Vi danskere smider stadig alt for meget mad ud og vi er alt for fokuserede på sidste salgsdato og tager det for givet, at det også er sidste anvendelsesdato. Samtidig er vi stadig alt for dårlige til at undgå madspil, endskønt vi er blevet tudet ørene fulde om, hvor meget vi kan spare på husholdningsbudgettet, ved at blive bedre til det.

Selv om det faktisk er helt lovligt, at butikkerne i dag ikke behøver at fjerne varer fra hylderne, der er over sidste salgsdato, så er der stadig mange der ikke har forstået, at sidste salgsdato ikke er det samme som sidste holdbarhedsdato.

Derfor smider vi også stadig masser af madvarer ud, der faktisk kunne være brugt. Vi stoler på den påtrykte dato og ikke på vores egen næse, øjne og sunde fornuft.

For selv om mælken er over sidste salgsdato, betyder det ikke, at den bliver sur på den dato, der er stemplet på toppen af kartonen. Den holder sig snildt et par dage eller tre over, især hvis den ikke har været lukket op. Åbn den og hæld lidt på en ske. Se på den. Skiller den? Lugt til den. Lugter den surt eller som mælk?

Skab ikke mere madspild for at undgå madspild

Vi har tidligere været inde på, at mange madspildsopskrifter er baseret på, at man tager en enkelt madrest og laver en ny ret omkring den. Det mener vi er helt forkert. Se i stedet på madresten som en naturlig ingrediens i den mad, du har planlagt at lave dagen efter eller – endnu bedre – lav en madplan, der tager hensyn til, at der kan eller højst sandsynligvis er rester fra dagen før, der kan indgå i madlavningen næste dag.

Med en smule planlægning, kan der spares utroligt mange penge på madbudgettet – og madplanen er det første skridt på vejen.

Tænk madspild ind i frokosten

Et andet sted du kan genbruge dine madrester er i frokosten næste dag. Her kan en lille rest blive til lækkert pålæg eller noget, der lige kan varmes i mikrobølgeovnen. Det kræver selvfølgelig bare, at der ikke er frokostordning på din arbejdsplads og at der er mikrobølgeovn.

Skær stegen eller bøfferne i skiver, pynt med lidt agurkesalat og op på rugbrødsmaden. Eller skab en skøn salat af grøntsager og kartofler og tag det med i en lille plastbøtte. Sværere er det ikke.

Der er masser at spare

Så der er masser af penge at spare ved at tænke sig om, ikke smide ud før du har tjekket, om det rent faktisk kan bruges og gentænke madresterne i næste dages retter i stedet for at komponere nye retter for at genbruge resten. Husker du det i hverdagen, kan du nemt spare mange penge på husholdningsbudgettet.