En lækker måde at lave røget medister på – men IKKE fedtfattig. En fedtfattig røget medister er nok ikke nem at  løbe op og en falukorv er overhovedet ikke til at løbe op i Danmark. Og så er der også lækker, sprød bacon og fed gedeost involveret.

Personer

Minutter

IKKE FEDTFATTIG
Egentlig kunne denne ret lige så godt hedde svensk pølseret. For den er mere svensk end svensk pølseret, der jo faktisk er dansk. Svenskerne kender den ikke, med mindre de har fået den serveret af en dansker naturligvis. Men Falukorv er en svensk pølse.

Ingredienser

  • 1 røget medister
  • 1½ spsk. dijonsennep
  • 90 g fast gedeost
  • 1 tomat
  • 1 løg
  • 1 portion kartoffelmos – nok til 3 personer
  • 100 g bacon
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

  • 1 rest brun sovs – kan selvfølgelig også laves til lejligheden
  • 3 spsk. syltetøj, rysteribs eller lignende

Sådan tilberedes falukorv med ost og tomat

  1. Tænd ovnen på 180° C – gerne med grill.
  2. Fjern skindet på pølsen.
  3. Skær pølsen halvt igennem i 1-1½ cm tykkelse.
  4. Smør pølsen med sennep, og sæt den på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Skær ost og tomat i skiver.
  6. Sæt skiftevis en skive ost og en skive tomat i revnerne.
  7. Hold ringen sammen med lidt stanniol.
  8. Fyld kartoffelmos inden i ringen.
  9. Pil, og hak løget, og drys det ud over kartoffelmosen.
  10. Sæt hele herligheden i ovnen i ca. 40 minutter.
  11. Rist imens bacontern på en pande, til de er sprøde.
  12. Fordel baconen oven på kartoffelmos og pølse fem minutter før, den er færdig.
  13. Servér med rysteribs, syltetøj – f.eks. grevindesyltetøj – eller lignende og en rest brun sovs.

Falukorv er som nævnt svensk. En svensk pølse, der har sit navn fra Falun kobberminen, hvor man brugte reb snoet af oksehud til at hejse kobbermalm op. Kødet fra disse okser blev saltet og røget. I 1500-1600-tallet lærte tyskerne – der havde stor indflydelse ved minen – svenskerne at lave pølser af det røgede kød. Hvor slut-n’et (Falun) er blevet af, det melder historien ikke noget om.

Traditionelt er Falupølsen kroget – ligesom vores røgede medister – men for nylig er de også begyndt at blive fremstillet lige. Den svenske forbruger foretrækker dog den krogede.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 3 personer
  • Tilberedning: 50 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2414/575
  • Energifordeling:
    Protein: 15 %
    Fedt: 50 %
    Kulhydrat: 35 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     552/132
    Protein: 5 g
    Fedt: 7 g
    Kulhydrat: 11 g

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!