Jordskokker er lækre, men lidt besværlige at klargøre. Jo større overflade det ildfaste fad har, jo kortere tid skal gratinen stå i ovnen.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 5 personer
- Tilberedning: 1½ time
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2207/525 - Energifordeling:
Protein: 19 %
Fedt: 25 %
Kulhydrat: 56 % - Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 419/100
Protein: 5 g
Fedt: 3 g
Kulhydrat: 14 g
Ingredienser:
- 500 g jordskokker
- 2½ spsk. Becel let, flydende margarine
- 60 g mel
- 4 dl minimælk
- 4 æg
- 75 g mager ost, + 20
- 1 dl rasp
- 2 gulerødder
- 2 pastinakker
- 2 squash
- 1 skalotteløg
- 1 bdt. purløg
- 2 spsk. dijonsennep
- 1 spsk. olivenolie
- 1 spsk. balsamicoeddike
- Salt
- Peber
Tilbehør:
- 5 skiver rugbrød
Sådan tilberedes jordskokgratin med marinerede grøntsager:
- Tænd ovnen på 200° C.
- Skræl jordskokkerne og skær dem i skiver.
- Kog dem let møre i lidt vand.
- Varm 2 spsk. margarine i en gryde, tilsæt mel, og bag det af.
- Tilsæt mælken under piskning.
- Afkøl massen let, og pisk derefter æggeblommerne i.
- Krydr med salt og peber.
- Tilsæt de kogte jordskokker sammen med osten skåret i tern.
- Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i massen.
- Pensl et ildfast fad med resten af margarinen, og drys med rasp.
- Hæld massen i, og drys rasp på toppen. Bag gratinen ca. 50-60 minutter, afhængig af fadets overfladestørrelse. Hvis raspen bliver for mørk, læg da et stykke stanniol over.
- Skræl gulerødder og pastinakker, og vask squashene.
- Skær tynde strimler af grøntsagerne, f.eks. med en kartoffelskræller.
- Pisk en marinade af dijonsennep, balsamico, olivenolie, salt og peber.
- Hak skalotteløg og purløg fint, og kom det i.
- Vend grøntsager og marinade sammen, og lad det marinere i min. 20 minutter.
- Servér brød til.
Dommen: