Der findes mange forskellige slags ris. Har du nogensinde tænkt over, om der er en forskel på andet end prisen? Hvad bruger man dem til, hvornår bruger man den ene slags frem for den anden, og er det virkelig nødvendigt at bruge risottoris til risotto, kan man ikke bare bruge ganske almindelige parboiled ris? Det får du svaret på her.

For ris er ikke bare ris. Og når du har læst denne artikel, så vil du nok tænke over, hvilken slags ris der er den bedste til lige netop den ret, du skal lave med ris. For i denne artikel sætter vi fokus på ris og deres forskellige egenskaber.

Hvad er ris?

Ris er en af verdens ældste afgrøder. Det er en kornsort, der stammer fra Østen. I Danmark er det gennem de sidste 20 år blevet mere populært at servere ris til maden i stedet for kartofler. Om det er, fordi det er sundere, billigere, hurtigere, nemmere eller fordi danskerne synes, de smager bedre, skal jeg lade være usagt. Men lad os kigge nærmere på de forskellige rissorter.

Hvad er parboiled ris?

Parboiled ris er hvide, fordi alle hinder er porleret fra. Parboiled ris kaldes derfor også polerede ris. Næringsstofferne fra skallen er presset ind i riskornet ved hjælp af en speciel inddampningsproces, så risene bevarer deres gode næringsværdi. Derfor er risene stadig sunde, og jern og vitaminer er bevaret, men det er stadig den ristype, som har det laveste indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre.

Parboiled ris er nok den slags ris, der anvendes mest i de danske køkkener, når der står ris på menuen. Det er da også dem, der er i kogeposer. Her er de bare forkogte, så det ikke tager så lang tid at koge dem, men det går også ud over smagen – hvis du spørger mig.

Parboiled ris klistrer ikke, men er stadig løse ris efter kogning. Perfekt hvis du ikke kan lide klistrede og klumpende ris.

Hvad er grødris?

Grødris er parboiled (hvide, polerede) ris. De anvendes selvsagt til grød. De bliver meget klistrede ved kogning, ja, de koger nærmest ud. Riskornet er kort og buttet. Grødris kan erstatte både risottoris og sushiris, som du kan læse mere om senere.

Hvad er jasminris?

Jasminris er hvide, polerede ris, som du kan læse om ovenfor. Jasminris har en blomsteragtig duft og smag. De kommer fra Kina og Thailand. Jasminris har den fordel, at de bliver klistrede efter kogning – nogen vil måske kalde det en ulempe. Men det gør, at risene bliver nemmere at spise med pinde – eller med fingrene. Jasminris indeholder meget stivelse, hvorfor de bør skylles, før de koges.

Hvad er basmatiris?

Basmatiris hører også under kategorien hvide, polerede ris. Det er en langkornet rissort, som er nærmest nøddeagtig i sin smag. Risen stammer fra Indien og Pakistan. Disse ris bliver ligesom jasminris også klistrede efter kogning og indeholder ligeledes meget stivelse, som bør skylles bort inden kogning.

Hvad er sushiris?

En fjerde ristype, der også er hvide, polerede ris, er sushiris. De kommer fra Japan. Nøjagtig som jasmin- og basmatiris bliver de klistrede efter kogning, så de får en god konsistens, når sushien skal formes. Efter kogning og afkøling skal risene hældes over med en marinade af sukker, salt og riseddike. Nu er de klar til at blive brugt til sushi. Grødris kan i en nødsituation anvendes i stedet for sushiris.

Hvad er risottoris?

Den sidste type parboiled ris jeg skal komme ind på her er risottoris. Risottoris er – som navnet antyder – perfekt til at lave risotto af. De koger ud, men bevarer en fast kerne. I nødstilfælde kan grødris erstatte risottoris.

Hvad er brune ris?

Nu kommer vi til de noget sundere rissorter. Brune ris kaldes også fuldkornsris. I modsætning til parboiled ris er kun den yderste skal poleret fra, mens den inderste hinde og klidlaget stadig er indtakt. Brune ris er sammen med røde ris og sorte ris – som du kan læse mere om senere – det absolut sundeste valg inden for rissorter, fordi de stadig har den yderste skal, hvori vitaminerne og kostfibrene sidder. Brune ris skal koge koge længere end hvide ris og kræver mere energi at tygge. De forbliver løse efter kogning og bevarer en fast konsistens.

Hvad er røde ris?

Røde ris er røde udenpå og hvide indeni. Den røde farve kommer fra en gærsvamp, der vokser på dem. I den seneste tid har det været meget fremme, at de røde ris skulle indeholde det kolesterolsænkende stof statin. Hvorvidt det er dokumenteret, har jeg ikke undersøgt. Røde ris skal koges ligesom hvide ris, og de bliver lidt blegere i farven efter kogning. Som tidligere nævnt er de blandt de sundeste ris sammen med brune og sorte ris.

Hvad er sorte ris?

Sorte ris er det nye sort. De er sammen med røde og brune ris utroligt sunde, og det er fuldkornsris. Sorte ris skal koge meget længere end hvide ris, men man kan sætte dem i blød – ligesom bønner – og på den måde nedsætte kogetiden.  Kogevandet bliver mørkviolet ved kogning af risene. Det skyldes, at risene indeholder antocyaniner, som angiveligt burde styrke immunforsvaret. Fiberindholdet er højt. Risene er endvidere en god kilde til sundt fedt.

Sorte ris ses ofte anvendt i sushi, men det er mere end trend, end fordi de er velegnede til det. Sorte ris smager lidt som brune ris, men der er noget visuelt lækkert ved at spise de sorte ris.

Hvad er vilde ris?

Vilde ris er ikke ris. Vilde ris er en græsart. De har et højere indhold af kostfibre og proteiner end ris og et lavere kulhydratindhold. Vilde ris gror i Nordamerika. De skal koge længere end hvide ris, men de er stadig løse efter kogning, for de klistrer ikke. Vilde ris fås tit i blandinger med almindelige ris.

Hvad er blomkålsris?

Blomkålris har intet med ris at gøre – det ved du sikkert allerede. Blomkålsris er en wannabe, men det er et udmærket alternativ til almindelig ris, hvis du vil spare på kalorierne. Blomkålsris smager godt og kan bruges til mange ting – f.eks. som tilbehør eller til at komme i bagværk.


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!