Lige nu er det blomstringstid for hylden, så her er en opskrift på noget lækker saft. Saften kan drikkes eller bruges til at give smag i lækre retter, f.eks. Kylling med æble og basilikum eller Kalvecuvette i hyldeblomst med agurkesalat og jordbær.

Hylden er en meget alsidig plante, som kan bruges fra juni til september. Først kan nogle af blomsterne bruges til hyldeblomstsaft, senere kan de grønne, umodne hyldebær syltes til nordiske kapers, og til sidst kan de modne bær bruges til saft, bagning, gele osv. Det eneste du bare aldrig må, er at spise dem rå – de kan være giftige i rå tilstand.

  • Kategori: Drik
  • Antal: Ca. 2½ l
  • Tilberedning: 40 minutter + 3 døgn (trækketid)
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. glas fortyndet med 1 del saft og 4 dele vand:
    KJ/Kcal:
    285/68
  • Energifordeling:
    Protein: <1 %
    Fedt: <1 %
    Kulhydrat: 100 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal: 710/170
    Protein: < 1 g
    Fedt: 0 g
    Kulhydrat: 42 g

Ingredienser:

  • 40 hyldeblomstklaser
  • 3 usprøjtede citroner
  • 2 l kogende vand
  • 1½ kg sukker
  • 50 g citronsyre
  • 1 tsk. atamon

Sådan tilberedes hyldeblomstsaft:

  1. Skyl blomsterklaserne, dryp dem let af, og kom dem i en stor skål.
  2. Skyl citronerne, og skær dem i tynde skiver.
  3. Læg citronskiverne på blomsterne, og hæld kogende vand over hele herligheden.
  4. Tilsæt sukker og atamon, og rør indtil sukkeret er opløst.
  5. Rør citronsyren i.
  6. Dæk skålen, og stil den koldt i 3 døgn.
  7. Hæld saften op i en saftpose, og lad saften løbe af i ½ times tid.
  8. Hæld saften på rengjorte flaske.

Opbevaring
Opbevar saften i køleskabet.

Dommen:

Natascha:  5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Benny:  5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Beate:  5 point ud af 5 Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!

Samlet:

5 point ud af 5
Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!