Hvem elsker ikke frikadeller – varme som kolde. Jeg kender INGEN der ikke kan lide frikadeller. Til gengæld kender jeg mange, som synes, at deres mor lavede de bedste frikadeller i hele verden … eller i hele Danmark i hvert fald 🙂 Sådan har jeg det også.

Personer

Minutter

MORMORS FRIKADELLER – OPSKRIFT

Nogen vil nok tro, at disse dunser er lavet specielt til at komme på denne side, men det er de faktisk ikke. Dette er nemlig momses opskrift. Momse har altid sagt: ”Mælk og æg hører ikke til i frikadeller. Mælken feder bare, og ægget er bare til at holde frikadellerne sammen, og mine frikadeller hænger fint sammen!” 🙂 Sådan momse!

FRIKADELLER UDEN ÆG

Mine hverdagsfrikadeller bliver også altid lavet uden æg – men jeg må indrømme, at jeg hvis jeg ved, de skal bruges til pålæg eller sættes på en pind (til f.eks. en børnefødselsdag), kommer jeg et enkelt æg i farsen (pr. 500 g).

FRIKADELLER I OVN

Du kan tilberede dunserne ved at stege dem i fedtstof på en pande, eller du kan stege dem i ovnen, som her – så sparer du fedtstof – eller du kan brune dem pande og stege dem færdig i ovnen – det giver en sprød stegeskorpe.

Ingredienser

  • 1-2 løg
  • 500 g magert, hakket flæskesmåkød
  • 5 spsk. mel
  • ½ tsk. allehånde – kan udelades
  • Vand
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

  • 1 kg kartofler
  • 1600 g spidskål
  • 6 dl minimælk
  • 1 spsk. majsstivelse

Sådan tilberedes frikadeller med stuvet spidskål

  1. Skræl, og kog kartoflerne møre i letsaltet vand.
  2. Tænd ovnen på 210° C.
  3. Pil, og hak løg fint.
  4. Rør en fars af hakket flæskesmåkød, mel, løg, evt. allehånde og vand, så farsen bliver dejlig lind.
  5. Krydr med salt og peber.
  6. Form farsen til frikadeller med en ske, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  7. Sæt pladen i ovnen, og steg dunserne i ca. 20 minutter.
  8. Fjern de yderste blade af spidskålen, og snit kålen – du kan naturligvis også servere stuvet hvidkål til i stedet hvis det passer dig og årstiden bedre.
  9. Damp kålen mør i letsaltet vand (ca. 5 minutter).
  10. Kog mælken op, og jævn med majsstivelse.
  11. Vend spidskålen i sovsen.
  12. Smag til med salt, og servér stuvet spidskål til de færdige frikadeller.

Du kan som nævnt servere stuvet hvidkål til dine frikadeller, men egentlig kan du servere en hvilken som helst stuvning til, en hvilken som helst sovs til eller en hvilken som helst salat til for den sags skyld. Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 5 personer
  • Tilberedning: 40 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     1860/443
  • Energifordeling:
    Protein: 30 %
    Fedt: 15 %
    Kulhydrat: 55 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     272/65
    Protein: 5 g
    Fedt: 1 g
    Kulhydrat: 9 g

Andre opskrifter med kål

Intervalstegte koteletter med spidskål og rygeostcreme

Lyssej med spidskålsfrikassé.

Kartoffelsuppe med spidskål og chorizo

Ovndampet spidskål


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Frikadeller med stuvet spidskål
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)