Nytårsdag er en helligdag, og de fleste danskere kommer hviledagen i hu. Mange har fri og restituerer sig oven på nytåret, hvor de fleste kommer temmelig sent i seng og ofte også har haft en lille fjer på og deraf følgende tømmermænd i hobetal.

Nytårsdag starter her i Danmark med et kæmpe knald. Traditionen er at skyde fyrværkeri af, når rådhusklokkerne har slået det 12. slag. Først skåles der i champagne, gerne med en lille bid kransekage til, vi ønsker hinanden godt nytår, og nogle følger traditionen med at “hoppe” ind i det nye år, dette kunststykke foregår fra en stol eller et bord.
Derefter skråles eller brummes med på de første par vers af “Vær velkommen, Herrens år”, som sendes med kor i fjernsynet efter transmissionen af rådhusklokkerne fra Rådhuspladsen i København. Herefter går raketterne i luften, og vi skal ud at se hele festfyrværkeriet.

Resten af natten festes igennem med masser af musik, snak, natmad og våde varer – som der naturligvis også indtaget en del af under nytårsmiddagen – og er du en “rigtig” natteravn, finder du først ro langt ud på morgenen.

Kært barn mange navne

Nu kan man vel næppe kalde tømmermænd for et kært barn, men måske nærmere en gammelkendt følgesvend.
Dansk: Tømmermænd, smed i panden, bagstiv, bagrus, ondt i håret, dagen derpå, hundsyge
Tysk: Katzenjammer (= kattejammer)
Svensk: Kopparslagare (= kobbersmede)
Norsk: Bakrus
Fransk: Macons (= murere)
Engelsk: Hangover
Lægesprog: Veisalgia

Tømmermænd?

Tømmermænd

Når så du vågner langt oppe ad dagen, så har du tømmermænd, og så er gode råd dyre. Men hvad er tømmermænd egentlig, og hvorfor får du tømmermænd? De typiske symptomer på at du aftenen før har indtaget for meget alkohol, er hovedpine, tørst, nedsat appetit, rysten og skælven, træthed, kvalme, hjertebanken, svimmelhed og dårlig koncentration og koordination – derfor skal du også holde dig fra at køre bil eller betjene maskiner, når du har tømmermænd.

Du får tømmermænd af flere årsager:

Væskemangel (dehydrering) – alkohol er nemlig vanddrivende.
Forgiftning – metanol (træsprit) og andre stoffer.
Lavt blodsukker.
For meget røg – passivt eller aktivt.
Forstyrret nattesøvn – for sent i seng, samtidig med at alkohol undertrykker drømmesøvnen, så selv om du sover længe næste morgen, har søvnen ikke samme kvalitet som normalt.
Irriteret mave – du har måske spist masser af chips, slik og andet usundt.

Forebyggelse

Altså, vi kan sagtens være hellige og sige, at den bedste måde at undgå tømmermænd på er at lade være med at drikke eller drikke med måde… bla… bla… bla… Det ved du jo godt, men når nu du har besluttet dig for at tage til årets største fest, og du har tænkt dig at få en lille (eller stor) ski’ på, så kan du altså godt forebygge lidt, så tømmermændene ikke blive så slemme.

 • Drik masser af vand! Ja, den er god nok. Ikke KUN vand, men masser af vand hele aftenen. Slut aftenen af med et par glas vand eller endnu bedre en kondivand (med druesukker og salte). Så undgår du den værste væskemangel og tørst næste dag.
 • Lad være med at blande. Drikker du flere forskellige slags alkohol, bliver tømmermændene tit værre.
 • Drik ikke på tom mave. Alkohol optages hurtigere og i større mængde i kroppen, hvis du ikke har spist.
 • Kast op! Ulækkert, men effektivt!? Opkastning fjerner alkohol fra maven, men ikke det der er i blodet. Så det er lidt lige gyldigt, men skal du kaste op, så må du jo, og så skal du huske at drikke vand bagefter, så du ikke bliver dehydreret.
Helbredelse

Photo Credit: subhra tumpa via Compfight cc

Helbredelse

Det eneste sikre og bedste middel mod tømmermænd er tiden. Men indtil den har helbredt dine tømmermænd, kan du jo forsøge dig med nogle af disse.

