En noget lettere udgave end de sædvanlige gule ærter. Det smagte skønt. Og det er ikke så besværligt at lave gule ærter som i de gode gamle dage.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 2 timer
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal: 
    2341/557
  • Energifordeling:
    Protein: 23 %
    Fedt: 15 %
    Kulhydrat:
     62 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     553/132
    Protein: 7 g
    Fedt:
     2 g
    Kulhydrat: 20 g

Ingredienser:

  • 400 g gule flækærter – husk at tjekke, om de skal sættes i blød natten over
  • Et “gnave”-ben med lidt kød på (ca. 150 g kød)
  • 3 gulerødder
  • 3 stilke bladselleri
  • 2 porrer
  • 1 løg
  • 1 spsk. hele, sorte peberkorn
  • 3 kviste timian
  • 1 laurbærblad
  • 2½-3 l vand
  • Citronsaft
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • 2 æbler, gerne røde
  • 2 skiver rugbrød
  • Frisk timian

Sådan tilberedes gule ærter med æble og timian:

  1. Skær kødet af benet, og læg det til side til senere.
  2. Skræl gulerødderne, pil løget, og rens bladselleri og porrer, og skær grøntsagerne i grove stykker.
  3. Læg benet og grøntsagerne i en gryde, og hæld vand ved.
  4. Læg de hele peberkorn, timiankviste og laurbærblad i et tefilter, og læg det ned i gryden.
  5. Lad det hele koge i ca. 1½ time.
  6. Kog imens de gule ærter efter anvisningen på posen.
  7. Si suppen, og hæld 8 dl af den over de kogte gule ærter, rør rundt, og lad suppen koge i 15 minutter.
  8. Blend suppen, og spæd evt. med mere suppe, til du får den ønskede konsistens.
  9. Smag til med salt, peber og citronsaft.
  10. Skær kødet og halvdelen af rugbrødet i tern, og steg dem sprøde på en tør pande.
  11. Skær æblet i tern.
  12. Anret de gule ærter i dybe tallerkener, og læg kød, brød- og æbletern i midten af hver portion.
  13. Pynt med timianblade, og servér de gule ærter med det sidste brød, der ikke er blevet brugt.

Dommen:

Benny: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Beate: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”

Samlet:

4 point ud af 5
Helt sikkert en ”gemmer”