Kom hviledagen – eller bededagen – i hu. På Store Bededag spiser man varme hveder. Det gør man fordi tidligere måtte ingen arbejde fra solnedgang dagen før Store Bededag og på selve dagen – heller ikke bageren. Derfor bagte bageren hveder dagen før dagen før (og den er god nok), som folk selv kunne varme.

Antal

Minutter

Der bliver 16 hvedeknopper ud af denne portion. Men husk, at hvedeknopperne skal halveres, så faktisk er der 32 hveder, som kan blive ristet til varme hvede.

Næringsindholdet på de varme hveder er kun udregnet på de varme hveder. Det ændrer sig selvfølgelig alt efter, hvad du kommer oven på – smør, syltetøj, ost eller lignende. Kompostgele smager godt på. Og jeg taler af erfaring.

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 4 dl minimælk
  • 2 sammenpiskede æg
  • ½ tsk. groft salt
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 spsk. sukker
  • 675 g hvedemel

Sådan tilberedes varme hveder

  1. Lun mælken – du ved, så den har en temperatur, der gør, at den hverken føles kold eller varm, når du stikker spidsen af din (rene) lillefinger ned i den.
  2. Udrør gæren i den lune mælk.
  3. Tilsæt ¾ af de sammenpiskede æg, kardemomme og sukker.
  4. Bland mel og salt, og tilsæt det – hold lidt af melet tilbage.
  5. Rør dejen sammen med en grydeske, til den er let og smidig – ikke for tør.
  6. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter.
  7. Drys lidt mel på bordet, og tag den færdighævede dej op af skålen, og ælt den godt igennem – tilsæt evt. resten af melet, hvis det er nødvendigt.
  8. Form dejen til 16 boller, og sæt dem helt tæt op ad hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir.
  9. Lad hvedeknopperne efterhæve i ca. 20 minutter.
  10. Tænd ovnen på 200° C.
  11. Pensl bollerne med resten af det sammenpiskede æg, og bag dem til de er gyldne – ca. 20 minutter.
  12. Lad de varme hveder køle af, flæk dem, og grill dem gyldne og sprøde på skærefladen i ovnen eller på brødristeren.

Lad evt. hvedeknopperne efterhæve ved hjælp af damp, så bliver de ekstra luftige. Det gør du således: Sæt den tildækkede bageplade med bollerne i øverste rille i ovnen. Sæt en bradepande på nederste rille, og fyld den med kogende vand, luk ovndøren. Skift vandet efter 10 minutter. Tag forsigtigt bollerne ud af ovnen efter endt hævetid, og varm ovnen op til 200° C, og følg fra punkt 10.

  • Kategori: Bagværk
  • Antal: 16 stk. – som så kan halveres
  • Tilberedning: 1½ time – inkl. hævetid
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. hvede:
    KJ/Kcal:
     735/175
  • Energifordeling:
    Protein: 14 %
    Fedt: 8 %
    Kulhydrat: 78 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     938/224
    Protein: 8 g
    Fedt: 2 g
    Kulhydrat: 42 g