Har du også tit tænkt over, om karse mon egentlig skal stå i vat, eller om det kan gro i jord? Skal det stå inde i vindueskarmen, eller kan det gro i haven? Få svarene her.
Hvordan planter man karse? Hvor hurtigt går det? Hvorfor kan karse gro på vat? Hvor mange kalorier er der i karse?

Karse

Karse er en utrolig taknemlig plante. Den kan gro på alt fra bomuld (vat) over jord til køkkenrulle. Inde eller ude. Den er ligeglad, bare den får væde nok – uden at få for meget. Karse får sin næring fra kimen inden i frøet, og det er stort set, hvad karse har brug for for at kunne overleve. Karserødderne skal bare have et underlag, som giver dem et fast greb, og som holder godt på fugten. Og det gør bl.a. vat. Så derfor kan karse gro i vat.

Karse uden kapsler

Karse

Det har sikkert irriteret dig masser af gange, at når karsen vokser op, så følger frøkapslerne med. Det kan du til dels undgå ved at lægge frøene i blød i så meget vand, at de bliver til en grødet masse efter 3-4 timer.

Herefter smører du dem jævnt ud på underlaget, som du har gjort fugtigt først. Hvor lang tid går der så? Jo, efter en dags tid – eller to – spirer frøene, og efter en uges tid er karsen klar til at blive høstet/spist.

Ved at bruge denne metode følger der kun ganske få frøkapsler med op, og dem kan du fjerne ved at stryge hen over den færdige karse med kanten af et stykke køkkenrulle.

Sår du din karse i en beholder med gennemsigtigt låg, behøver du ikke vande så tit.

Når karsen er vokset til optimal størrelse, kan den spises på mad – kold som varm, husk blot på at karsen ikke skal i den varme ret, da karsen så mister meget af smagen. Servér den til i stedet, så den kan drysses oven på retten.

Flyt karsen ud i haven

Bred ymer og knæhøj karse er udtryk, der opstod i 70’erne. Det er ikke noget, man kan spise, men betyder, at noget er virkelig godt. Men du kan faktisk dyrke knæhøj karse, der KAN spises, og som smager VIRKELIG godt.

Hvis du flytter karsen ud i haven – eller bare nogle enkle planter af den – og lader den vokse videre. Eller i altankassen eller i en urtepotte med jord/muld i. Karsen vokser, og jo mere plads den har, jo større kan den blive, så til sidst ender du med at have knæhøj karse. Bladene bliver kraftigere og får en kraftigere smag.

Karse

Karsen får små, hvide blomster, når den blomstrer.

Plant direkte i jord

Du kan også så karsen direkte i haven, i altankassen eller i en urtepotte. Når du gør det, er det en god ide at hælde kogende vand på jorden først, så der ikke findes nogen svampe og jordlopper i den.

Karse

Strø frøene jævnt og sprøjt med rigeligt vand, så frøene ikke tørrer ud, men heller ikke så meget, så de overvandes.

Igen er der karse klar i løbet af en 8-9 dage.

Næringsindhold

Hvor sund er den lille plante så? Næringsindholdet pr. 100 g karse er følgende:

kJ/kcal: 99/24
Protein: 3 g
Fedt: ½ g
Kulhydrat: 1 g

Og så er der ca. 2 g fibre

Når det så er sagt, så er det nok ikke så tit, du spiser 100 g karse, så karse bidrager ikke med så meget, hverken godt eller dårligt.

Skal vi så få sået noget karse.

Karse

Billigt, nemt, hurtigt, hjemmegjort og velsmagende drys til maden.