 • Væske, væske og atter væske! Din krop er drænet for vand, hvilket giver hovedpine og tørst. Vand og/eller te (gerne med sukker) er rigtig godt.
 • Tag smertestillende piller. De tager den værste hovedpine (hvis du kan holde dem i dig lidt længere tid end 2 minutter). Vælg paracetamol frem for acetylsalicylsyre, hvis du har ondt i maven.
 • Spis bananer. Bananer øger mængden af signalstoffet serotonin i hjernen, så du kommer i lidt bedre humør. En banan-smoothie med en lille smule vodka er ideel, idet et lille skvæt vodka nedsætter mængden af tømmermænds-fremkaldende stoffer. Men lad nu være med at drikke mere end, hvad der svarer til ½ genstand, for ellers skal du bare på den igen i morgen.
 • Undlad kaffen, eller drik kun lidt. Lidt kaffe kan gøre dig lidt friskere, men for meget kaffe irriterer maven og virker let vanddrivende, så kroppen dehydrerer yderligere. Te er bedre.
 • Drik mælk i stedet for juice. Hold dig fra juice, hvis du har ondt i maven. Mælk er meget bedre, fordi den neutraliserer mavesyren.
 • Hold rusen ved lige, og undgå tømmermænd! Nej, lad være med det. Drik ikke videre for at lindre tømmermændene. En enkelt reparationsbajer eller banan-vodka-smoothie er dog ok.
 • Undgå fed mad. Spis let, og hold dig fra fed mad, som kan forværre kvalme. Bananer, suppe og yoghurt er meget bedre.
 • Kom ud i den friske luft. Sauna og lange løbeture hjælper ikke, men dræner dig bare for endnu mere væske. Gå en tur i den friske luft i stedet.
 • Omslag. Tilsæt fire dråber æterisk olie af basilikum (kan købes i helsekostbutikker) til en lille skål koldt vand. Vrid en vaskeklud op i blandingen , og lig med den på panden og øjnene et kvarters tid – det lindrer hovedpine og kvalme.
 • Kaktus-piller. Pillerne, der er udtræk fra den mexicanske Nopal-kaktus (figen-kaktus), hævdes at kunne mindske kvalme, tør mund og madlede. (Kan købes i diverse dagligvarebutikker).
 • Salt? Nogle mener, at salt mad, grillkylling, chips og pommes frites, hjælper. Om det er korrekt, er ikke videnskabeligt bevist, men det skader formentlig ikke at få lidt ekstra salt.
 • Sukker? Blodsukkeret kan falde, hvilket forværrer trætheden og hovedpinen. Her er bananer og te med sukker igen en god løsning.
 • Sov! Tag en middagslur (eller endnu bedre: Sov, til tømmermændene er væk, så har du heller ikke brug for de ovenstående råd). Tømmermænd bliver værre af søvnmangel.

[one-half-first]

Banan-vodka-smoothie

Photo Credit: Matthias Rhomberg via Compfight cc

[/one-half-first][one-half]

Banan-vodka-smoothie

1 lille banan (ca. 125 g inkl. skræl)
4 isterninger
2 spsk. flormelis
½ spsk. friskpresset limesaft
1 dl A38 0,1 %
3/4 dl minimælk
2 cl vodka

    1. Skræl bananen, og skær den i mindre stykker.
    2. Kom bananstykker, isterninger, flormelis, limesaft, A38 og mælk i et blenderglas.
    3. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 45 sek., eller til isen er knust. Bland vodkaen i. Hæld drikken i et højt glas.
    4. Drik straks.

kJ/Kcal pr. portion: 1097/261

Energifordeling pr. portion:
Protein: 18 % Fedt: 3 % Kulhydrat: 79 % [/one-half]

Moralske tømmermænd

Her er gode råd dyre. Du kan håbe på, at dem du har fornærmet eller på anden måde trådt over tæerne, selv har været så berusede, at de ikke erindrer det. Du kan også prøve med en undskyldning, eller du kan give dem selv skylden … med andre ord de moralske tømmermænd må du selv klare.

I ønskes alle et godt og lykkebringende NYTÅR!!!