Egentlig burde denne opskrift hedder brombæreddike og -chutney, for eddiken kommer først – men den er ikke først færdig, for den skal trække over 1 måned sammenlagt.
Brombær
Brombær har sæson længe. Meget længe. Vores krat har i hvert fald. Det er et helvede at plukke dem. Ikke alene har de torne, det er som om de har modhagere på, så sidder de først fast, så sidder de der altså. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan hønsene kan finde på at spise de spæde skud brombærbusken sætter, for de har altså også nogle ondskabsfulde torne. Men hønsene, tjah, de er ligeglade.
- Kategori: Tilbehør
- Antal: Ca. 3 dl eddike og 1 lille glas brombærchutney
- Tilberedning: 30 minutter + trækketid
- Fryseegnet: Nej
- Næringsindhold pr. 100 g chutney:
KJ/Kcal: 482/115
Protein: 1 g
Fedt: < 1 g
Kulhydrat: 26 g
Ingredienser:
- 4 dl eddike
- 200 g brombær
- 175 g æble – jeg brugte 1 discovery og 1 rødt anasæble
- 2 skalotteløg – eller lidt rødløg
- Revet skal af ¼ citron, usprøjtet
- 1 skive skrællet ingefær (ca. 1½ cm tyk og 2 cm i diameter)
- 3 kardemommekapsler
- 1 nip salt
- 75 g rørsukker
- Atamon
Sådan tilberedes brombæreddike og brombærchutney:
- Kom de ordnede, skyllede brombær på en flaske med stor åbning – der skal kunne være ca. ½ l i flasken.
- Hæld 4 dl eddike over.
- Lad det trække lyst i ca. 1 uge. Det får en fantastisk, flot rød farve – til gengæld bliver brombærrene lidt blege.
- Si bærrene fra eddiken.
- Hæld eddiken tilbage i flasken, og lad den trække mørkt i ca. 1 måned.
- Kom brombærrene i en gryde.
- Skræl æblerne, og skær dem i grove tern – du bestemmer selv størrelsen. Jo større, jo længere kogetid, men også lidt mere struktur.
- Skær skalotteløgene i halve og derefter i tynde skiver.
- Kom æbler, løg, citronskal, ingefær, kardemommekapslerne – giv dem lige et tryk, så de åbner sig – og salt i gryden til brombærrene.
- Bring langsomt i kog, og lad det simre 15-20 minutter, til æblerne er kogt ud.
- Tilsæt sukker, og lad det koge, til sukkeret er smeltet.
- Brombærchutney skal have konsistens som en marmelade.
- Kom den varme brombærchutney i et skoldet, atamonskyllet glas, og luk for det.
- Lad brombærchutneyen trække en uges tid.
Vil du kun lave chutneyen, skal du tilsætte ½ dl eddike. Kog alt undtagen brombær og sukker i 10-15 minutter, tilsæt brombær og sukker, og kog videre i ca. 10 minutter, eller til sukkeret er smeltet.
Du kan bruge brombæreddiken til salatdressinger (f.eks. i tomatsalaten), til at komme i marinader, når der skal marineres kød, til saucer, når de lige skal have lidt ekstra smag, eller i marmelade, syltetøj, frugtgrød osv. Mulighederne er mange.
Trackbacks/Pingbacks