De madvarer vi putter i indkøbskurven, indvirker på klimaet og i CO2-regnskabet via benzin- og strømforbrug i produktionen, kobøvser og kvælstofomsætning i naturen og meget andet. Men hvad skal du holde dig fra, og hvad er okay at hive ned af hylderne i supermarkedet? Og harmonerer det med at være sund?

En del af de madvarer der er sunde for vores krop og helbred, slipper heldigvis heller ikke så meget metan eller CO2 ud i atmosfæren, men det gælder ikke dem alle. F.eks. skal du holde dig langt væk fra oksekød, hvis du vil være miljørigtig og forsinke yderligere global opvarmning. Køer er nemlig de største syndere, når vi taler drivhusgasser – eller i hvert fald produktionen af oksekød og for den sags skyld også ost (gul skæreost). Kobøvser indeholder metan, hvis drivhuseffekt er 25 gange større end CO2. Der kommer også metan fra gyllebeholdere.

Kød, kobøvser og kalorier

I det hele taget belaster kød og andre animalske produkter klimaet mest. Det skyldes, at dyrene i deres levetid når at spise mange gange deres egen vægt i foder fra planter, som jo også har været belastende for klimaet at dyrke. Kvælstofomsætning i jorden er også med til at belaste klimaet, da en del af gødningen bliver frigivet som lattergas, der er 298 gange stærkere end CO2.

Nu er kød jo ikke i sig selv skidt for kroppen – med mindre det er fyldt med fedt – og kød er en god kilde til proteiner, som er vigtige for kroppen. Men er du nu ikke så meget til bønner og linser – som jo også er gode proteinkilder – men gerne vil være miljøbevidst, så vælg svinekød og fjerkræ frem for lamme- og oksekød.

Støt lokalsamfundet…

… og Danmark. Spis dansk og gerne lokalt producerede fødevarer. Så er der i hvert fald ikke brugt en masse brændstof på transport fra andre andre lande og måske heller ikke strøm til emballering, hvis du køber i lokale gårdbutikker.

Grønt er miljørigtigt

Grøntsager og frugt – det er jo helt i overensstemmelse med, hvad der er sundt for helbredet – belaster ikke klimaet i nær så stort omfang som kød og mejeriprodukter.

Men prøv at kigge på pyramidens sider herover, så får du hurtigt et overblik over, hvad du kan tillade dig at spise, hvis du både vil være sund og miljørigtig.

Så meget belaster fødevarerne