60’ernes lækre dessert – ja, og også senere, for den holder stand endnu. Hvem siger nej tak, til en portion citronfromage? Jeg gør i hvert fald ikke.

Personer

Minutter

IKKE FEDTFATTIG
Citronfromagen blev populær i 60’erne. En tid med forandring inden for middags- og spisevanerne. Kvinden kom nemlig på arbejdsmarkedet, så der var ikke lige så meget tid til madlavningen. Det betød færdigretter og gryderetter, og det betød også, at hvor man førhen havde fået to retter mad også på hverdage, blev denne luksus flyttet til weekenderne, hvor manden faktisk også begyndte at være med til madlavningen.
Det passer så ikke helt. Jeg var barn i tresserne, og vi fik to retter mad hver dag, også selvom min mor var udearbejdende. Og skulle min far lave mad, var det kun fordi, min mor var på arbejde, og så havde hun tilberedt maden i forvejen, f.eks. frikadeller med stuvet hvidkål og brasede kartofler, så min far kun skulle varme den. Men nu er jeg jo også fra landet, det var sikkert anderledes i byerne.
Hüttemeier, Danmarks madguru med skåneærmer, blev populær i 60’erne. Hun gav gode råd og svar på alt, hvad der henhører under en god husmors kunnen og gøren. Det gjorde hun i radioen og på tv og i forskellige ugebladsbrevkasser.
Hun har sikkert også haft et godt råd om citronfromage og garanteret også en opskrift. Men resultatet kan næppe have været bedre, end den du får opskriften på her, for den er virkelig lækker.

Ingredienser

  • 4 blade husblas
  • 3 æg
  • 100 g sukker
  • 2 citroner – af de gode, dem der ikke er sprøjtet, for du skal også bruge skallen
  • 2½ dl piskefløde – også af den gode, fromagen bliver alligevel aldrig fedtfattig, så lad være med at snyde dig selv

Sådan tilberedes citronfromage

  1. Læg husblassen i blød i koldt vand i 5-10 minutter i en kasserolle eller lille gryde. Det er lige meget, hvor meget vand, det skal bare dække.
  2. Tag husblassen op, hæld vandet ud, og læg husblassen tilbage i gryden, og smelt den ved svag varm i det vand, der hænger ved.
  3. Pisk æg og sukker let og luftigt, og kom revet citronskal – kun den gule del, den hvide er bittert – fra de to citroner i sammen med ½ dl citronsaft.
  4. Hæld den smeltede husblas i under omrøring.
  5. Pisk fløden til skum, og vend den i æggemassen – ikke piske, bare vende med en dejskraber. Gem evt. lidt flødeskum til pynt – eller pisk noget mere til det formål.
  6. Kom citronfromagen i portionsskåle eller i en stor skål, og sæt den på køl i ca. 3 timer.
  7. Pynt, og servér. Hvad du pynter med, er op til dig. Citronfromagen på billedet er pyntet med flødeskum, hindbær og høvlet chokolade.
Opskriften er inspireret af Coops opskrift på citronfromage.
  • Kategori: Dessert
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 20 minutter + 3 timers afkøling
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     1656/394
  • Energifordeling:
    Protein: 8 %
    Fedt: 63 %
    Kulhydrat: 29 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     1131/270
    Protein: 6 g
    Fedt: 19 g
    Kulhydrat: 20 g

Andre lækre desserter

Mirabelleis
Flødeboller
Crumbleæbletærte med lakridsrodspulver og kørvel
Flødeskumskager

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Citronfromage
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)