For brugt resterne af dine bladselleri i dette lækre tilbehør. Det smager så skønt. Jeg bryder mig ikke ret meget om bladselleri, men på denne måde ryger de ned med glæde.

Personer

Minutter

Denne her opskrift har været lidt svær at få op på skærmen, fordi det er sådan én, hvor jeg tager en håndfuld af det ene, et stykke af det andet, et par stykker af det tredje og lidt af det fjerde, og er der en eller flere ting, jeg ikke har, skifter jeg det bare ud med noget andet. Bladsellerien er dog fast ingrediens, men hvor meget jeg kommer i, afhænger af, hvor meget jeg har, eller hvor meget jeg nu synes i forhold til de øvrige ingredienser. Så brug opskriften her som inspiration. Her kommer den så.

Ingredienser

  • Ca. 8 stængler bladselleri – afhængig af tykkelse
  • Ca. 3 cm ingefær – afhængig af diameter, sådan lidt på størrelse med en to-krone
  • 2 røde chilipebre eller tilsvarende mængde tørrede chiliflager
  • 1 løg – gerne et rødt et af slagsen, hvis du har
  • Ca. 300-400 g palmekål, grønkål, spinat eller noget – eller en blanding
  • 1 skvæt rapsolie

Sådan tilberedes sauté med bladselleri

  1. Skyl bladselleristænglerne, skær det nederste grove fra (kan evt. bruges i en grøntsagsbouillon), skær eventuelle topblade af, og læg dem til side. Skær stænglerne i grove stykker – gerne på en 5-6 cm og evt. med et skråt snit, bare for øjets skyld. 🙂
  2. Skræl ingefæren, og skær den i tynde, tynde skiver. Halver dem evt., hvis du synes, de er for store.
  3. Skyl chilipebrene, skær dem over på den lange led, og fjern stilken. Om du også vil af med kerner, skillevægge og frøstol er en smagssag – hvor stærk ønsker du din ret, og hvor stærk er din chili.
  4. Pil løget, og skær det i tern.
  5. Skyl palmekålen – eller hvad du nu har valgt – og fjern eventuelle grove stilke. Skær det i mindre stykker, hvis det er nødvendigt.
  6. Varm en pande op, og kom olien i.
  7. Tilsæt bladselleri, ingefær, chili og løg, når olien er varm, og sautér det i ca. 3 minutter under låg ved høj varme.
  8. Tilsæt palmekålen og eventuelle topblade fra bladsellerien, og lad det varme med, mens du vender rundt i retten, indtil kålen “falder” sammen.
  9. Servér retten til … ja, næsten hvad som helst fra hakkebøf, over indbagt skinke, til kogt torsk.

Hvis noget kan kaldes slankende, så er det bladselleri. Efter sigende skulle du forbrænde flere kalorier ved at tygge dem end det antal kalorier, der er i dem. Hvorfor de heller ikke mætter ret meget – om noget overhovedet. Der er ca. 20 kcal i 100 g bladselleri. En stængel bladselleri vejer ca. 30 g. Det vil sige, at der er omkring 6 kcal i én stængel – ‘de æ skisme ik møj’.

Det er ikke i kernerne, som mange fejlagtigt tror, at styrken sidder i en chili. Styrken sidder i skillevæggene og frøstolen. Styrken stammer fra et stof, der hedder capsaicin, som er en nervegift, hvorfor nervecellerne i munden reagerer på det. Capsaicin er en olie, det er derfor, det ikke hjælper at drikke vand. Drik mælk i stedet – gerne en “fed” en, da det er fedtstoffet, der indkapsler capsaicinet og dermed mindsker ubehaget.

Palmekål er forholdsvist nyt på hylderne i supermarkedet. Palmekål er i familie med grønkål. Udover at være velsmagende og sprængfyldt med næring har den også den egenskab, at den kan holde sig længe, længe, længe, hvis du stiller den i et glas vand et køligt sted. Skift vandet med jævne mellemrum. Du kan læse mere om palmekål her.

Fagudtryk

Ordet sauté kommer af det franske ord ‘sauté’, som betyder ‘få til at hoppe’ – eller på godt dansk: Sautere … Det at sautere betyder blot at svitse i fedtstof i kort tid ved stærk eller middel varme.

  • Kategori: Tilbehør
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 15 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     435/104
  • Energifordeling:
    Protein: 22 %
    Fedt: 26 %
    Kulhydrat: 52 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     217/52
    Protein: 3 g
    Fedt: 2 g
    Kulhydrat: 5 g