Moussaka, mousaka eller musaka, som det retteligt staves på dansk, består hovedsageligt af auberginer, tomater og hakket kød. Nogle gange udskiftes auberginerne med kartofler. Det er en græsk ret, og her vil kødet formentlig være lammekød. Men i denne opskrift har jeg skiftet kødet ud med linser, så det er en vegetarisk moussaka.

Personer

Minutter

En gang var jeg nødt til at huske mig selv på at få vegetariske retter med i madplanen mindst én gang om ugen. Det er ikke nødvendigt mere. Vi spiser ofte vegetarisk – ikke så tit vegansk, som i næsten aldrig. Men retter uden kød kan vi sagtens få flere gange om ugen.

Det er ikke fordi, jeg er begyndt at gå mere op i dyrevelfærd, eller fordi kødet er steget i pris, jeg tror mere det er, fordi jeg er blevet bedre til at få vegetarisk mad til at smage af noget. Og det er denne opskrift på vegetarisk moussaka med linser et godt eksempel på.

Ingredienser

  • 130 røde linser
  • 75 g parmesan
  • 265 g aubergine
  • 1 stort løg
  • 2 hvidløgsfed
  • 1 spsk. olivenolie
  • 250 g mosede tomater – tomatpassata
  • ½ rød peber (ca. 90 g) – grøn kan også anvendes
  • ¾ dl rødvin
  • 1 spsk. tørret oregano
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 25 g Becel margarine (38 %)
  • 2½ spsk. hvedemel
  • 3¼ dl minimælk
  • Salt
  • Peber

Sådan tilberedes vegetarisk moussaka med linser

  1. Start med at sætte de røde linser i blød i 1 time. Efter 25 minutters tid går du i gang med resten af opskriften.
  2. Start med at give parmesanosten en tur i minihakkeren, og sæt den til side.
  3. Pil og hak løg og hvidløg fint.
  4. Skyl peberfrugten, befri den for stilk og kerner, og hak den fint.
  5. Varm olien op i en gryde eller pande, og svits løg, hvidløg og peberfrugt kort.
  6. Tilsæt rødvin, tørret oregano, stødt ingefær, salt og peber.
  7. Bring det i kog, og lad det herefter simre i 20 minutter.
  8. Skyl imens auberginen, skær den i 1 cm tykke skiver, og damp skiverne i en dampkoger eller -indsats i ca. 20 minutter.
  9. Afdryp de røde linser, kom dem i gryden med tomatblandingen, og lad det hele simre endnu 8-10 minutter.
  10. Tænd ovnen på 200° C.
  11. Smør et ovnfast fad med lidt Becel.
  12. Fordel aubergineskiverne i bunden af fadet, og fordel linseblandingen over.
  13. Smelt resten af margarine i gryden, tilsæt mel, og rør rundt.
  14. Tilsæt mælken, og rør det hele sammen til en sovs.
  15. Tilsæt halvdelen af parmesanosten, og lad det smelte ud i sovsen.
  16. Smag til med salt og peber.
  17. Dæk linselaget med ostesovsen, og drys den resterende parmesanost over.
  18. Sæt moussakaen i ovnen i ca. 30 minutter, til osten har fået en lækker, brun farve.
  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 2 timer og 20 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
    1519/362
  • Energifordeling:
    Protein: 24 %
    Fedt: 30 %
    Kulhydrat: 46 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
    425/102
    Protein: 6 g
    Fedt: 3 g
    Kulhydrat: 10 g

Andre opskrifter med linser

Salat nicoise med tun, kogte rødbeder og linser

Salat nicoise med tun, kogte rødbeder og linser

Græskarsuppe med fisk og linser

Græskarsuppe med fisk og linser

Stegt svinelever med krydrede linser

Stegt svinelever med krydrede linser

Linsebøffer med gulerødder i grøntsagsjuice

Linsebøffer med gulerødder i grøntsagsjuice

Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Vegetarisk moussaka med linser
Forfatter
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)