Chana masala er en indisk ret, som laves af chana. Chana er en slags kikærter. De er mindre og stærkere i smagen, end de kikærter, du sædvanligvis finder i dagligvarebutikkerne her i Danmark. Men retten smager også godt med almindelige kikærter. Det ved jeg, fordi det er dem jeg bruger.

Personer

Minutter

Chana masala er en ret med løg, tomater og krydderier. I Indien spises den med ris, paratha eller roti til. De to sidstnævnte er en slags indiske madpandekager eller fladbrød, men naan smager også godt til, denne rets næringsværdier er imidlertid regnet ud efter ris.

Ingredienser

  • 280 g kikærter
  • 2 spsk. olie
  • 2 store løg – 225 g pillet vægt
  • 1 tsk. knust ingefær – brug morteren
  • 1 stor tomat
  • 1 grøn chilipeber
  • ½ tsk. chilipulver
  • 1 knsp. gurkemeje
  • 1 kanelstang
  • ½ tsk. stødt nelliker
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • 1 laurbærblad
  • 1¼ tsk. garam masala
  • Evt. ½-1 dl grøntsagsbouillon
  • ¼ tsk. bukkehornsfrø
  • 1-2 tsk. tamarindpasta – kan købes på nettet eller i indiske butikker
  • Lidt frisk grønt – f.eks. koriander eller bredbladet persille
  • Salt

Tilbehør

Sådan tilberedes chana masala

  1. Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand, om morgenen inden du tager hjemmefra, så kikærterne står i blød i minimum 8-10 timer.
  2. Kog risene efter anvisningen på emballagen.
  3. Skyl kikærterne, og kog dem møre i et rent hold vand. De skal  koge ca. ½ times tid.
  4. Pil imens løgene, og skær 2/3 del af løgene i tynde skiver, og hak resten.
  5. Varm halvdelen af olien, og svits løgskiverne, til de er gyldne.
  6. Tilsæt knust ingefær og presset hvidløg – evt. kan du også bruge morteren til hvidløget.
  7. Hak tomaten og chilipeberen, og tilsæt begge dele plus et drys salt.
  8. Svits det hele til tomaterne er møre.
  9. Tilsæt chilipulver og gurkemeje. Rør rundt, og lad det svitse 10-20 sekunder, hvorefter, det sættes til side – det skal ikke holdes varmt, lad det bare køle lidt af, hvorefter du blender den.
  10. Svits kanelstangen, nellikerne, kardemommen og laurbærbladet i resten af olien.
  11. Tilsæt de hakkede løg, og svits, til løgene er gyldne.
  12. Tilsæt den blendede masse og garam masala. Lad det simre et par minutter.
  13. Tilsæt de kogte kikærter, samt lidt bouillon, hvis du synes retten bliver lidt for fast og tør.
  14. Kog op, og lad retten simre i ca. 5 minutters tid.
  15. Smag til med tamarindpasta.
  16. Anret chana masala i dybe tallerkner eller skåle, og pynt med et grønt drys af frisk koriander, bredbladet persille eller lignende.
  17. Servér med de kogte ris.

Tamarind er en frugt. Tamrindpasta er pulpen fra den modnede, brune bælg. Den bruges meget i Indien og giver retterne en syrlig, pikant smag.

Du kan købe tamarind i asiatiske og indiske købmandsbutikker. Den opløses i varmt vand, så det bliver til en tyk, flydende masse, som herefter sies. Så får du tamarind juice – eller tamarind vand. Men du kan altså også købe tamarindpasta hos nogle indiske og asiatiske købmænd, som er en mere koncentreret form af pulpen. Og det er altså den, der anvendes i denne ret.

Før du går i gang

Husk at sætte kikærter i blød senest 8 timer før, du skal i gang med madlavningen.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 50 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2614/622
  • Energifordeling:
    Protein: 15 %
    Fedt: 27 %
    Kulhydrat: 58 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     1071/256
    Protein: 10 g
    Fedt: 8 g
    Kulhydrat: 34 g

Andre retter med kikærter

Lår i vin serveret med kikærter og rosenkål
Suppe med svinekød og kikærter
Grillet majs-salat med kikærter og feta
Cremet kikærtesuppe med karry

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Chana masala
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)