En god, gammeldags opskrift. Stegt lever med bløde løg smager herligt, hvis det bliver lavet rigtigt, og så er lever hammer sundt. Denne er opskrift er med kalvelever, men svinelever er heller ikke at foragte.

Personer

Minutter

Hovedretter med indmad skiller vandene. Der er dem, der elsker det og dem, der hader det. Jeg elsker indmad. Indmad fra kalv, gris, kylling, and … you name it – I love it!

Kyllingelever er i virkeligheden nok den lever, der smager mindst af indmad – hvis man kan sige sådan. Det er i hvert fald den indmad, jeg med held har serveret for ungerne. Med held mener jeg, at de spiste det og rent faktisk kunne lide det. Måske ikke som i “Yes, den vil jeg ha’ til min fødselsdag”, men i hvert fald en “gemmer”.

Har du fået lyst til at smage, så prøv min opskrift på stegt kyllingelever.

Stegt kyllingelever med tomatsalat og bagt kartoffel

 

Ingredienser

  • 600 g kalvelever
  • 4 spsk. mel
  • 40 g margarine
  • 2 løg
  • 4 dl vand
  • 1 spsk. majsstivelse
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

  • 800 g kartofler
  • 400 g grønne bønner

Sådan tilberedes stegt lever med bløde løg

  1. Skræl kartoflerne, og kog dem møre i letsaltet vand.
  2. Rens leveren for hinder, og skyl den i koldt vand. Skær leveren i 1 cm tykke skiver, vend i mel, og krydr med salt og peber.
  3. Steg leveren i margarinen i ca. 4 minutter på hver side ved jævn varme. Tag den af panden, og hold den varm.
  4. Pil løgene, skær dem i ringe, og steg dem på samme pande, ved samme temperatur. Tag dem af panden, og hold dem varme.
  5. Giv bønnerne et kort opkog i letsaltet vand.
  6. Hæld 3 dl vand på panden, og kog op. Tilsæt majsstivelse rørt ud i den sidste deciliter vand. Kog op, og smag til med salt og peber.
  7. Læg den stegte lever og evt. lidt af løgene tilbage i den varme sovs.

I stedet for at bruge en pande kan du også lave stegt lever i gryde. Du kan også tilberede den i ovnen. Skiverne skal have ca. 15 minutter ved 225° C. Eller du kan lave den i slow cooker eller sous vide. Laver du den i slow cookeren kan du skære kødet i tern i stedet for i skiver. Indstil slow cookeren på lav, og lad den køre i 8 timer. I sous viden kan du tilberede den hel. Indstil temperaturen til 61° C, og lad den køre i 1 time (dette gælder for en lever, der vejer 1 kg).

Dette var min opskrift på stegt kalvelever, men den kan også bruges til stegt griselever. Stegetid på lever er stort set den samme uanset om det er fra gris eller kalv – størrelsen og tykkelsen selvfølgelig taget i betragtning.

Kan I ikke spise op, kan resterne bruges i en tærte – hvor du også kan bruge rester af kartofler og bønner – eller i en pie eller gratin. Det behøver i være allerede næste dag, for stegt lever kan fryses. Det betyder selvfølgelig også, at du kan opvarme den igen i sovsen, hvis det er det, du vil. Dog skal du være forsigtig med at give den for meget varme og for længe, da kødet så bliver tørt.

Opbevaring

Inden tilberedning kan leveren holde sig i fryseren i 3-4 måneder og et par dage i køleskabet. Efter tilberedning kan den holde sig 2-3 måneder i fryseren og 3-4 dage i køleskabet.

Som tidligere nævnt er indmad supersundt for dig. Det er magert og en god proteinkilde. Proteiner opbygger dine muskler og væv, og så mætter de godt, så du ikke behøver spise så meget og dermed ikke bliver overvægtig. 

Kalvelever har et højt indhold af K-vitamin, som styrker dine knogler og gør heling af sår hurtigere. Derudover er det en god og nem måde at få B-vitaminer på, som giver dig energi. Blandt B-vitaminer er der også folat og B12. Folat er med til at vedligeholde din røde blodceller, din hud og dit DNA. B12 er sammen med kalium, fosfor og jern (som også findes i lever) godt for dit blods sundhed. Samtidig gør B12 også dine never stærkere.

Derforuden har indmad også et højt indhold af zink, selen og mangan, som er med til at styrke dit hår, dine negle, dine knogler og dit immunforsvar. Endelig indeholder indmad også jod, som er godt for din fordøjelse.

 

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 40 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2111/503
  • Energifordeling:
    Protein: 30 %
    Fedt: 26 %
    Kulhydrat: 44 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     363/87
    Protein: 6 g
    Fedt: 2 g
    Kulhydrat: 9 g

Andre opskrifter med lever

Stegt kalvelever med selleri
Stegt kalvelever med selleri
Leverpostej
Leverpostej
Rødvinsmarineret, stegt lever
Rødvinsmarineret, steget lever
Andeleverpostej
Andeleverpostej
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Stegt lever
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)