Sund mad er bare så kedelig! Man spiser bare en masse grønsager, sovs der ikke smager af noget og man kan slet ikke variere retterne nær så meget som med god gammeldags, dansk mad!
Tro om igen! Det er en slidt floskel, at sund mad er kedeligt! Faktisk er det ikke nær så ensformigt, som det du plejer at spise. Det kan varieres meget mere end frikadeller med stuvede grønærter.
Hånden på hjertet! Hvad er det egentlig, du plejer at spise til aften?
Hvis du er som folk er flest, gætter vi på noget, der ligner denne liste:
- Millionbøf
- Stegt kylling
- Koteletter
- Steak
- Medister
- Lasagne
- Frikadeller
- Hakkebøf
- Pizza
- Forloren hare
Listen opremser danskernes Top 10-retter. Det værste er, at når man har været listen igennem, så starter de fleste danskere bare forfra igen – hvis de da i det hele taget laver så varieret mad, at de kommer igennem alle 10 retter!
Hvor kedeligt er det lige? Nå ja, selvfølgelig ryger der også lidt sushi, et par pizzaer og nogle burgere ned i ny og næ, når det skal gå stærkt og så er der selvfølgelig de traditionelle retter til alle højtiderne. Men alligevel!
Der mangler en madplan!
Hvorfor går det så galt – og hvorfor bliver det så ensformigt, hvad vi spiser?
Svaret er en kombination af, at Top 10-retterne:
- er dem, vi selv fik som børn
- er dem, det er nemmest at få alle til at spise, fordi alle ved hvordan de smager
- er nemme at lave, fordi man har gjort det så tit
- er lette at købe ind til, fordi vi kan ingredienslisten udenad
- er dem, vi altid falder tilbage på, hvis vi ikke har planlagt hvad vi skal spise på forhånd
For vi kender det jo allesammen! Vi står midt i ulvetimen og skal igennem indkøbshelvedet og først der slår det os åbenbart, at vi også skal have mad på bordet i dag.
Så mens ungerne råber på McDonalds-burgere eller pizza, anstrænger vi os for at komme i tanke om, hvad vi fik at spise i går – og køber så ind til det, vi synes det er længe siden vi har fået sidst. Nå ja, hvis vi ikke giver efter for ungernes plageri. En gang imellem er det jo bare nemmere oven på en travl arbejdsdag. Derfor ender vi med at spise de samme retter igen og igen.
Der mangler en madplan! Den vil sikre større varians i madlavningen, gøre det muligt at foretage stort set alle indkøb på en gang – og så er den god for parforholdet!
Du behøver ikke undvære dine livretter
Men er sund mad ikke bare endnu mere kedelig, end det du plejer at spise? Især fordi der vel er langt flere grøntsager, næsten ingen kød og da slet ingen sovs.
Men nej. Sund mad bliver meget mere varieret, netop fordi du får et bredere sortiment af ingredienser fremfor den traditionelle fars, de hvide kartofler og den brune sovs.
Sund mad betyder heller ikke, at du skal vinke farvel til dine livretter. Retterne skal bare gentænkes, så nogle af de mest fede og usunde ingredienser erstattes med nogle sundere og mere fedtfattige, uden at det går ud over smagen
Føjer du dertil nogle flere grøntsager, øges variationsmulighederne for det, du allerrede synes om at spise. Det gør det lettere at udnytte madresterne bedre. Er der frikadeller til overs, kan du jo servere dem igen dagen efter med nogle andre grøntsager som tilbehør.