Savoykål er en lidt overset grøntsag. Den har en dejlig smag og er særdeles nem at arbejde med, da den ikke går så nemt i stykker.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 90 minutter
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2180/519 - Energifordeling:
Protein: 27 %
Fedt: 30 %
Kulhydrat: 43 %
- Næringsindhold
pr. 100 g:
KJ/Kcal: 665/158
Protein: 10 g
Fedt: 5 g
Kulhydrat: 16 g
Ingredienser:
- 400 g mager oksefars
- 8 sorte oliven
- 25 g soltørrede tomater
- 2-3 spsk. frisk basilikum
- Skallen af 1 usprøjtet citron
- 150 g salattern
- 200 g cherrytomater
- 1½ spsk. olie
- 1 savoykål
- Salt
- Peber
Tilbehør:
- 3 dl ris
- 4 spsk. fromage frais
Sådan tilberedes dolmere af savoykål med salattern og oliven:
- Tænd ovnen på 190° C.
- Pluk så store blade af savojkålen som muligt – 4-8 stk. afhængig af størrelse.
- Bring letsaltet vand i kog i en gryde, og kog kålbladene heri i ca. 3 minutter, til de er lige akkurat møre.
- Hak oliven, soltørrede tomater, basilikum og salattern groft.
- Riv citronskal.
- Bland fars, oliven, soltørrede tomater, basilikum, citronskal og salattern, og krydr med salt og peber.
- Fordel fyldet på midten af de 4 kålblade – evt. 2 lagt forskudt oven på hinanden, hvis de er små – og fold bladene stramt sammen omkring fyldet, og læg domerne i et ovnfast fad med lukningen nedad, så de ikke åbner sig.
- Halver cherrytomaterne, og fordel dem over kålrullerne.
- Dryp med olivenolie, og sæt savoykåldolmerne i ovnen i ca. 30 minutter.
- Kog risene efter anvisningen på posen.
- Vend fromage fraisen i risene.
- Servér savoykåldolmerne med ris og cherrytomater.
Velbekomme!
Savoykål kan fås hele året, men har sæson fra september til december.
Dommen: