Det er nu! Mælkebøtterne skal af med deres smukke, gule hoved, hvis ikke du vil have mælkebøtter i hele haven. Og du kan koge blomsterne til en velsmagende, frisk drik. I øvrigt skulle mælkebøtten virke blodudrensende og blev i gamle dage bl.a. brugt mod gigt. Der er i hvert fald mange A- og C-vitaminer i den, så sund er den.

Antal liter

Minutter

Ukrudt – hvad er ukrudt egentlig for en størrelse? En del ukrudt er faktisk brugbart i madlavningen – brændenælder, skvalderkål og – som her – mælkebøtter.

En del ukrudt får flotte, farvestrålende blomster – som den solgule mælkebøtte. Men én af ulemperne ved ukrudt er, at det spreder sig og kvæler al anden vækst. Så kan de være nok så smukke, du vil ikke have dem i hele haven.

Men derfor kan du jo godt få gavn af dem. Så mælkebøtterne kan du bruge til saft. Og kvalderkålen kan du bruge i lasagne. Prøv f.eks. at bruge skvalderkål i stedet for spinat i denne lasagne. Brændeælder kan bruges i suppe.

Ingredienser

  • Ca. 70 mælkebøttehoveder uden stilk – du sætter bare børnene til at plukke 🙂
  • 1 l vand
  • Ca. 1 dl sukker
  • Saft af 1 citron

Sådan tilberedes mælkebøttesaft

  1. Skyl og rens mælkebøttehovederne.
  2. Kog dem i vandet i ca. 15 minutter.
  3. Lad mælkebøttehovederne blive i vandet, mens det køler af.
  4. Si blomsterhovederne fra, når saften er afkølet. Brug evt. en saftpose, så alt grums kommer med.
  5. Smag til med citronsaft og sukker. Pas på for mælkebøttesaften er meget sart i smagen, så hvis du tilsætter for meget sukker og citron, kan man ikke smage den sarte smag af mælkebøtte.
  6. Hæld på flasker.
  7. Fortynd efter smag.
  8. Nyd kold – gerne med isterninger i.
  • Kategori: Drik
  • Antal: Ca. 1 l
  • Tilberedning: 20 minutter + tid til afkøling
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. glas (2 dl):
    KJ/Kcal:
     315/75
  • Energifordeling:
    Protein: <1 % %
    Fedt: 0 %
    Kulhydrat: 100 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     141/54
    Protein: <1 g
    Fedt: 0 g
    Kulhydrat: 8 g