Hvad er GI – glykæmisk indeks – for noget? Kan det bruges til at holde den slanke linje/tabe sig? Hvordan tilberedes et måltid mad, så det er i overensstemmelse med GI-princippet?
GI-princippet blev på et tidspunkt kort omtalt på Drop Slankekurens Facebook-side. Vi efterspurgte på det tidspunkt nogle opskrifter efter dette princip, hvilket vi desværre ikke har modtaget, men vi blev også nysgerrige efter at finde ud af mere præcist, hvad dette princip indebar.
Vi har derfor studeret emnet nærmere. Ja, vi har sågar anskaffet os en opskriftsbog, der også forklarer metoden, hvad det er, der sker i kroppen, hvorfor metoden angiveligt skulle virke og en tabel med et udvalg af fødevarer og deres indhold af kulhydrater, protein, fedt – heraf umættet fedt – GI og RGB (Relativ Glykæmisk Belastning). Nu bliver det allerede nørdet, ikk’?
Hold dig fra stivelse
Kort sagt går GI ud på, at man skal holde sig fra fødevarer med stivelse – kartofler, pasta, ris m.m. – og man skal spise fødevarer med lavt GI/RGB. Det første er et mål for, hvordan kulhydrat i en given fødevare påvirker dit blodsukker (om det stiger hurtigt eller langsomt). Det tager ikke hensyn til mængden af kulhydrat i varen. RGB tager til gengæld også hensyn til det faktiske kulhydratindhold i fødevaren.
Vi er ikke i tvivl om, at metoden kan give vægttab, afhængig af hvor meget du spiser, naturligvis. På det punkt er den ikke anderledes, end nogen andre måder at leve sundt på. Vi tvivler dog på, om det er sundt at få mere end de 25-30 % fedt, som Nordiske Næringsstof Rekommandationer jo anbefaler, og det når man hurtigt op på – og også over – med GI-princippet. Endvidere vil vi også gerne stille spørgsmålstegn ved, om kroppen kan undvære stivelse, som GI tager afstand fra.
Spis smør, fløde og ost
Metoden slår også et slag for, at man ikke skal undvære smør, fløde, olivenolie og smagfulde oste. Det er da også fint nok, men til gengæld skal man så helst undgå kartofler, ris, pasta, lyst brød. Hvad er kartoffelmos uden kartofler? Eller en burger uden bolle? Stegt flæsk og persillesovs med nye kartofler… uhmmmmm. I øvrigt mætter disse fødevarer godt, hvorfor du ikke skal spise så meget/tit, hvis du spiser disse.
Andre ulemper er, at GI/RGB ikke er målt på alle fødevarer, GI forøges ved tilberedning af en fødevare, og så skal man altså rende rundt med en tabel i lommen, pungen eller på telefonen, for GI/RGB er jo ikke noget der er oplyst i varedeklarationen.
Men når det så er sagt, så er det faktisk nogle rigtig lækre og tiltalende opskrifter med gode ingredienser. Så derfor har vi lavet en af dem om, så den både overholder GI og er fedtfattig (FF). Opskrifter her på siden vil være tagget GI, hvis de overholder princippet.
Min konklusion
Vi tror på, at vejen frem til et vægttab er at spise færre kalorier, end kroppen forbruger. Og vejen til at bevare en normal vægt er at spise og forbruge lige mange kalorier. Grunden til at vi slår et slag for fedtfattig mad, er, at fedt indeholder flere kalorier – dobbelt så mange godt og vel – som kulhydrater og proteiner, hvorfor man naturligvis kan spise mere, hvis maden er fedtfattig. Derfor…
Drop slankekuren, og spis fedtfattigt hver dag!