Personer
Minutter
Denne ret skulle have været biksemad med et stykke stegt oksefilet fra nytårsmenuen, nogle kogte kartofler og et spejlæg. Men i stedet for kogte kartofler havde jeg et halvt hvidkålshoved liggende efter en gang brunkål. Derudover havde jeg noget naan til overs. Det blev så til denne hvidkålsgratin med oksefilet.
Vil du finde mere inspiration itl at gentænke din mad på, så køb min bog Slut med madspild. Du kan betale med paypal eller kreditkort.
Ingredienser
- ½ hvidkålshoved (ca. 800 g)
- En rest stegt oksesteg (ca. 300 g)
- 3 spsk. let, flydende margarine
- 40 g hvedemel
- 3 dl minimælk
- 2 æg
- Revet muskatnød
- Lidt hjemmelavet rasp – eller købt
- Salt
- Peber
Sådan tilberedes hvidkålsgratin med oksefilet
- Tænd ovnen på 200° C.
- Skær hvidkålshovedet i skiver – er der stok, så skal den skære i minibidder, og damp det i 3-4 minutter i lidt letsaltet vand, og lad det dryppe godt af.
- Skær oksestegen i strimler.
- Varm 2 spsk. margarine, og rør hvedemel i, til du får en jævn masse.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt under omrøring, og lad det simre i 5 minutter, når al mælken er tilsat, stadig under omrøring.
- Tag gryden af varmen, og rør rundt, til massen er kølet lidt af.
- Tilsæt æggeblommerne, og rør det godt sammen.
- Smag til med muskat, salt og peber.
- Pisk æggehviderne stive, og vend alle ingredienserne sammen – hvidkål, oksekødsstrimler, hvider og opbagningen.
- Pensl et ovnfast fad med resten af margarinen, drys med lidt rasp, og kom blandingen i fadet.
- Drys også med rasp oven på.
- Sæt fadet i ovnen i ca. 50 minutter. Det afhænger meget af fadets dybde, hvor lang tid det tager at bage gratinen. Mærk med en kniv, kødnål eller lignende i midten af gratinen. Hænger der noget ved, så skal den bages i længere tid.
- Læg et naan eller to i ovnen 4-5 minutter før, gratinen er færdig.
Velbekomme!
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 1 time + 15 minutter
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 1819/433 - Energifordeling:
Protein: 28 %
Fedt: 27 %
Kulhydrat: 45 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 405/97
Protein: 7 g
Fedt: 3 g
Kulhydrat: 10 g