Kan du stege medister i ovnen? Ja, selvfølgelig, kan du det, og det er en nem og hurtig mad … og velsmagende. Faktisk en rigtig god måde at tilberede medisterpølse på, da det jo ellers er en forholdsvis fed spise.
Personer
Minutter
Og det er ikke nødvendigt at tilføre mere fedtstof til din medisterpølse, når du tilbereder den i ovnen. At tilberede din medister i ovn er bare én måde at lave fedtfattig medisterpølse på. Du kan også lave din egen medister – altså sådan helt fra bunden af – så er du selv herre over, hvor meget fedt der skal i. Men der skal altså fedt i, for ellers bliver medisterpølsen tør og smuldrende og ikke nogen fornøjelig oplevelse at spise.
Eller du kan bruge kyllingemedister. Den er heldigvis blevet mere almindelig de sidste par år, hvor du førhen skulle være heldig for at støde på en sådan fætter i dagligvarebutikkernes kølediske.
Ingredienser
- 2 løg
- 3 æbler
- 1 spsk. olie
- 2 tsk. tørret timian
- 5oo g medister
- Salt
- Peber
Tilbehør
- 10 skiver sandwichrugbrød
- 5 tsk. dijonsennep (eller anden sennep)
- 650-700 g gulerødder
- Saften fra 1 appelsin
- 400 g ærter
Sådan tilberedes medister i ovn med gulerodssalat
- Tænd ovnen på 225° C.
- Pil løgene, og skær både dem og æbler i tynde både.
- Smør et fad med lidt olie. Kom løg og æbler i fadet, og drys med timian, salt og peber. Læg pølsen oven på, og prik den med en kødnål. Pensl med resten af olien.
- Stil det hele i ovnen, til pølsen er gennemstegt, og har en fin gylden farve. Hvor længe medisteren skal have? Ca. 30 minutter.
- Skræl gulerødderne og riv/blend dem. Pres appelsinen, og hæld saften over gulerødderne.
- Servér medisterpølsen med gulerodssalat, rugbrød, ærter og sennep.
I stedet for råkostsalaten her kan du servere en majssalat til.
Skal det være ekstra, ekstra, ekstra lækkert, så skal du prøve at pakke medisterpølsen ind i bacon. Det bliver også kaldt medister i svøb eller forloren slange. Det smager godt sammen med f.eks. flødekartofler. Du skal bruge en pakke sliced bacon til en medisterpølse af ca. 500 gram.
Eller har du prøvet at sennepspanere den? Så vender du den først i æg, mælk og sennep og derefter i rasp krydret med salt og peber. Du kan finde opskriften her.
Nogle koger medisteren, før de steger den. Så skal den selvsagt ikke have så lang tid på panden eller i ovnen. Den skal bare lige have stegeskorpe og farve. For en kogt medister er ret farveløs og ikke ret indbydende at se på, og så er den også sej i skindet. Hvis du koger medisteren, før du steger/bager den, skal du duppe den tør og lade den blive kold, før du færdigtilbereder den, da den ellers vil forblive sej i skindet.
Rester af medisterpølse i ovn kan varmes dagen efter, men smager godt kold på rugbrød til frokost dagen efter. Eller du kan bruge den i en kæmpe hotdog. Kan du ikke finde pølsebrød, der er store nok, kan du skære medisterpølsen i skiver på langs og lægge skiverne i et mindre pølsebrød. Garnér med rester af løg og æble og revet gulerod, og hvad du ellers gerne vil have af snask – sennep, chilisauce osv. – i din hotdog.
Du kan også skære pølsen i skiver på den korte led og bruge dem i biksemad, forloren skildpadde eller svensk pølseret eller i en salat.
Stegt medisterpølse kan fryses til senere brug.
Ved du hvorfor det hedder medisterpølse? ‘Ister’ er et synonym for ‘indvoldsfedt fra svinemaver’ – ‘med ister’ betyder altså ‘med fedt’. En pølse med fedt. Og det er lige netop det, det er. Egentlig er der vist også noget med, at ‘med’ kommer af ‘met’, som betyder ‘flæsk’. Det er en skandinavisk specialitet. Det er hakket svinekød med fedt og krydderier, som allehånde, nelliker, salt og peber – og nogle gange også kardemomme og/eller muskatblomme – som er stoppet i svinetarme.
“Der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr og så håne det ved at stikke det op i dets egen tarm!” Som Holger – alias Ole Thestrup – sagde i filmen De grønne slagtere, skrevet af Anders Thomas Jensen.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 5 personer
- Tilberedning: 40 minutter
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2113/503 - Energifordeling:
Protein: 18 %
Fedt: 30 %
Kulhydrat: 52 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 454/108
Protein: 5 g
Fedt: 4 g
Kulhydrat: 14 g
Uhh det smager godt. Tak for en god opskrift.
Velbekomme 🙂