Spådomskager, lykkekager eller fortune cookies. Kært barn mange navne. Der skal lidt øvelse til, men derefter går det som en leg. Og de er sjove at lave.

  • Kategori: Bagværk
  • Antal: 15-18 stk.
  • Tilberedning: 45-60 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. stk.:
    KJ/Kcal: 
    303/72
  • Energifordeling:
    Protein: 7 %
    Fedt: 30 %
    Kulhydrat:
     63 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     1287/306
    Protein: 5 g
    Fedt:
     10 g
    Kulhydrat: 48 g

Ingredienser:

  • 3 æggehvider
  • ½ tsk. vaniljeekstrakt
  • ½ tsk. mandelekstrakt
  • 8 tsk. olie
  • 8 spsk. mel
  • 1 ½ tsk. majsstivelse
  • 1/4 tsk. salt
  • 8 spsk. sukker
  • 3 tsk. vand

Tilbehør:

  • Spådomme på papirstrimler
  • Evt. bomuldshandsker

Sådan tilberedes lykkekager:

  1. Lav små sedler med spådomme på. Sedlerne bør være 7,5-8.5 cm lange og ikke mere end 1 cm bred.
  2. Tænd ovnen på 150° C.
  3. Pisk de to æggehvider, vaniljeekstrakt, mandelekstrakt og olie skummende, men ikke stift – det er nemmest med elpisker.
  4. Tilsæt mel, majsstivelse, salt, sukker og vand, og rør til det bliver en jævn dej.
  5. Rør den sidste æggehvide i.
  6. Fordel nu dejen på bageplader (beklædt med bagepapir) med stor afstand – ikke mere end 4-6 på hver plade (afhængig af størrelse) – bred dejen ud i cirkler på 8-10 cm i diameter. Til at starte med er det smart kun at lave 2 kager på hver plade, så de ikke når at køle af, inden de bliver formet. Hvis du har varmluftovn, kan du bruge 3 bageplader: Sæt den første plade ind halvdelen af tiden, sæt derefter den næste plade ind. Når den første plade har bagt færdig og tages ud, sættes plade nr. 3 ind og så fremdeles. Lad pladerne køle lidt af, inden der smøres dej på.
  7. Bag indtil den yderste kant er gyldenbrun, og de er nemme at fjerne fra bagepladen med en paletkniv (ca. 12-15 minutter).
  8. Arbejd hurtigt. Vend kagen over i hånden. (Brug evt. bomuldshandsker, så du ikke brænder dig). Læg en spådom i midten af kagen, og hold den dér, mens du folder kagen på midten.
  9. Hold lykkekagen med begge hænder, mellem tommel og pegefinger, med åbningen opad, og træk enderne ned over kanten af et glas eller lignende, indtil enderne mødes.
  10. Læg den færdige lykkekage i en metalmuffinform eller lignende, så den holder sin form. Når først kagen er afkølet, bliver den stiv og holder formen.

Dommen:

Natascha: 5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Filip: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Elisabeth: 3 point ud af 5 Tjah, det kan vel godt spises
Catharina: 5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Martin: 5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Benny: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Beate: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”

Samlet:

4 point ud af 5
Helt sikkert en ”gemmer”