Hvem elsker ikke frikadeller – varme som kolde. Jeg kender INGEN der ikke kan lide frikadeller. Til gengæld kender jeg mange, som synes, at deres mor lavede de bedste frikadeller i hele verden … eller i hele Danmark i hvert fald. 🙂 Sådan har jeg det også.

Personer

Minutter

Momses FRIKADELLER uden æg og mælk – OPSKRIFT

Nogen vil nok tro, at disse dunser er lavet specielt til at komme på denne side, men det er de faktisk ikke. Dette er nemlig momses opskrift. Momse har altid sagt: ”Mælk og æg hører ikke til i dunser. Mælken feder bare, og ægget er bare til at holde dem sammen, og mine frikadeller hænger fint sammen!” 🙂 Sådan momse!

Mine hverdagsdeller bliver også altid lavet uden æg og mælk – men jeg må indrømme, at jeg hvis jeg ved, de skal bruges til pålæg eller sættes på en pind (til f.eks. en børnefødselsdag), kommer jeg et enkelt æg i farsen (pr. 500 g).

Sådan laver du FRIKADELLER I OVN, og så lang tid skal de have

Du kan tilberede dunserne ved at stege dem i fedtstof på en pande, eller du kan stege dem i ovnen, som i opskriften herunder – så sparer du fedtstof – eller du kan brune dem pande og stege dem færdig i ovnen – det giver en sprød stegeskorpe.

Deller der laves i ovnen, skal have ca. 20 minutter ved 210° C.

Andre gode frikadeller

Er du bare helt vild med de stegte kødboller, så prøv også græske frikadeller med lam i eller kyllinge-frikadeller også tilberedt i ovnen.

Ingredienser

  • 1-2 løg
  • 500 g magert, hakket flæskesmåkød
  • 5 spsk. mel
  • ½ tsk. allehånde – kan udelades
  • Vand
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

  • 1 kg kartofler
  • 1600 g spidskål
  • 6 dl minimælk
  • 1 spsk. majsstivelse

Sådan tilberedes frikadeller uden æg og mælk og med stuvet spidskål

  1. Skræl, og kog kartoflerne møre i letsaltet vand.
  2. Tænd ovnen på 210° C.
  3. Pil, og hak løg fint.
  4. Rør en fars af hakket flæskesmåkød, mel, løg, evt. allehånde og vand, så farsen bliver dejlig lind.
  5. Krydr med salt og peber.
  6. Form farsen til frikadeller med en ske, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  7. Sæt pladen i ovnen, og steg dunserne i ca. 20 minutter.
  8. Fjern de yderste blade af spidskålen, og snit kålen – du kan naturligvis også servere stuvet hvidkål til i stedet hvis det passer dig og årstiden bedre.
  9. Damp kålen mør i letsaltet vand (ca. 5 minutter).
  10. Kog mælken op, og jævn med majsstivelse.
  11. Vend spidskålen i sovsen.
  12. Smag til med salt, og servér stuvet spidskål til de færdige frikadeller.

Det kan du spise til frikadeller af sovs og andet tilbehør

Du kan som nævnt servere stuvet hvidkål til dine dunser, men egentlig kan du servere en hvilken som helst stuvning til, en hvilken som helst sovs til eller en hvilken som helst salat til for den sags skyld. Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser.

Opbevaring

Hvor længe kan frikadeller holde sig

Færdige deller kan fryses, men de kan også holde sig i køleskabet i minimum 3-4 dage.

Hvor mange frikadeller?

Ud af omkring 1 kg hakket flæskesmåkød kan du få ca. 30-35 dunser – afhængig af størrelse på dem, selvfølgelig.  Som aftensmad er ½ kg hakket flæskesmåkød fint til fire personer. Men skal du lave deller til f.eks. en buffet eller brunch, skal du beregne ca. 2-3 stk. pr. person. Og hellere for mange end for lidt – bliver der nogle i overskud, kan de jo sagtens fryses.

Hvor mange kalorier er der i frikadeller?

Mængden af kalorier i frikadeller er afhængig af, hvor høj fedtprocenten i det hakkede kød, og hvilke ingredienser, du ellers kommer i din fars. I disse deller uden æg og mælk, som du har fået opskriften på herover, er kalorieindholdet pr. frikadelle ca. 54. Men det afhænger selvfølgelig af størrelsen. Derfor vil jeg sige, at spiser du en femtedel af denne portion dunser, får du ca. 175 kalorier.

 

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 5 personer
  • Tilberedning: 40 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     1860/443
  • Energifordeling:
    Protein: 30 %
    Fedt: 15 %
    Kulhydrat: 55 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     272/65
    Protein: 5 g
    Fedt: 1 g
    Kulhydrat: 9 g

Andre opskrifter med kål

Intervalstegte koteletter med spidskål og rygeostcreme
Lyssej med spidskålsfrikassé.
Kartoffelsuppe med spidskål og chorizo
Ovndampet spidskål
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Frikadeller med stuvet spidskål
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)