Lyder bagt Kjødfarce med Hvidkaal – og hertil skarp, brun Sauce – som en lidt aparte ret? Eller måske en ret fra en af vores nordiske naboer? Det er ingen af delene, det er en gammel dansk ret, som jeg har fundet opskriften på i min ældste, originale, danske kogebog, ”Kogebog for smaa Husholdninger”, fra 1891.
Personer
Minutter
På titelbladet står der, ”forskjellige Retters og Kagers Tillavning, med nøiagtig angiven Maal og Vægt”. Javel, ja. Så ”lidt” smør og ”et lag fars så tykt som næsten to fingre” var altså nøjagtigt angivne mål og vægt i 1891. Du kan se hele teksten under min opskrift. Jeg har i øvrigt ændret lidt på opskriften for fedtprocentens skyld.
Ingredienser til bagt kødfars med hvidkål
- 1 hvidkålshoved
- 500 g hakket, magert flæskekød (3-7 %)
- 1 dl flydende Becel let
- 1 æg
- Salt
Ingredienser til skarp, brun sauce
- 1 spsk. flydende Becel let
- 1 spsk. hvedemel
- 4 dl grøntsagsbouillon
- Ca. 1 spsk. piccalilli relish eller pickles
- 1 tsk. cayennepeber
- 1 spsk. cognac
- Sojasauce
- Kulør
Tilbehør
- 650 g kartofler
Sådan tilberedes bagt Kjødfarce med Hvidkaal
- Tænd ovnen på 180° C.
- Skær hvidkålen i 4 dele, kog dem næsten møre i letsaltet vand, og lad dem dryppe af i et dørslag.
- Skær kålen i skiver, del den i tre lige store portioner, og læg den ene portion fladt i bunden af et ovnfastfad af en passende størrelse.
- Pensl med margarine.
- Del også flæskekødet i tre lige store portioner, og læg den ene portion oven på hvidkålen, og drys med lidt salt.
- Læg endnu et lag hvidkål, og pensl med smør.
- Læg igen et lag fars, drys med lidt salt, og fortsæt en sidste gang med kål, smør og fars, og drys med lidt salt.
- Pensl det sidste lag fars med sammenpisket æg.
- Sæt fadet i ovnen og bag ”farsbrødet” i ca. 1 time.
- Skrub, skræl eller skrab kartoflerne, og kog dem i letsaltet vand.
- Varm margarinen i en gryde, tilsæt en spsk. mel, og rør til en ensartet masse.
- Spæd op med bouillon, bring det i kog og lad det hele koge i 10 minutters tid.
- Smag til med piccalilli relish, cayennepeber, sojasauce og cognac.
- Giv saucen et skvæt kulør.
Her får du hele teksten fra min gamle kogebog, der i øvrigt er skrevet med gotiske bogstaver.
Bagt Kjødfarce med Hvidkaal
Hvidkaalen skæres i 4 dele, koges halv mør i Vand og Salt og lægges på en Sigte, for at Vandet ganske kan afløbe. Et Fad smøres med Smør, og deri lægges et Lag Kaal, som først er skaaret i Skiver, så at det kan blive et fladt Lag; lidt Smør lægges derpaa, derover et lag Farce saa tykt som næsten 2 Fingre, derpaa et Lag Kaal med lidt Smør, igjen Farce og saa fremdeles. Det sidste Lag maa være Farce, som smøres med et pisket Æg. Det bages i en Timestid og spises enten med skarp, brun Sauce eller med rørt Smør med Peber eller stødt Muskatblomme i.
Skarp, brun Sauce
Naar en Spiseskefuld Smør er godt brunet svitses en Spiseskefuld Mel deri, og det fortyndes med Bouillon og god sky. Lemon-Asia eller Pickles, lidt Kajennepeber, Soya, lidt Kognac og gl. vin kommes heri.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 1½ time
- Fryseegnet: Nej
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2503/596 - Energifordeling:
Protein: 25 %
Fedt: 35 %
Kulhydrat: 40 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 300/72
Protein: 5 g
Fedt: 3 g
Kulhydrat: 6 g