Halvdelen af danskerne ved ikke, at sunde tænder kan have betydning for resten af kroppen, og at tænder og mund kan være afgørende for, hvordan kroniske sygdomme udvikler sig. Læs med, hvis du vil vide hvilke konsekvencer det kan have, hvis du ikke passer på dine tænder.

I værste fald kan dårlig tandhygiejne ende med, at du skal have dig en protese. Men der kan være utrolig stor prisforskel hos de forskellige tandklinikker. Derfor kan det godt betale sig at lave research inden booking af tandbehandling.

Undgå betændelsestilstand i munden

Mens de fleste ved, at jævnlige besøg hos tandlægen er afgørende for at holde tænderne hvide og fri for huller, er langt færre klar over, at sunde tænder også er vigtige for bl.a. at undgå forværring af kroniske livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Op mod halvdelen af danskerne, kender ikke til den direkte sammenhæng mellem sunde tænder og et godt helbred.

Betændelse i tænder og mund kan påvirke resten af kroppen og menes at kunne forværre betændelsessygdomme andre steder i kroppen. Betændelse i munden udgør en særlig risiko for mennesker, der har endsat modtandskraft. Almindelige baktierier i mundhulen kan blive farlige for mennesker med parodontitis, fordi baktierene føres med blodet rundt i kroppen.

Forebyg Paradentose

Paradentose er en tandsygdom, og kan defineres som en betændelsestilstand i tændernes omgivende støttetæv. Stættevævet omfatter tandkødet, fibrene omkring tandrødderne samt den omgivende kæbeknogle. Betændelsestilstanden medfører, at den knogle, der omgiver tænderne, langsomt nedbrydes, og tændernes støttevæv forvinder. En fremskreden paradentose medfører, at tænderne løsnes, og kan flytte sig i tandrækken.

Sygdommen opstår ved, at bakterier, over en længere periode, får lov at samle sig langs tandkødsranden, og giver anledning til en betændelsestilstand. Dette kan yderligere skabe problemer som huller i tænderne. Når først bakterierne bevæger sig ind mod knoglen vil det nedbryde rodhindefibrene på vejen, og tandkædslomme bliver derfor dybere. Jo længere paradentosen forebliver ubehandlet, jo dybere vil tandkødslommen blive og jo løsere vil sine tænder være. Dette giver helt naturligt både dårlig ånde, dårlig smag i munden og i værre tilfælde tandpine, når tænderne for alvor bliver påvirket af betændelsen.

Behandling af paradentose

En paradentosebehandling omfatter i første omgang en kortlægning af sygdommens omfang. Dette gøres ved at opmåle tandkødslommerne, ved hjælp af en millimetermål. Tandkødslommernes dybde er et udtryk for, hvor meget kæbeknoglen omkring tænderne er blevet nedbrudt. Det kan endvidere være nødvendigt for tandplejere at få taget røntgenbilleder af tænderne for at få et mere præcist billede af sygdommens omfang. På baggrund af de informationer man nu har inhentet, foretages selve paradentosebehandlingen, der består af en udrensning af tandkødslommerne samt rensning og afglatning af tændernes rodoverflader. Er lommerne meget dybe og betændte, kan det være nødvendigt at foretage behandlingen under lokalbedøvelse.

Tandeftersyn hos professionel tandlæge

Hvis man ønsker at finde en billig tandlæge i Aarhus, som har en dyb forståelse af den situation man står i, så skal man kontakte Godt Smil. Godt Smil er en de tandlæger i Aarhus der tilbyder de bedste behandlinger af dine tænder.

Hos Godt Smil tandlægerne i Aarhus gør de alt, hvad de kan for at få dig godt igennem en behandling, om det er en rodbehandling, idsættelse af tandimplat eller noget tredje. Tandklinikken vil hjælpe dig så godt på vej som muligt, og føre dig igennem hele processen i dit tempo.