv dem her i husstanden der ikke er så vild med pizza, spiste med største fornøjelse.
Vegetarpizza
Den voksne del af husstanden er ikke vildt begejstrede for pizza, men denne tager kegler. Den er dejligt velsmagende og ligger ikke tungt i maven.
Stjerne pizza
Lav denne stjerne pizza næste gang, der står pizza på menuen. Det er ikke spor svært, men den ser sjov og indbydende ud.
Pizza med tomat, basilikum og mozzarella
Top lækker pizza med tomat og basilikum – selv den voksne del af familien, som ellers ikke er så vild med pizza spiste op – og gav den toppoint.
Snackpizza
Snackpizza er hurtigt, nemt og billigt. Brug hvad du har i køleskabet og grøntsagskurven. Energifordelingen afhænger naturligvis af, hvad der kommes på af fyld.
Pizzasnegle
Lækre pizzasnegle til madpakken. De er nemme at have med at gøre. Nemme at lave og nemme at spise. Tag en snegl ud af fryseren om morgenen, så er den optøet og klar til frokost.
Teenagerens pizza
Sådan ser vores datters bedste pizza ud, når hun skal lave den selv. Nu er hun så godt nok flyttet hjemmefra, men lur mig om ikke hun stadig kan finde på at lave den.
Pizza med kødsovs
Dejlig hjemmelavet pizza – også bunden. Skulle man lave en hastepizza, kunne man jo købe bunden færdig.
Pizza calzone med champignoner, bladselleri og tomat
Pizza calzone af hjemmelavet dej på lidt over en halv time… Og uh, den er lækker. Og en skøn dej, både at tilberede og at spise. Du kan naturligvis komme hvad som helst du lyster i af fyld. Derved kan det blive til en resteret.
Lukket pizza med muslinger
Lækkert alternativ til den “almindelige” pizza – hvis en sådan findes. Normalt er fruen i huset her ikke vild med muslinger, men tilberedt på denne måde gled de fint ned.
Tun- og dildpizza
Pizza er nu engang nem mad, hvis man laver det på købebunde. Og det kan sagtens blive mere lækkert end en pappizza fra Brugsen.
Pita-pizza med stegt fisk
Det sker, at vi ikke er så mange til spisning som forventet – især når der er fisk på menuen. Ved reste-retter er næringsværdierne naturligvis taget ud fra, hvad vi har brugt af rester. De vil jo ændre sig, hvis der bruges andre rester. Brug opskriften som inspiration.