Når mirabellerne er høstet, så er det bare med at få dem ordnet i en fart, så eventuelle dårlige blommer ikke smitter de gode, og så ormene ikke skifter bolig – for orm er der næsten altid i mirabellerne. I år var ingen undtagelse, men der var faktisk ikke mange. Det nemmeste at lave af mirabeller er saft, for her behøver du ikke udstene blommen.

Liter

Minutter

Mirabellesaft smager dejligt friskt. Et par isterninger i, og det er en gudedrik. Jeg laver saften i en saftkoger, men du kan sagtens koge mirabellerne i en gryde. Det er lidt mere besværligt, men det tager ikke længere tid.

Ingredienser

  • 5 kg mirabeller
  • Vand
  • 1 kg sukker
  • Atamon

Sådan tilberedes mirabellesaft i saftkoger

  1. Skyl mirabellerne, og halvér dem. Så risikerer du ikke, at der er orm i frugten, og det er også nemmere at få saften til at løbe.
  2. Læg blommerne i frugtgryden – den med sien – og hæld vand i bunden af gryden.
  3. Tap 1 l saft af, når der er det – det varer ca. ½ times tid – og hæld det over blommerne sammen med sukkeret. Nu skal du være på vagt, for nu varer det ikke længe, før du kan tappe saft af, og hvis ikke du gør det, løber det over.
  4. Tap på skoldede, atamonskyllede flasker. Hvis du ønsker at si saften, så husk også at skolde og skylle sigten i atamon, før brug. Luk flaskerne med det samme, og sæt dem til afkøling.
  5. Når saften er afkølet, kan du hælde den i bøtter eller poser og fryse den. Så kan den holde sig meget længe.

Sådan tilbereds mirabellesaft i gryde

  1. Skyl mirabellerne, og skær dem i halve – ligesom når du bruger saftkoger.
  2. Læg mirabellerne i en stor gryde, og dæk 2/3 af frugten med vand. Bring i kog under låg, skru ned, og lad det simre i 20-25 minutter.
  3. Si saften fra frugtkødet enten med en sigte eller med en saftpose.
  4. Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt sukkeret. Lad det hele koge ca. 5-10 minutter uden låg.
  5. Hæld saften på rene flasker, ligesom når du koger i saftkogeren.

Mirabeller kaldes også kirsebærblommer. Foruden kirsebærsorten findes også en mirabelle, som hører til blommeslægten – også kaldet kræger.

Jeg ved faktisk ikke, hvad det er jeg har i haven, men de de er i gule, grønne og røde nuancer og i forskellige størrelser og former – nogle runde, andre ovale. Jeg har vel 6-7 forskellige slags i haven, og jeg har blandet lidt af hver til denne saft. Derfor den flotte orange farve.

Saften skal fortyndes. 1 del saft og 3 dele vand er sådan, jeg bedst kan lide den.

  • Kategori: Drikke
  • Antal: 4 liter
  • Tilberedning: 1 time og 15 minutter
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. glas (2 dl = ½ dl saft):
    KJ/Kcal:
     289/69
  • Energifordeling:
    Protein: 2 %
    Fedt: 2 %
    Kulhydrat: 96 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     578/138
    Protein: 1 g
    Fedt: < 1 g g
    Kulhydrat: 32 g