Hvad er falafler for noget? Kort fortalt er en falafel en friteret, vegansk frikadelle/kødbolle. Det er tudsegammel ret, lavet af mosede bønner eller kikærter. Falafler stammer fra Mellemøsten, men det vides ikke helt sikkert, hvor i Mellemøsten falaflen egentlig stammer fra, men sandsynligvis fra Egypten. Ordet falafel kommer fra det arabiske ord filfil, der betyder peber. Og der er da også både sort peber og chilipeber i. Men det betyder ikke, at falafler nødvendigvis er stærke, for du bestemmer jo heldigvis selv, hvor meget du kommer i.
Personer
Minutter
Jeg har egentlig aldrig været så vild med falafler. Jo, navnet synes jeg, lyder sjovt. Lidt i familie med shakshuka, men langt fra samme ret, naturligvis. Falaflen kunne være en fantasifigur i det fjerne land Shakshuka. 🙂 Nå men bortset fra det, så kan jeg faktisk godt lide denne version af falafler. Enten i pitabrød sammen med grønt og dressing eller som en snack med en dressing og gnavegrønt til.
Ingredienser
- 2 dåser kikærter
- 2 løg
- 4 fed hvidløg
- 3 tsk. stødt koriander
- 3 tsk. stødt spidskommen
- 1 bdt. persille
- 2 spsk. citronsaft eller en skive saltcitron
- 1 rød chilipeber – eller chilipulver, chiliflager eller lignende efter smag
- Olie til at friturestege i
- Salt
- Peber
Sådan tilberedes falafler
- Hæld kikærterne i et dørslag eller i en sigte, skyl dem, og lad dem dryppe godt af.
- Giv alle ingredienserne – undtagen olien – en tur i blenderen, til du har en ensartet masse.
- Tril “farsen” til kugler i en tilpas størrelse.
- Varm olien op – rigeligt med olie – og steg kuglerne nogle stykker ad gangen, til de er brune og sprøde.
- Tag falaflerne op af olien, og læg dem på fedtsugende papir.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 25 minutter
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2309/550 - Energifordeling:
Protein: 8 %
Fedt: 59 %
Kulhydrat: 33 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 1019/244
Protein: 5 g
Fedt: 17 g
Kulhydrat: 17 g