Dette bikssammen skulle efter sigende have været Kong Frederik IX’s livret – også kendt under navnet Kong Fiddes livret. Om den var det, skal jeg ikke gøre mig klog på, men den blev i hvert fald serveret på majestætens fødselsdag – 11. marts – på restaurant Colosseum i Sønderborg. Om den stadig bliver det, skal jeg heller ikke gøre mig klog på.

Personer

Minutter

Retten menes at stamme fra en køkkenhjælper, der arbejdede på Gråsten Slot, regentparrets sommerresidens. I bund og grund er der ikke noget kongeligt ved retten. Sovsen har en lækker smag, som f.eks. i en traditionel mørbradgryde, eller hjerter i flødesauce.

Men der er normalt hverken mørbrad, trøfler eller vildt fra kongens fornemme jagter, med mindre Hans Majestæt da skød en ko? Bevares, den smager godt. Og Kong Fidde skulle altså åbenbart have syntes, den smagte mega godt, og det er jo det eneste, der skal til, for at det bliver en livret.

Jeg har så valgt at bruge oksemørbrad – selvom nogle måske mener, det er en dødssynd – for at holde fedtprocenten nede. Normalt tilberedes den med skært oksekød i tern.

Ingredienser

  • 650 g små, nye kartofler eller pillekartofler
  • 300 g pommes frites 4 %
  • 500 g oksemørbrad
  • 3 tsk. karry
  • 3 tsk. paprika
  • 1 spsk. Becel let, flydende margarine
  • 2 spsk. engelsk sauce
  • 3 spsk. tomatketchup
  • 3 løg
  • 4 dl fløde til madlavning, 4 %
  • 2 hårdkogte æg
  • 12 skiver syltet rødbede
  • Salt
  • Peber

 Sådan tilberedes Kong Fiddes livret

  1. Kog kartoflerne i letsaltet vand – enten med pil på eller skrabede.
  2. Rens mørbraden, og skær den i store tern.
  3. Skær løgene i små tern.
  4. Brun margarinen, og steg kødet sammen med halvdelen af løgternene og karry.
  5. Tilsæt paprika, fløde, engelsk sauce og ketchup, og lad det hele stege til kødet er mørt – ca. 20 minutter.
  6. Tilbered pommes fritene som angivet på emballagen.
  7. Skær rødbedeskiverne i små tern, og kom dem i en skål.
  8. Kom den sidste halvdel løgtern i en anden skål.
  9. Skær de hårdkogte æg i tern, og kom dem i en tredje skål.
  10. Anret pommes frites i bunden af hver tallerken, kom kød og sauce ovenpå, og drys til sidst med hakket æg, løg og rødbeder.
  11. Sådan serveres Kong Fiddes livret.
  12. De kogte kartofler og resten af pommes fritene, hakkede løg, rødbeder og æg serveres ved siden af den portionsanrettede Kong Fiddes livret.

Rester af hakket løg, rødbede og æg kan bruges til en spændende salat, til fyld i en sandwich som garniture i en burger eller på en hotdog.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 45 minutter
  • Fryseegnet: Ja – gryderetten
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2565/611
  • Energifordeling:
    Protein: 24 %
    Fedt: 30 %
    Kulhydrat: 46 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     417/100
    Protein: 6 g
    Fedt: 3 g
    Kulhydrat: 11 g