Hvis du alligevel er i gang med at bage rugbrød – eller hvis du har brug for nogle sunde mellemmads-bidder – så brug den samme dej til disse lækre rugbrødssnacks.
- Kategori: Snack
- Antal: 42 stk.
- Tilberedning: 5 timer
- Fryseegnet: Ja
- Pr. stk.:
KJ/Kcal: 724/172 - Energifordeling: Protein: 11 %
Fedt: 10 %
Kulhydrat: 80 % - Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 822/197
Protein: 5 g
Fedt: 2 g
Kulhydrat: 36 g
Ingredienser (surdej):
- 150 g fuldkornshvedemel
- 2 dl kærnemælk
- 10 g gær
Sådan tilberedes surdejen:
- Opløs gæren i mælken, og bland fuldkornshvedemelet i.
- Lad surdejen stå lunt (stuetemperatru) i 3-4 dage. Læg et klæde eller en si over – så der ikke kommer fluer eller andre ulækre ting til – det første døgn eller 2, til surdejen lugter svagt surt – men den må ikke tørre ud. Læg derefter film eller låg på. Rør gerne i surdejen en gang om dagen.
Ingredienser (rugbrødssnacksn):
- 1 portion surdej
- 1 kg groft rugmel
- 400 g sigtemel
- 200 g skårne rugkerner
- 2½ spsk. salt
- 235 g gulerødder
- 120 g abrikoser
- 120 g dadler
- 12 dl vand
- 25 g gær
- Græskarkerner
- Birkes
Sådan tilberedes rugbrødssnacks
- Skræl gulerødderne, og riv dem groft – men pas på fingrene .
- Skær abrikoser og dadler i små tern.
- Opvarm vandet til det er håndvarmt.
- Opløs gæren i vandet, og tilsæt rug- og sigtemel, rugkerner og salt.
- Ælt dejen godt sammen.
- Tag evt. 300-350 g surdej fra til næste bagning.
- Tilsæt gulerødder, abrikoser og dadler, og ælt dejen sammen igen.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket ca. 2 timer.
- Kom dejen i bradepande beklædt med bagepapir.
- Tryk den godt ned, og glat overfladen med en våd dejskraber.
- Drys med birkes og græskarkerner.
- Skær med en skarp kniv dejen ud i 3 x 14 rektangler – 3 på den ene led og 14 på den anden.
- Lad dine rugbrødssnacks efterhæve tildækket og lunt i ca. 1½ time.
- Varm ovnen op til 200° C.
- Sæt dine rugbrødssnacks i ovnen, og skru straks ned til 170° C, og bag dem i ca. 1¼ time. Skær en af de midterste rugbrødssnacks ud for at tjekke. De må ikke være klæge indeni.
Surdejen kan holde ca. 14 dage i køleskabet. Går der længere tid, inden du skal bage, kan den fryses ned. Husk at tage den ud dagen før, du skal bruge den.
Fiberindholdet pr. 100 g er ca. 6,5.
Dommen: