Jordskokker er lækre, men lidt besværlige at klargøre. Jo større overflade det ildfaste fad har, jo kortere tid skal gratinen stå i ovnen.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 5  personer
  • Tilberedning: 1½ time
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2207/525
  • Energifordeling:
    Protein: 19 %
    Fedt: 25 %
    Kulhydrat:
     56 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     419/100
    Protein: 5 g
    Fedt: 3 g
    Kulhydrat: 14 g

Ingredienser:

  • 500 g jordskokker
  • 2½ spsk. Becel let, flydende margarine
  • 60 g mel
  • 4 dl minimælk
  • 4 æg
  • 75 g mager ost, + 20
  • 1 dl rasp
  • 2 gulerødder
  • 2 pastinakker
  • 2 squash
  • 1 skalotteløg
  • 1 bdt. purløg
  • 2 spsk. dijonsennep
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • 5 skiver rugbrød

Sådan tilberedes jordskokgratin med marinerede grøntsager:

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Skræl jordskokkerne og skær dem i skiver.
  3. Kog dem let møre i lidt vand.
  4. Varm 2 spsk. margarine i en gryde, tilsæt mel, og bag det af.
  5. Tilsæt mælken under piskning.
  6. Afkøl massen let, og pisk derefter æggeblommerne i.
  7. Krydr med salt og peber.
  8. Tilsæt de kogte jordskokker sammen med osten skåret i tern.
  9. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i massen.
  10. Pensl et ildfast fad med resten af margarinen, og drys med rasp.
  11. Hæld massen i, og drys rasp på toppen. Bag gratinen ca. 50-60 minutter, afhængig af fadets overfladestørrelse. Hvis raspen bliver for mørk, læg da et stykke stanniol over.
  12. Skræl gulerødder og pastinakker, og vask squashene.
  13. Skær tynde strimler af grøntsagerne, f.eks. med en kartoffelskræller.
  14. Pisk en marinade af dijonsennep, balsamico, olivenolie, salt og peber.
  15. Hak skalotteløg og purløg fint, og kom det i.
  16. Vend grøntsager og marinade sammen, og lad det marinere i min. 20 minutter.
  17. Servér brød til.

Dommen:

Filip: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Benny: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Beate: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”

Samlet:

4 point ud af 5
Helt sikkert en ”gemmer”