Vi har alle brug for mad, da vi skal have næring til vores krop, hjerne og lemmer. Der er dog flere, end du lige tror, som ikke nyder at spise maden og gøre noget ud af den. Det hænger ofte sammen med problemer i munden, mest udbredt i form af tandpine, og det er meget ærgerligt, da mad skal være en fornøjelse både at eksperimentere med men også at spise og nyde.

Vi er alle individuelle, og derfor findes der mange forskellige grunde til og baggrunde for, ikke at nyder at spise mad. Det kan både være på grund af smerter i munden, manglende evne til at smage maden, tandproblemer eller manglende lyst og sult efter mad.

Hvad skyldes det, at du ikke nyder at spise?

Nogle mennesker er vokset op på den måde, at mad er ikke noget, der gøres noget særligt ud af, men det er blot benzin til motoren. Efterhånden som flere og flere lækre spisesteder dukker op, og vi mennesker går mere og mere op i mad, er der færre, der har det på den måde.

Hvis det er der, dit problem er, så er det ikke til at vide, hvad der skal til, før det ændrer sig, og du begynder at nyde at spise mad igen. En øvelse kunne være at skrive ned, hvilke madvarer og retter du godt kan lide, og på den måde finder du forhåbentligt frem til, at der er meget mad, der er lækkert, som du godt kunne tænke dig at spise mere af.

Hvis din manglende evne til at nyde at spise mad skyldes smerter i mund eller tænder, er der ingen tvivl om, du skal have en til at kigge på det og få det fikset, da det simpelthen er for ærgerligt, at du skal gå og have ondt, samtidigt med du ikke nyder at spise alt den lækre mad, som findes derude.

Måske har du noget, der blokerer

En mere overset faktor, der kan spille ind på, i hvor høj grad man nyder sine måltider, er bihulerne, næseskillevægen og næsen generelt, da lugtesansen, som du nok ved, er placeret her og spiller en stor rolle, når det kommer til sanseindtryk i forbindelse med mad.

Smagssansen er placeret i munden på tungen, og den sans spiller i høj grad sammen med lugtesansen, når man skal få det fulde udbytte af den, mad man spiser, så den ikke kun giver næring til kroppen, men også giver en dejlig fornemmelse af at spise noget, der smager godt.

Hvis du vil have lavet en næseoperation, så læs mere her.

Tandpine er den største synder

Forestil dig, at du har meget skrøbelige tænder, som knækker, hvis du tygger på noget hårdt, eller du har så mange isninger i tænderne, at det er ubehageligt, hver gang du spiser eller drikke noget koldt eller varmt.

Det er klart, at det nedsætter ens lyst til at spise mad, og det er virkelig en skam. Mad skaber så meget glæde, fællesskab og nærvær, og det kan man gå glip af alt sammen, hvis man har ondt i tænderne på den ene eller den anden måde.

Hvis du godt ved, du har tandproblemer, men blot udskyder det, fordi du ikke synes om at tage til tandlægen, kan du godt genoverveje det og bestille en tid til tandlægen her.