Rugbrød er på retur, så hvis I er blandt dem, der ikke spiser så meget rugbrød, så kan du sagtens bage al dit rugbrød selv. Men husk lige at lave surdej mindst 3-4 dage før. God fornøjelse!
- Kategori: Brød
- Antal: 2 store brød
- Tilberedning: 5 timer
- Fryseegnet: Ja
- Pr. skive:
KJ/Kcal: 675/161 - Energifordeling: Protein: 11 %
Fedt: 9 %
Kulhydrat: 79 % - Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 784/187
Protein: 5 g
Fedt: 2 g
Kulhydrat: 34 g
Ingredienser (surdej):
- 150 g fuldkornshvedemel
- 2 dl kærnemælk
- 10 g gær
Sådan tilberedes surdej:
- Opløs gæren i mælken, og bland fuldkornshvedemelet i.
- Lad surdejen stå lunt (stuetemperatur) i 3-4 dage. Læg et klæde eller en si over – så der ikke kommer fluer eller andre ulækre ting til – det første døgn eller 2, til surdejen lugter svagt surt – deraf navnet – men den må ikke tørre ud. Læg derefter film eller låg på. Rør gerne i surdejen en gang om dagen.
Ingredienser (rugbrød):
- 1 portion surdej
- 1 kg groft rugmel
- 400 g sigtemel
- 200 g skårne rugkerner
- 2½ spsk. salt
- 235 g gulerødder
- 12 dl vand
- Evt. 10 g gær — hvis surdejen har været i brug længe
- Evt. græskarkerner
Sådan tilberedes rugbrød med surdej og gulerødder:
- Skræl gulerødderne, og riv dem.
- Opvarm vandet til det er håndvarmt – du ved: Ned med lillefingeren, føles vandet hverken koldt eller varmt, så har det den rette temperatur.
- Opløs gæren i vandet, og tilsæt alle ingredienser, undtagen de revne gulerødder.
- Ælt dejen godt sammen.
- Tag evt. 300-350 g surdej fra til næste bagning af dine næste rugbrød med surdej.
- Tilsæt gulerødder, og ælt dejen sammen igen.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket ca. 2 timer.
- Kom dejen i 2 bageforme (2½-3 liter) beklædt med bagepapir – eller smurte silikoneforme. Tryk den godt ned i formen, og glat overfladen med en våd dejskraber.
- Drys evt. med græskarkerner.
- Lad brødene efterhæve tildækket og lunt til dejen fylder 3/4 af formen – ca. 1½ time.
- Varm ovnen op til 200° C.
- Sæt brødene i ovnen, og skru straks ned til 170° C, og bag dem i ca. 1¼ time. Bank på brødet, hvis det lyder hult er det færdigt, eller stik et stegetermometer i, brødet skal være ca. 95° C i midten.
- Lad det afkøle, inden du skærer af det. Nu er du klar med dit eget hjemmelavede rugbrød med surdej og gulerødder.
Velbekomme!
Surdejen kan holde ca. 14 dage i køleskabet. Går der længere tid, inden du skal bage, kan den fryses ned. Husk at tage den ud dagen før, du skal bruge den.
Hvis brødet er blevet for tørt til at spise på almindelig vis, kan du skære det i så fine skiver som muligt og tørre det i ovnen ved 120° C i ca. 25 minutter – så har du sunde og knasende chips.
Eller du kan lave rugbrødshapsere af det.
Fiberindholdet pr. 100 g er ca. 6,5.
Dommen:
Samlet:
Trackbacks/Pingbacks