Rugbrød med surdej og gulerødder smager dejligt og er sundt. Men husk at lave din surdej 3-4 dage før, du skal bruge den.

Stk.

Timer

Ingredienser til surdej

  • 150 g fuldkornshvedemel
  • 2 dl kærnemælk
  • 10 g gær

Ingredienser til rugbrød

  • 1 portion surdej
  • 1 kg groft rugmel
  • 400 g sigtemel
  • 200 g skårne rugkerner
  • 2½ spsk. salt
  • 235 g gulerødder
  • 12 dl vand
  • Evt. 10 g gær — hvis surdejen har været i brug længe
  • Evt. græskarkerner

Sådan tilberedes surdej

  1. Opløs gæren i mælken, og bland fuldkornshvedemelet i.
  2. Lad surdejen stå lunt (stuetemperatur) i 3-4 dage. Læg et klæde eller en si over – så der ikke kommer fluer eller andre ulækre ting til – det første døgn eller 2, til surdejen lugter svagt surt – deraf navnet Smiley, der blinker – men den må ikke tørre ud. Læg derefter film eller låg på. Rør gerne i surdejen en gang om dagen.

Sådan tilberedes rugbrød med surdej og gulerødder

  1. Skræl gulerødderne, og riv dem.
  2. Opvarm vandet til det er håndvarmt – du ved: Ned med lillefingeren, føles vandet hverken koldt eller varmt, så har det den rette temperatur.
  3. Opløs gæren i vandet, og tilsæt alle ingredienser, undtagen de revne gulerødder.
  4. Ælt dejen godt sammen.
  5. Tag evt. 300-350 g surdej fra til næste bagning af dine næste rugbrød med surdej.
  6. Tilsæt gulerødder, og ælt dejen sammen igen.
  7. Lad dejen hæve lunt og tildækket ca. 2 timer.
  8. Kom dejen i 2 bageforme (2½-3 liter) beklædt med bagepapir eller smurte – eller brug silikoneforme. Tryk den godt ned i formen, og glat overfladen med en våd dejskraber.
  9. Drys evt. med græskarkerner.
  10. Lad brødene efterhæve tildækket og lunt til dejen fylder 3/4 af formen – ca. 1½ time.
  11. Varm ovnen op til 200° C.
  12. Sæt brødene i ovnen, og skru straks ned til 170° C, og bag dem i ca. 1¼ time. Bank på brødet, hvis det lyder hult er det færdigt, eller stik et stegetermometer i, brødet skal være ca. 95° C i midten.
  13. Lad det afkøle, inden du skærer af det. Nu er du klar med dit eget hjemmelavede rugbrød med surdej og gulerødder.

Velbekomme!

Opbevaring

Surdejen kan holde ca. 14 dage i køleskabet. Går der længere tid, inden du skal bage, kan den fryses ned. Husk at tage den ud dagen før, du skal bruge den.

Hvis brødet er blevet for tørt til at spise på almindelig vis, kan du skære det i så fine skiver som muligt og tørre det i ovnen ved 120° C i ca. 25 minutter – så har du sunde og knasende chips.

Servér med rugbrødshapsere.

Eller du kan lave rugbrødshapsere af det.

Fiberindholdet pr. 100 g er ca. 6,5.

  • Kategori: Brød
  • Antal: 2 store brød
  • Tilberedning: 5 timer
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. skive:
    KJ/Kcal:
    675/161
  • Energifordeling:
    Protein: 11 %
    Fedt: 9 %
    Kulhydrat: 79 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
    784/187
    Protein: 5 g
    Fedt: 2 g
    Kulhydrat: 34 g

Andre opskrifter med lever

Madagascartorsk med hvide bønner

Madagascartorsk med hvide bønner

Hjemmelavet koldskål

Hjemmelavet koldskål

Kartoffelboller

Kartoffelboller

Koldhævede boller

Koldhævede boller

Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Rugbrød med surdej og gulerødder
Forfatter
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)