Shakshuka – udtales sjaksjuuka – er en nordafrikansk ret, som du også finder i det jødiske køkken. Nærmere bestemt er den fra Tunesien. Israel anser retten som sin nationalret (det kan så diskuteres om, Israel hører til Nordafrika, Asien eller Europa). Men den diskussion er uvedkommende for shakshuka. Læs mere om retten, og få opskriften herunder.

Personer

Minutter

Det menes, at shakshuka er kommet til Israel med tunesiske jøder. Det pudsige ved Israels nationalret er, at den spises som morgenmad.

I mange andre lande er nationalretten en middagsret, ligesom stegt flæsk er Danmarks nationalret. Men vi spiser selvfølgelig heller ikke så mange varme retter til morgenmad – ud over røræg og bacon eller måske et blødkogt æg og ristet brød.

Men shakshuka kan sagtens spises som en frokostret eller til aftensmad. Jeg vil dog anbefale at spise brød til, hvis den skal mætte nok til at være en middagsret.

I shakshukaens hjemland – Nordafrika, som sagt – vil man sædvanligvis bruge koriander til at drysse over til sidst, men hvis du – som mig – har det svært med den ret parfumerede smag, som koriander har, så kan mynte eller bredbladet persille sagtens gå an i stedet.

Ingredienser

  • 1 løg af moderat størrelse
  • 1 rød peberfrugt af samme størrelse – altså moderat
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. paprika
  • ½ tsk. cayennepeber
  • 1 dåse flåede tomater – hakkede – ca. 400 g
  • 140 g mager salatost i tern (3-4 % fedt)
  • 4 æg
  • 1 lille bdt. frisk mynte
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

  • 4 chiabattaboller eller lignende

Sådan tilberedes shakshuka

  1. Pil løget, skær det over på midten, og skær begge halvdele i tynde skiver.
  2. Skyl peberfrugten, skær den over på midten, og fjern og kassér kerner og stok.
  3. Skær peberfrugten i strimler.
  4. Pil hvidløgsfeddene, og hak dem groft.
  5. Varm olien på en varm pande, der kan tåle at komme i ovnen, og skru ned til medium, når olien er varm.
  6. Svits løg og peberfrugt i olien ved medium varme, til det er mørt – rør flittigt, det skal ikke brune. Det tager ca. et kvarters tid.
  7. Tænd ovnen på 190° C, varmluft.
  8. Kom hvidløg på panden, og lad dem svitse med i et par minutter.
  9. Drys krydderierne over, rør rundt, og lad det svitse et halvt minuts tid.
  10. Hæld tomaterne i, og giv retten et drys salt og et par omgange med peberkværnen.
  11. Lad din shakshuka simre i ca. 10 minutters tid, eller til tomatsaft og -tomater begynder at blive tykkere og cremet.
  12. Mos imens salatosten groft og uens med en gaffel, og rør derefter osten i retten.
  13. Tag panden fra varmen, og slå æggene forsigtigt ud ét ad gangen oven på retten.
  14. Sæt din shakshuka i ovnen, til æggene er stegt præcis, som du kan lide det. Jeg vil helst have blommen lige netop blød nok, til at den er flydende, men uden at den er rå. Det er ca. 6-7 minutter.
  15. Læg ciabattaboller eller -brød i ovnen 3-5 minutter før, retten er færdig.
  16. Tag brødet og panden med shakshuka ud af ovnen, og drys med frisk mynte.

Velbekomme! Siger jeg bare.

”Tomatsaucen” kan bruges dagen efter til ossobuco, koteletter i fad eller til porrer i fars, hvis der er noget tilovers.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 50 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     1523/363
  • Energifordeling:
    Protein: 24 %
    Fedt: 29 %
    Kulhydrat: 47 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     470/112
    Protein: 7 g
    Fedt: 4 g
    Kulhydrat: 12 g

Andre lækre retter med æg

Gulerodssuppe med flødeost og pocherede æg
Æg florentine
Pariserbøf
Salat nicoise med tun, rødbeder og linser
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Shakshuka
Forfatter
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)