Hvis du alligevel er i gang med at bage rugbrød – eller hvis du har brug for nogle sunde mellemmads-bidder – så brug den samme dej til disse lækre rugbrødssnacks.

  • Kategori: Snack
  • Antal: 42 stk.
  • Tilberedning: 5 timer
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. stk.:
    KJ/Kcal: 
    724/172
  • Energifordeling: Protein: 11 %
    Fedt: 10 %
    Kulhydrat:
     80 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     822/197
    Protein: 5 g
    Fedt:
     2 g
    Kulhydrat: 36 g

Ingredienser (surdej):

  • 150 g fuldkornshvedemel
  • 2 dl kærnemælk
  • 10 g gær

Sådan tilberedes surdejen:

  1. Opløs gæren i mælken, og bland fuldkornshvedemelet i.
  2. Lad surdejen stå lunt (stuetemperatru) i 3-4 dage. Læg et klæde eller en si over – så der ikke kommer fluer eller andre ulækre ting til – det første døgn eller 2, til surdejen lugter svagt surt – men den må ikke tørre ud. Læg derefter film eller låg på. Rør gerne i surdejen en gang om dagen.

Ingredienser (rugbrødssnacksn): 

  • 1 portion surdej
  • 1 kg groft rugmel
  • 400 g sigtemel
  • 200 g skårne rugkerner
  • 2½ spsk. salt
  • 235 g gulerødder
  • 120 g abrikoser
  • 120 g dadler
  • 12 dl vand
  • 25 g gær
  • Græskarkerner
  • Birkes

Sådan tilberedes rugbrødssnacks

  1. Skræl gulerødderne, og riv dem groft – men pas på fingrene Smiley, der blinker.
  2. Skær abrikoser og dadler i små tern.
  3. Opvarm vandet til det er håndvarmt.
  4. Opløs gæren i vandet, og tilsæt rug- og sigtemel, rugkerner og salt.
  5. Ælt dejen godt sammen.
  6. Tag evt. 300-350 g surdej fra til næste bagning.
  7. Tilsæt gulerødder, abrikoser og dadler, og ælt dejen sammen igen.
  8. Lad dejen hæve lunt og tildækket ca. 2 timer.
  9. Kom dejen i bradepande beklædt med bagepapir.
  10. Tryk den godt ned, og glat overfladen med en våd dejskraber.
  11. Drys med birkes og græskarkerner.
  12. Skær med en skarp kniv dejen ud i 3 x 14 rektangler – 3 på den ene led og 14 på den anden.
  13. Lad dine rugbrødssnacks efterhæve tildækket og lunt i ca. 1½ time.
  14. Varm ovnen op til 200° C.
  15. Sæt dine rugbrødssnacks i ovnen, og skru straks ned til 170° C, og bag dem i ca. 1¼ time. Skær en af de midterste rugbrødssnacks ud for at tjekke. De må ikke være klæge indeni.

Velbekomme!
Opbevaring_thumb.jpg

Surdejen kan holde ca. 14 dage i køleskabet. Går der længere tid, inden du skal bage, kan den fryses ned. Husk at tage den ud dagen før, du skal bruge den.
Fakta om varen

Fiberindholdet pr. 100 g er ca. 6,5.

Dommen:

Benny: 5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Beate: 5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!

Samlet:

5 point ud af 5
Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!

 

 


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!