Som alle ved er slankekure ikke noget vi er vilde med her på siden. Til gengæld har vi masser af tips og tricks til, hvordan du kan holde tilberede helt almindelige madretter, uden at maden er fyldt med for meget fedt og for mange kalorier generelt. Den kunst har især spanierne mestret i mange år. Så hvorfor ikke hente inspiration i deres køkken.
Danskernes kostvaner er en af de vigtigste forklaringer på, hvorfor vi på trods af vores høje levestandard har en af de laveste middellevealder i EU. Til gengæld har spanierne en af de højeste, selvom de er væsentligt mindre velstående end danskerne og det skyldes ikke mindst, at det spanske køkken er fuld af nærende men fedtfattig mad. Så hvis du træner til ekstra køkkeninspiration, kommer der her et par fedtfattige mad forslag direkte fra det Spanien du kan bruge.
1: Brug altid olivenolie – aldrig smør, fritureolie eller ekstra jomfruolivenolie til stegning!
Det første som er værd at fremhæve ved det spanske køkken er alt ALT stegs i olivenolie. Spanierne er selv storproducenter af olivenolie og derfor er det selvfølgelig det foretrukne stegemiddel og dette betyder samtidig, at spanierne indtager væsentligt mindre fedt, end hvis de ligesom os brugte smør, margarine eller endda fritureolie til stegning. Herhjemme finder man rundt omkring i supermarkederne en masse variationer af såkaldt ’ekstra jomfruolivenolie’ men dette er IKKE det samme som olivenolie.
Ekstra jomfruolivenolie er finere end almindelig olivenolie og det bruges til salater og ikke til stegning. Selvom der ikke er stor forskel på de to, så kan olivenolie klare højre stegetemperaturer og vil derfor svine mindre end ekstra jomfru olivenolie.
Selv når spanierne spiser deres pommes fritter kaldet Patatas Bravas foregår stegningen i olivenolie, hvilket giver en langt mere fedtfattig men stadig særdeles velsmagende pommes frites variation.
Serveringsforslag: Patatas Bravas med spicy tomatsauce.
2: Spis masser af fed fisk og skaldyr – suppler med marinader
En anden ting som man kan lære af spanierne er at spise langt mere fed fisk. Fed fisk er som bekendt rig på umættede fedtsyrer hvilket er de gode fedtsyrer som kroppen rent faktisk har brug for. Det spanske køkken byder på en lang række retter som kan overvinde selv den største skeptiker. Spanierne spiser særligt hvidløg sammen med fisk gerne i form af en hvidløgsmarinade kaldet Aïoli. Hvidløg og fisk udgør sammen et stærk team der foruden hjælper dig til at holde den slanke linje også har en positiv indvirkning på både kolesteroltallet og ikke mindst blodtrykket. Aïoli serveres typisk både til rejer og torsk i Spanien.
Serveringsforslag: Rejer med Aïoli og rucolasalat.
3: Suppler med salte måltider frem for slik og søde sager
En tredje ting som spanierne gør væsentligt anderledes end danskerne er at de foretrækker saltede snacks fremfor slik og sodavand. Imellem de store måltider slukker spanierne ofte den lille sult med saltede mandler. Saltede mandler er både lette og hurtige at lave og derudover er det nemt at sidde med hvis man er i gang med at læse en god bog, at strikke eller endda at se fjernsyn. Saltede mandler kaldes ofte for superfoods netop fordi at det er videnskabeligt bevidst at saltede mandler kan være med til at øge ens naturlige vægttab og derfor har mandler en slankende effekt.
Serveringsforslag: Saltede mandler med røget paprika.