Birkes er ikke kun til bagværk. De smager også rigtig lækkert på laks. Laks med birkes var en ret som Elisabeth havde smagt – og syntes om – mens hun gik på slagteriskole, så den måtte vi da straks prøve. Den skuffede ikke.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 25 minutter
- Fryseegnet: Nej
- Pr. person:
KJ/Kcal: 3076/733 - Energifordeling:
Protein: 22 %
Fedt: 21 %
Kulhydrat: 52 %
Alkohol: 5 % - Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 487/116
Protein: 6 g
Fedt: 3 g
Kulhydrat: 15
Ingredienser:
- 1 spsk. olie
- 4 laksefileter uden skind
- 4 spsk. blå birkes
- 2 dl hønsebouillon
- 2 dl tør hvidvin
- 1 dl cremefine 7 %
- 1 fed hvidløg
- 1 bundt forårsløg
- Skal og saft af ½ citron
- 300 g frisk spinat
- Salt
- Peber
Tilbehør:
- 500 g frisk båndpasta
Sådan tilberedes laks med birkes:
- Tænd ovnen på 225° C.
- Bland bouillon, hvidvin og cremefine, og kog det langsomt op. Lad det småkoge, til det begynder at tykne lidt.
- Pil hvidløget, og skær det i tynde skiver. Rens forårsløgene, og snit dem fint. Riv citronskallen fint. Skyl spinaten, og lad den dryppe af.
- Pensl et stykke folie med olie. Læg laksefileterne på, drys 1 spsk. birkes oven på hver filet, og krydr godt med salt og peber.
- Sæt laksefileterne i ovnen i ca. 10 minutter. Tjek, at laksen er lige akkurat gennembagt – den skal føles fast ved et let tryk.
- Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
- Vend hvidløg og forårsløg i sovsen, og lad den koge videre i 2 minutter. Hvis du synes, at sovsen er for tynd, kan den jævnes med lidt majsstivelse rørt ud i vand. Tilsæt spinat, og lad den falde sammen. Smag sovsen til med salt, peber, citronsaft og lidt af den revne citronskal.
- Anret laks med birkes oven på saucen.
- Servér med båndpasta.
Dommen: