Fiskefileten her er meget mild i smagen. Det er tilbehøret, der får dine smagsløg til at juble af fryd. En smagsoplevelse, du bør unde dig selv.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 40 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal: 
    2129/507
  • Energifordeling:
    Protein: 27 %
    Fedt: 29 %
    Kulhydrat:
     44 %
    Alkohol: 3 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     391/94
    Protein: 6 g
    Fedt:
    3 g
    Kulhydrat: 9 g

Ingredienser:

  • 600 g rødtungefilet – eller anden velegnet fisk, f.eks. rødspætte, skrubbe, ising eller skærising m.m.
  • Lidt ørredrogn
  • 2 skiver rugbrød – vi bruger selvfølgelig vore eget gulerodsrugbrød
  • Lidt knæhøj karse – alternativt kan du bruge brøndkarse
  • 1 spsk. blå birkes
  • 1 tsk. revet ingefær
  • 600 g gulerødder
  • Lidt oliespray
  • 40 g smør + lidt til stegning
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • 800 g kartofler – gerne nye

Sådan tilberedes dampet fiskefilet med birkes, ingefær og rugbrødscroutoner:

  1. Skrub kartoflerne, og kog dem møre i letsaltet vand, hæld vandet fra, og lad dem dampe tørre på det varme blus.
  2. Smelt smørret langsomt, og tilsæt blå birkes og revet ingefær, og lad det stå og småsimre, så smørret får smag fra birkes og ingefær.
  3. Tag det klarede smør fra og smid resten væk – der må gerne stadig være birkes og ingefær i.
  4. Skræl gulerødderne, og skær dem i passende stykker på langs, og sauter dem i lidt smør.
  5. Skær rugbrødsskiverne i små tern, og kom dem på panden sammen med gulerødderne det sidste minuts tid eller 1½. Krydr med lidt salt.
  6. Spray fiskefileterne med en smagsneutral olie, og krydr dem med salt og peber.
  7. Damp i kort tid i en gryde eller sauterpande i lidt vand.
  8. Varm det klarede smør op, og smag til med salt og peber.
  9. Servér det hele sammen med kartoflerne, ørredrogn og lidt karse.

Fagudtryk
Klaret smør, er smør, der er smeltet ved lav varme, så det smelter uden at brune. Herefter stilles til side, til mælkeproteiner og det meste af salt er bundfældet. Resten – omkring 98 % – er ren smørfedt. Kassér bundfaldet, og brug kun fedtet.  Klaret smør er det fedtstof, der tåler de højeste temperaturer uden at branke, hvorfor det er særdeles velegnet til at give en lækker stegeskorpe.

Fagudtryk
Sautere betyder at brune let i fedtstof i kort tid ved middel eller stærk varme i en pande eller gryde.

Dommen:

Benny: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Beate: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!

Samlet:

5 point ud af 5
Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
 

 


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!