Galette des rois eller helligtrekongerskage er den kage, du skal servere til helligtrekonger (6. januar) som afslutning på julen.

Kagen indeholder en tørret bønne, og den som får bønnen, er dagens konge, som belønnes med en kongekrone, som han eller hun må bære resten af dagen. Lidt ligesom en mandelgave bare med kronen, som vi normalt bruger til kattekongen.

Personer

Minutter

IKKE FEDTFATTIG

Kagen består af butterdej med mandelfyld, så du kan nok selv regne ud, at den ikke er fedtfattig. Og med en fedtprocent på 60 er den dømt til at komme i den sorte gryde her på siden. Vil du hellere bage en fedtfattig kage, så kan du sikkert finde en her.

Hvis det skal være helt rigtigt burde kagen – eller kongekronen i det mindste – indeholde farverne lilla, grøn og guld, som symbolisere henholdsvis retfærdighed, tro og magt. De tre farver ærer nemlig de tre konger, som kom og besøgte Jesusbarnet den 12 dag efter jul.

Måske du kan lave en krone i disse tre farver – ved at lime “ædelsten” på eller farve den – eller måske du kan pynte kagen med pynt i disse farver, for helligtrekongerskagen er altså blot brun.

Ingredienser

  • 100 g smuttede mandler
  • 75 g blødt smør
  • 100 g flormelis
  • 2 æg + æg til at pensle med
  • Evt. 1 spsk. rom – kan udelades
  • 500 g butterdej
  • Evt. en tørret bønne

Sådan tilberedes galette des rois – helligtrekongerskage

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Mal mandlerne til mel i blenderen.
  3. Pisk smørret helt blødt, og bland flormelis, malede mandler, æg og rom i lidt ad gangen.
  4. Rul butterdejen ud til to runde bunde på ca. 22 cm i diameter.
  5. Læg den ene bund på en bageplade beklædt med bagepapir, og smør mandelcremen på. Lad en kant på 2 cm hele vejen rundt stå bar.
  6. Læg bønnen et tilfældigt sted.
  7. Pensl den bare kant med lidt vand, læg den anden butterdejsbund på, og tryk den grundigt fast hele vejen rundt.
  8. Tryk et mønster med en gaffel hele vejen rundt.
  9. Pensl overfladen med sammenpisket æg, og rids et rudemønster med en spids kniv.
  10. Bag kagen i ca. 35 minutter, til den gyldenbrun.
  11. Pynt evt. med kandiserede violer (lilla), hakkede pistacienødder (grøn) og spiseligt guldstøv.
  • Kategori: Bagværk
  • Antal: 10-12 personer
  • Tilberedning: 1 time
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     1400/333
  • Energifordeling:
    Protein: 8 %
    Fedt: 60 %
    Kulhydrat: 32  %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     1578/377
    Protein: 7 g
    Fedt: 25 g
    Kulhydrat: 30 g

Andre opskrifter med butterdej

Laksetærte
Butterdej med abrkos, pære og gorgozola
Oksefars i butterdej
Butterdejsstænger
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Gallette des rois
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)