Traditionen tro bringer vi en opskrift på lammekølle igen dette nytår. Ikke fordi vi ikke kan lide kogt torsk, vi synes bare ikke, det er festmad. 

Dette er ikke en indviklet opskrift, men der skal gøres mange ting, så det kan være en fordel at læse opskriften grundigt igennem, inden du går i gang.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 6 personer
  • Tilberedning: 2½ time
  • Fryseegnet: Selve køllen, ja
  • Pr. person:
    KJ/Kcal: 2921/696
  • Energifordeling:
    Protein: 17 %
    Fedt:
     30 %
    Kulhydrat: 53 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal: 472/112
    Protein: 5 g
    Fedt:
     4 g
    Kulhydrat: 15 g

Ingredienser:

  • 1.300 g lammekølle med ben
  • 1 hel t hvidløg plus 8 fed
  • 5 tsk. tørret rosmarin
  • 2 spsk. olie
  • Vand
  • 3 spsk. dijonsennep
  • 1 dl akaciehonning
  • 1 tsk. rørsukker
  • ½ spsk. citronskal
  • Majsstivelse
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • 2 kg kartofler
  • 250 g cherrytomater
  • 600 g grønne bønner
  • 6 skiver bacon

Sådan tilberedes lammekølle:

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Pil de 8 fed hvidløg, og skær dem i kvarte.
  3. Fjern det meste af fedtlaget på din lammekølle.
  4. Lav små snit i din lammekølle på langs af muskeltrådene.
  5. Læg hvidløg og 3 tsk. af den tørrede rosmarin ind i indsnittene.
  6. Dup kødet tørt, og dryp 1½ spsk. olie over.
  7. Læg din lammekølle på en rist over en bradepande med vand i bunden, og sæt den nederst i ovnen.
  8. Bland en glasur af sennep og honning.
  9. Pensl den varme lammekølle første gang efter 30 minutter, og herefter 3-4 gange mere (gem lidt glasur til sovsen).
  10. Din lammekølle skal have 1½ time i alt for at være svagt rosastegt. Herefter skal den hvile i 20 minutter, inden den skæres for. Husk at hælde mere vand ved, hvis nødvendigt.
  11. Vask kartoflerne og skær dem i kvarte.
  12. Bland kartofler, det hele hvidløg med skræl, delt i fed, den sidste ½ spsk. olie og de sidste 2 tsk. rosmarin i en bradepande.
  13. Stil det i ovnen i ca. 40 minutter.
  14. Tilsæt salt, når kartoflerne begynder at få farve, og vend af og til.
  15. Skær hver skive bacon ud i 3 dele, og saml 18 ”bunker” bønner a  3-4 bønner, og vikl 1/3 skive bacon om hver ”bunke”.
  16. Hak citronskallen fint.
  17. Drys sukker, citronskal, salt og peber på tomaterne, og lad dem stege med sammen med bønnebunkerne de sidste 10 minutter.
  18. Kog resten af bønner møre i letsaltet vand.
  19. Si stegeskyen, og kog den op.
  20. Skum den for fedt, og jævn med majsstivelse.
  21. Smag til med salt, peber og glasur.
  22. Anret skiver af lammekølle, bønnebunker og tomater på et fad.
  23. Servér den færdige lammekølle med kartofler, de kogte bønner og sovsen.

Mums og velbekomme!

Dommen:

Natascha: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Filip: 4 point ud af 5Helt sikkert en ”gemmer”
Benny: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Beate: 4 point ud af 5Helt sikkert en ”gemmer”
Farmor: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!

Samlet:

5 point ud af 5

Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!

 


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!